Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is voor elk wat wils te vinden: safari, strand en zee, wijngebieden, cultuur en historie, bergen, noem maar op en Zuid-Afrika heeft het. Twee andere voordelen: grote delen zijn malaria-vrij en goed te bereizen. Het land kent een grote variëteit van habitats, van weelderige tropische bossen tot dorre woestijnen en bergen tot bushveld savanne. Sinds de eerste democratische verkiezingen in 1994 is Zuid-Afrika uitgegroeid tot een van ‘s werelds top reisbestemmingen en door de kleurrijke mix van mensen, culturen en geschiedenis is het verworden tot wat Zuid-Afrikanen trots beschrijven als “een wereld in een land”.

Op safari in Zuid-Afrika

De bakermat voor wandelsafaris’s in Afrika. Zambia, en met name South Luangwa, staat bekend om het natuurwandelen; de zogeheten game-walks. Natuurlijk is er rond de Victoria Watervallen ook van alles mogelijk, veelal gericht op het beleven van de kracht en macht van de Zambezi rivier.

Dierenleven is er ook volop in het gebied rondom de watervallen, met name tijdens het droge seizoen. Het kan gezien worden tijdens boottochtjes op de rivier of tijdens game drives in Mosi-oa-Tunya National Park, ten westen van de watervallen. In het kleine park zijn buffels, giraffen, zebra, gnoe, impala en zelf witte neushoorns te zien. Ook het vogelbestand is rijk en gevarieerd.

Ook Livingstone is de moeite waard, vooral voor avonturiers. Niet voor niets wordt het de ‘adrenaline hoofdstad’ van zuidelijk Afrika genoemd.

Natuurgebieden in Noordelijk Zuid-Afrika

Kruger National Park en satellietparken

Kruger National Park is één van de meest bekende parken in Afrika, en heeft een lange historie op safari-gebied. Met name de Private Concessies binnen de parkgrenzen van Kruger en de Private Game Reserve die er net buiten liggen, zijn in kwalitatief opzicht het meest interessant. Namen als Pafuri in het noorden en Sabi Sands hebben zich door de jaren heen bewezen als absolute top bestemmingen die een thuis vormen voor rijke flora en fauna, waaronder 330 plantensoorten, 45 vissoorten, 30 soorten amfibieën, 110 soorten reptielen, 500 vogelsoorten en 145 soorten zoogdieren – waaronder de Big 5 (luipaard, leeuw, buffel, olifant en neushoorn). Het grote voordeel van Private Reserve zoals Sabi Sands is dat hier alleen bezoekers van de aldaar gevestigde lodges komen; daggasten worden niet toegelaten, en ook is het niet toegestaan om op eigen gelegenheid een game-drive te maken . Een verblijf in één van de lodges impliceert dat de safari-activiteiten inclusief zijn, en juist dit is een cruciaal component voor een productieve safari: als gast wordt u mee de natuur in genomen door hoog opgeleide gidsen die werkelijk alles kunnen vertellen over het Reserve en de dieren die erin leven. Een ander voordeel is dat de gidsen permissie hebben om off-road te rijden (iets wat in Kruger NP ten strengste verboden is) waardoor ze de bijzondere dieren zoals het luipaard door de bush kunnen volgens. De kans op een geweldige ontmoeting met het schitterende Afrikaanse wild wordt zo aanzienlijk vergroot.

Madikwe Game Reserve

Madikwe Game Reserve bestaat uit uitgestrekte grasvlakten en meer begroeide gedeelten. Het Reservaat wordt in tweeën gedeeld door ruige heuvels en wordt aan de zuidkant begrensd door de Dwarsberg Mountains. Door de variatie aan leefgebieden is er in Madikwe een enorme veelzijdigheid aan flora en fauna. Onder de 66 soorten zoogdieren zijn ook de bekende ‘Big 5’: olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn. Andere spectaculaire bewoners zijn onder andere giraffe, nijlpaard, cheetah, wilde hond en hyena. Voor vogelaars is er ook zeer veel te zien, er zijn ruim 340 verschillende soorten in het Reserve geteld.

Natuurgebieden in Kwazula Natal

Phinda en Hluhluwe-Umfolozi

Prachtige safari-mogelijkheden zijn er ook in KwaZulu Natal, met als hoogtepunten het luxe Phinda Private Game Reserve en Hluhluwe-Umfolozi, het park wat bekend staat om haar bloeiende neushoorn-populaties

iSimangaliso Wetland Park en Indische Oceaan

In het noordoosten van de provincie Kwazulu-Natal vind met iSimangaliso Wetland Park. Het is een zeer diverse regio, met begroeide duinen, wetlands, zandstranden, bossen en de warme zee. Het gebied ligt binnen de grenzen van het iSimangaliso Wetland Park, één van Zuid-Afrika’s werelderfgoed gebieden, en omvat een veelheid aan ecologische zones. Voor de kust ligt het Maputaland Marine Reserve, met uitzonderlijke mogelijkheden om te duiken en te snorkelen tussen weelderig zeeleven, spectaculaire koralen en dolfijnen en walvissen. Er zijn maar weinig stukken van de Zuid-Afrikaanse kust die zo ongerept en afgezonderd zijn. Het gebied staat bekend om haar prachtige duikplekken, maar ook om de Loggerhead en Leatherback schildpadden die hun eieren leggen op de eindeloze stranden.

De Kaap / Garden- & Whaleroute

Één van de mooiste kustroutes ter wereld is te vinden in het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent. De route voert van Port Elizabeth naar Kaapstad, en wordt gekenmerkt door weelderige begroeiing, vele lagunes en meren, en de prachtige overgang van de Indische naar de Atlantische Oceaan. Onderweg worden stadjes als Jeffrey’s Bay, Mosselbaai, Knysna, Plettenberg’s Bay en Hermanus aangedaan, waar voor elk wat wils te beleven is.

Voor kustliefhebbers zijn er in plaatsjes als Jeffrey’s Bay allerlei strandactiviteiten te vinden. Jeffrey’s Bay zelf staat bekend om de enorme golven waarop surfers hun kunsten vertonen, maar ook zijn er veilig zwemstranden. Natuurlijk zijn langs de route ook prachtige restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden te vinden. De lagunes en meren rond Knysna bieden ontspanning in de vorm van wandelroutes, Welness-centers, en golfbanen. De kustroute vanaf Hermanus staat bekend om de walvissen, en het gebied rond Kaapstad is een echte wijnregio, met druivenvelden en wijnproeverijen voor de liefhebbers.

Kaapstad

Kaapstad is met recht een wereldse stad, waar vele culturen en allerlei historische bewegingen elkaar ontmoeten. Natuurlijk is een bezoek aan de Tafelberg een must, maar ook de heerlijke stranden van mondaine plaatsen als Camp’s Bay zijn zeer de moeite waard. Het Waterfront is het hart van de haven van Kaapstad, terwijl de Compagnietuinen en diverse musea in het centrum van de stad voor culturele en historische invulling zorgen. Natuurlijk is ook de verdieping in het Apartheid-verleden van Zuid-Afrika een buitengewoon indrukwekkend component. Het District Six museum, de Nelson Mandela Gateway, en natuurlijk Robben Eiland vormen allemaal indrukwekkende herinneringen aan een roerig verleden.

Klimaat Zuid-Afrika

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn omgekeerd aan die van Nederland. Is het in Nederland winter, dan is het in Zuid-Afrika zomer en andersom. In het gematigde klimaat van Zuid-Afrika zijn de zomers vooral heet. De winters daarentegen zijn koel en droog. Tussen half september en november is het lente. Dan ligt de temperatuur tussen de 20 en 26 graden Celsius. In de zomer, tijdens de Nederlandse winter dus, ongeveer van december tot en met maart kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 30 graden. De meeste regen valt in de zomer, maar deze buien houden nooit lang aan. In de winter is het in de ochtend en de avond vak redelijk fris.

Zuid-Afrika is het gehele jaar te bezoeken. Dit hangt af van wat u in dit prachtige land wilt doen. Laat u hierover goed adviseren. We moeten er wel bij zeggen dat door de huidige klimaatveranderingen de seizoenen sterk kunnen afwijken.

Kaart Zuid-Afrika oost

Kruger National Park

Kruger National Park is één van de meest bekende parken in Afrika, en heeft een lange historie op safari-gebied.  Namen als Pafuri in het noorden en Sabi Sands hebben zich door de jaren heen bewezen als absolute top bestemmingen die een thuis vormen voor rijke flora en fauna, waaronder 330 plantensoorten, 45 vissoorten, 30 soorten amfibieën, 110 soorten reptielen, 500 vogelsoorten en 145 soorten zoogdieren – waaronder de Big 5

Madikwe Game Reserve

Madikwe bestaat uit uitgestrekte grasvlakten en meer begroeide gedeelten. Het Reservaat wordt in tweeën gedeeld door ruige heuvels en wordt aan de zuid-zijde begrensd door de Dwarsberg Mountains. Door de variatie aan leefgebieden is er in Madikwe een enorme veelzijdigheid aan flora en fauna. 

South Carolina Data Center

Het Marakele National Park in het hart van de Waterberg Mountains, is een 'toevluchtsoord' geworden voor een grote verscheidenheid aan wilde dieren, voornamelijk door de ligging in de overgangszone tussen de droge westelijke en vochtige oostelijke regio's van Zuid-Afrika.

Welgevonden Game Reserve is een verklaard erfgoed van 33.000 ha. Het grenst aan het Marekele National Park, gelegen in de adembenemende Waterberg Biosphere.

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park is een groot wildpark in de Kalahari-woestijn van Botswana en Zuid-Afrika, in het westen grenzend aan Namibië. Het wordt gekenmerkt door rode duinen en droge rivieren. Tot de wilde dieren behoren migrerende kuddes gnoes en springbokken, plus roofdieren als roofvogels en zwart-gemaande Kalahari leeuwen.

Tswalu Game Reserve

Tswalu is een privé wildreservaat in de afgelegen zuidelijke Kalahari, dat een echte wilderniservaring en de ultieme off-the-beaten-track safari biedt.

Phinda en Hluhluwe-Umfolozi

Prachtige safari-mogelijkheden zijn er ook in KwaZulu Natal, met als hoogtepunten het luxe Phinda Private Game Reserve en Hluhluwe-Umfolozi, het park dat bekend staat om haar bloeiende neushoorn-populaties.

Dolphin Coast

De noordkust van KwaZulu Natal staat bekend als de Dolfijnkust, vanwege de regelmatige waarnemingen van tuimelaars die in grote dartelende scholen de golven van de Indische Oceaan 'berijden'.

iSimangaliso wetland park

In het noordoosten van de provincie Kwazulu-Natal vind met iSimangaliso Wetland Park. Het is een zeer diverse regio, met begroeide duinen, wetlands, zandstranden, bossen en de warme zee. Het gebied omvat een veelheid aan ecologische zones. Voor de kust ligt het Maputaland Marine Reserve met uitzonderlijke mogelijkheden om te duiken en te snorkelen tussen weelderig zeeleven, spectaculaire koralen en dolfijnen en walvissen.

Kaart Zuid-Afrika west

Klik op de regio van uw keuze op onderstaande kaart.

Madikwe Game Reserve

Madikwe Game Reserve bestaat uit uitgestrekte grasvlakten en meer begroeide gedeelten. Door de variatie aan leefgebieden is er in Madikwe een enorme veelzijdigheid aan flora en fauna. Onder de 66 soorten zoogdieren zijn ook de bekende ‘Big five'. Andere spectaculaire bewoners zijn onder andere giraffe, nijlpaard, cheetah, wilde hond en hyena. Ook voor vogelaars is er veel te zien.

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park is een groot wildpark in de Kalahari-woestijn van Botswana en Zuid-Afrika, in het westen grenzend aan Namibië. Het wordt gekenmerkt door rode duinen en droge rivieren. Tot de wilde dieren behoren migrerende kuddes gnoes en springbokken, plus roofdieren als roofvogels en zwart-gemaande Kalahari leeuwen.

De Kaap / Garden- & Whaleroute

Één van de mooiste kustroutes ter wereld is te vinden in het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent. De route voert van Port Elizabeth naar Kaapstad, en wordt gekenmerkt door weelderige begroeiing, vele lagunes en meren, en de prachtige overgang van de Indische naar de Atlantische Oceaan. 

Kaapstad

Kaapstad is met recht een wereldse stad, waar vele culturen en allerlei historische bewegingen elkaar ontmoeten. Natuurlijk is een bezoek aan de Tafelberg een must, maar ook de heerlijke stranden van mondaine plaatsen als Camp’s Bay zijn zeer de moeite waard. 

Cederber Wilderness Area

De Cederberg staat bekend om zijn kwaliteit van rotsklimroutes, vooral rond de Krakadouw en Tafelberg toppen. Het Tafelberg zandsteen creëert ideale omstandigheden voor spectaculaire routes.

Shamwari & Amakhala Game Reserve

Door zijn ligging in het hart van de Oostkaap biedt het reservaat een overvloed aan wilde dieren, fauna en flora die exclusief zijn voor het gebied en onvergetelijke ontmoetingen met de natuur.

Whale Coast

De ongerepte Kaapse Walviskust wordt geflankeerd door majestueuze bergen en de Atlantische Oceaan. De hele route staat bekend om zijn royale walviswaarnemingen, vooral in het Walker Bay gebied tussen Hermanus en Gansbaai.

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen voor Zuid-Afrika

  Als je geen standaardreis zoekt maar een avontuur dat volledig op jouw wensen is afgestemd dan ben je bij Oscar aan het juiste adres.

  Als “ervaren” Afrika reizigers heeft Oscar ons weten te verrassen met een 3 weken durend self-drive avontuur door het Noorden en Noordoosten van Zuid Afrika. Weer een echte Afrika beleving met verrassende accommodaties op de mooiste plekjes (van superluxe lodges tot tenten in de middle of nowhere), met geweldige game-drives en met als absoluut hoogtepunt de 4 daagse wandel-safari in Pafuri Kruger.

  Tel daar nog even al de prachtige ‘beessies’, de super gastvrije en leuke gidsen en natuurlijk de culinaire hoogstandjes bij op en……..dan heb je alle ingrediënten voor een fantastische en geslaagde vakantie.

  Tijdens het 1e telefonische overleg met Oscar, hebben wij onze wensen aangegeven voor de rondreis naar Zuid-Afrika. Al snel volgde daarna een mooi reisvoorstel waarin aan onze wensen werd gedacht. Na een paar kleine aanpassingen volgde het definitieve reisprogramma.

  Ruim voordat we vertrokken werden we geattendeerd op bijv. de geboorteaktes voor de meereizende kinderen. Een checklist voor het inpakken van de tassen en werd alles nogmaals netjes beschreven in een compleet verslag met contactgegevens, routebeschrijvingen, vouchers en interessante feiten voor ons als bezoekers. Aangekomen in Zuid-Afrika werden we prima ontvangen en stond de huurauto voor ons klaar.

  De reis is in één woord geweldig geweest.

  Prachtige locaties; Nottens Bus Camp is onbeschrijfelijk mooi. Prachtige natuur, veel wilde dieren en hele lieve mensen die een fantastische service verlenen inclusief heerlijk eten. Zo ook voor Hannah Game Lodge, Hippow Hollow Estate en Cape Riviera in Kaapstad. Kortom, geweldig georganiseerd. Onze complimenten! We hebben met de gehele familie hier enorm van genoten.

  Onze complimenten!

  Onze hartelijke dank,

  familie Maliepaard-Meerkerk

  Onze rondreis door Zuid-Afrika was mede dankzij Oscar een groot succes. Alles was tot in de puntjes verzorgd en geregeld . We kwamen op de meest mooie plekjes om te overnachten en we waren goed voorbereid op alles, dankzij de uitgebreide voorlichting. We hoefden zelf alleen maar te genieten van al het moois wat Zuid-Afrika te bieden heeft.

  Oscar heeft de beste accommodaties voor ons uitgezocht, die we zelf nooit gevonden zouden hebben, het was top!

  Met vriendelijke groeten,

  Familie Boer

  We wilden ooit wel naar Zuid-Afrika, misschien. Totdat we in de Beurs van Berlage aan de praat raakten met Oscar Haartman, van Afrika-Safaris.nl…

  “Mag ik eens een voorstel doen?” Oké, wie weet.
  Dit wel, dat niet, wanneer en waar, en kan het ook anders?
  Zo begon het, en zo groeide een programma dat klonk als een klok.

  Per huurauto vanaf Johannesburg richting private game reserves in het noordoosten, wildparken pur sang. Vanuit lodges waar het aan niets ontbreekt, wat een verzorging. Door Swaziland. Naar de oostkust met zijn wetlands en het diepe blauw van de oceaan. Over de herfstige Drakensbergen terug. In april, door weids en groen land, met vriendelijke mensen en in complexe verhoudingen, maar o zo mooi. Perfect doorgesproken en met een uitvoerig reisschema op zak.

  “Hebben jullie dit gezien, en dat?” Wat niet…! Een betere begeleiding is haast niet denkbaar.