Afrika safaris

Botswana

Botswana is uniek. Ongerepte wildernis, oog in oog met het grote wild van Afrika en geweldige accommodaties. Geen massa’s toeristen maar kleinschaligheid; dit is safari op zijn best!

Met uitzonderingen van de Okavango Delta en de oostelijke delen bestaat Botswana voor het grootste gedeelte uit Kalahari woestijn. Belangrijke natuurgebieden zoals de Okavango Delta, Chobe, Linyanti, Savuti, Central Kalahari en Makgadikgadi zorgen voor veel diversiteit.

Het klimaat van Botswana is over het algemeen sub-tropisch, met relatief beperkte regenval. De zomermaanden kunnen erg warm zijn, waarbij de temperatuur ook ‘s avonds nog hoog is. In de winter kunnen de temperaturen ‘s nachts flink dalen, terwijl het overdag aangenaam warm is. Regenval gaat in Botswana vaak gepaard met spectaculaire luchten en heldere regenbogen.

Beschrijving

Op safari in Botswana

De combinatie van de natuurgebieden en meer dan 100 verschillende lodges in Botswana biedt een zeer compleet aanbod voor de ultieme safari in dit spectaculaire land. De accommodaties kenmerken zich door kleinschaligheid en kwaliteit. Natuurlijk mag een trip naar de Okavango Delta niet ontbreken. Dit waterrijke paradijs midden in de gortdroge Kalahari Woestijn is een wonder van de natuur. 

Ook in het uiterste oosten – dichtbij Zuid-Afrika en Johannesburg – bieden Mashatu en het Tuli-block fraaie safarimogelijkheden. Een reis naar Botswana is uitstekend te combineren met een ontspannen verblijf aan de Zambezi Rivier, met haar spectaculaire Victoria Watervallen, in het naburige Zambia.

Natuurgebieden in Botswana

Okavango Delta

De Okavango Delta wordt met recht gezien als één van de meest ongelooflijke ecosystemen in Afrika. De Okavango is de grootste binnenlandse delta ter wereld, een gebied van 15.000km2, bestaande uit kanalen, lagunen, eilanden en overstromingsvlakten. Wat dit fenomeen nóg opmerkelijker maakt is het feit dat dit waterrijke paradijs midden in de gortdroge Kalahari Woestijn gelegen is. Elk jaar stroomt het gebied vol met regenwater dat meer dan 100 kilometer noordelijk is gevallen in de vochtige Centraal-Afrikaanse hooglanden van Angola: het wonder van de Okavango. Het unieke gebied bevat een enorme diversiteit aan flora en fauna, waardoor het zien van de dieren het gehele jaar door uitstekend mogelijk is.

Linyanti en Savuti

Het gebied van de Savuti en Linyanti bevindt zich ten westen van Chobe National Park. Het gebied is ongeëvenaard rijk aan dieren en biedt een unieke atmosfeer van rust en ruimte. Het grootste gedeelte van de natuur wordt gevormd door verschillende samenstellingen van Mopane Woodland, maar langs de Linyanti rivier bevindt zich een grote strook met bossen en uiterwaarden. Het gebied wordt doorkruist door een eeuwenoude rivierbedding – het fameuze Savuti Channel – welke naast de Linyanti gedurende het hele jaar een bron van water vormt. Het gebied staat bekend om de olifantenkuddes, welke in de wintermaanden tot enorme aantallen aangroeien.

Central Kalahari

Op de noordelijke vlakten van het Central Kalahari Game Reserve wordt het landschap bepaald door uitgestrekte vergezichten en stukken savanne met acacia-bomen. Herbivoren zoals springbok, gnoe en gemsbok verzamelen zich in grote getalen, maar het gebied herbergt ook aanzienlijke populaties roofdieren, zoals leeuwen en cheeta’s. Kleinere interessante bewoners zijn de bat-eared fox, meerkatten en grondeekhoorns. Het wild beweegt zich met de seizoenen tussen de duinen en de valleien: in de zomer gedijen ze uitstekend op de grasachtige vlakten terwijl ze in de droge winter tussen waterbronnen bewegen.

Eigenschappen

Land

Botswana

Taal

Engels, Tswana

Thema

Actief & sportief, Big 5, Culinair, Cultuur, historie & kunst, Family, Fishing, Safari

Klimaat Botswana

Het klimaat van Botswana is over het algemeen sub-tropisch, met relatief beperkte regenval. De droogten zijn frequent. De zomermaanden kunnen erg warm zijn, waarbij de temperatuur ook ‘s avonds nog hoog is. In de winter kunnen de temperaturen ‘s nachts flink dalen, terwijl het overdag aangenaam warm is. Met uitzonderingen van de Okavango Delta en de oostelijke delen bestaat Botswana voor het grootste gedeelte uit Kalahari woestijn. Regenval is daarom laag. De totale jaarlijkse neerslag voor Maun bijvoorbeeld, bedraagt slechts 470 mm. Begrippen als ‘het regenseizoen’ en ‘onweersbuien in de avond’ moeten daarom in hun context beschouwd worden: als het regent, is dit vaak laat in de middag, in korte, hevige buien, die snel overtrekken, en vaak begeleid gaan door spectaculaire luchten en heldere regenbogen.

  • De zomer in Botswana is de periode van oktober tot eind maart, en gaat normaal gesproken gepaard met hoge temperaturen. Dit is tevens het regenseizoen, en bewolking en eventueele buien zorgen voor wat verkoeling. Dit is vaak echter van korte duur, waarna de temperatuur weer toeneemt.
  • Het winterseizoen begint in mei en eindigt in augustus, en is tevens het droge seizoen, waarin het vrijwel niet regent. Winterdagen zijn meestal zonnig en warm, maar ‘s avonds en ‘s nachts kan het flink afkoelen, daalt de temperatuur in sommige gebieden zelfs onder het vriespunt.
  • De perioden tussen de zomer en de winter (april – begin mei en eind augustus – begin september) zijn normaal gesproken vooral droog, maar de dagen zijn koeler dan in de zomer, en de nachten zijn warmer dan in de winter.