Botswana

Botswana is uniek. Ongerepte wildernis, oog in oog met het grote wild van Afrika en geweldige accommodaties. Geen massa’s toeristen maar kleinschaligheid; dit is safari op zijn best!

Met uitzonderingen van de Okavango Delta en de oostelijke delen bestaat Botswana voor het grootste gedeelte uit Kalahari woestijn. Belangrijke natuurgebieden zoals de Okavango Delta, Chobe, Linyanti, Savuti, Central Kalahari en Makgadikgadi zorgen voor veel diversiteit.

Het klimaat van Botswana is over het algemeen sub-tropisch, met relatief beperkte regenval. De zomermaanden kunnen erg warm zijn, waarbij de temperatuur ook ‘s avonds nog hoog is. In de winter kunnen de temperaturen ‘s nachts flink dalen, terwijl het overdag aangenaam warm is. Regenval gaat in Botswana vaak gepaard met spectaculaire luchten en heldere regenbogen.

Op safari in Botswana

De combinatie van de natuurgebieden en meer dan 100 verschillende lodges in Botswana biedt een zeer compleet aanbod voor de ultieme safari in dit spectaculaire land. De accommodaties kenmerken zich door kleinschaligheid en kwaliteit. Natuurlijk mag een trip naar de Okavango Delta niet ontbreken. Dit waterrijke paradijs midden in de gortdroge Kalahari Woestijn is een wonder van de natuur. 

Ook in het uiterste oosten – dichtbij Zuid-Afrika en Johannesburg – bieden Mashatu en het Tuli-block fraaie safarimogelijkheden. Een reis naar Botswana is uitstekend te combineren met een ontspannen verblijf aan de Zambezi Rivier, met haar spectaculaire Victoria Watervallen, in het naburige Zambia.

Natuurgebieden in Botswana

Okavango Delta

De Okavango Delta wordt met recht gezien als één van de meest ongelooflijke ecosystemen in Afrika. De Okavango is de grootste binnenlandse delta ter wereld, een gebied van 15.000km2, bestaande uit kanalen, lagunen, eilanden en overstromingsvlakten. Wat dit fenomeen nóg opmerkelijker maakt is het feit dat dit waterrijke paradijs midden in de gortdroge Kalahari Woestijn gelegen is. Elk jaar stroomt het gebied vol met regenwater dat meer dan 100 kilometer noordelijk is gevallen in de vochtige Centraal-Afrikaanse hooglanden van Angola: het wonder van de Okavango. Het unieke gebied bevat een enorme diversiteit aan flora en fauna, waardoor het zien van de dieren het gehele jaar door uitstekend mogelijk is.

Linyanti en Savuti

Het gebied van de Savuti en Linyanti bevindt zich ten westen van Chobe National Park. Het gebied is ongeëvenaard rijk aan dieren en biedt een unieke atmosfeer van rust en ruimte. Het grootste gedeelte van de natuur wordt gevormd door verschillende samenstellingen van Mopane Woodland, maar langs de Linyanti rivier bevindt zich een grote strook met bossen en uiterwaarden. Het gebied wordt doorkruist door een eeuwenoude rivierbedding – het fameuze Savuti Channel – welke naast de Linyanti gedurende het hele jaar een bron van water vormt. Het gebied staat bekend om de olifantenkuddes, welke in de wintermaanden tot enorme aantallen aangroeien.

Central Kalahari

Op de noordelijke vlakten van het Central Kalahari Game Reserve wordt het landschap bepaald door uitgestrekte vergezichten en stukken savanne met acacia-bomen. Herbivoren zoals springbok, gnoe en gemsbok verzamelen zich in grote getalen, maar het gebied herbergt ook aanzienlijke populaties roofdieren, zoals leeuwen en cheeta’s. Kleinere interessante bewoners zijn de bat-eared fox, meerkatten en grondeekhoorns. Het wild beweegt zich met de seizoenen tussen de duinen en de valleien: in de zomer gedijen ze uitstekend op de grasachtige vlakten terwijl ze in de droge winter tussen waterbronnen bewegen.

Klimaat Botswana

Het klimaat van Botswana is over het algemeen sub-tropisch, met relatief beperkte regenval. De droogten zijn frequent. De zomermaanden kunnen erg warm zijn, waarbij de temperatuur ook ‘s avonds nog hoog is. In de winter kunnen de temperaturen ‘s nachts flink dalen, terwijl het overdag aangenaam warm is. Met uitzonderingen van de Okavango Delta en de oostelijke delen bestaat Botswana voor het grootste gedeelte uit Kalahari woestijn. Regenval is daarom laag. De totale jaarlijkse neerslag voor Maun bijvoorbeeld, bedraagt slechts 470 mm. Begrippen als ‘het regenseizoen’ en ‘onweersbuien in de avond’ moeten daarom in hun context beschouwd worden: als het regent, is dit vaak laat in de middag, in korte, hevige buien, die snel overtrekken, en vaak begeleid gaan door spectaculaire luchten en heldere regenbogen.

 • De zomer in Botswana is de periode van oktober tot eind maart, en gaat normaal gesproken gepaard met hoge temperaturen. Dit is tevens het regenseizoen, en bewolking en eventueele buien zorgen voor wat verkoeling. Dit is vaak echter van korte duur, waarna de temperatuur weer toeneemt.
 • Het winterseizoen begint in mei en eindigt in augustus, en is tevens het droge seizoen, waarin het vrijwel niet regent. Winterdagen zijn meestal zonnig en warm, maar ‘s avonds en ‘s nachts kan het flink afkoelen, daalt de temperatuur in sommige gebieden zelfs onder het vriespunt.
 • De perioden tussen de zomer en de winter (april – begin mei en eind augustus – begin september) zijn normaal gesproken vooral droog, maar de dagen zijn koeler dan in de zomer, en de nachten zijn warmer dan in de winter.

Kaart Botswana

Klik op de regio van uw keuze op onderstaande kaart.

Central Kalahari

Uitgestrekte vergezichten en stukken savanne met acacia-bomen. Springbok, gnoe, gemsbok. Maar ook leeuwen en cheeta's. Het wild beweegt met de seizoenen mee tussen de duinen en de valleien.

Makgadikgadi Pans National Park

De Makgadikgadi Pan is een enorme zogenaamde "zoutpan" in het noordoosten van Botswana. Deze zoutpan is ontstaan doordat het grote Makgadikgadi meer, met een oorspronkelijke oppervlakte zo groot als Zwitserland, duizenden jaren geleden volledig opdroogde.

Savuti - Linyanti

Dit gebied is ongeëvenaard rijk aan dieren en biedt een unieke atmosfeer van rust en ruimte. Het grootste gedeelte van de natuur wordt gevormd door verschillende samenstellingen van Mopane Woodland, maar langs de Linyanti rivier bevindt zich een grote strook met bossen en uiterwaarden.

Nxai Pan National Park

Het Nxai Pans National Park ligt ten noorden van het Makgadikgadi Pans National Park. Het park wordt gedomineerd door grote zoutpannen, die vooral tijdens en na het regenseizoen grote kuddes dieren aantrekken.

De fascinerende landschappen, een groep van zeven machtige baobabbomen - de beroemde Baines Baobabs - en een waterpoel die regelmatig wordt bezocht door een troep leeuwen zijn de belangrijkste hoogtepunten van het Nxai Pans National Park.

Mashatu - Tuli Block

Het weinig bekende Mashatu, in de Tuli enclave van Oost-Botswana, biedt het hele jaar door een van de mooiste wildparken in de regio. Adembenemende landschappen, overvloedig wild, indrukwekkende aantallen roofdieren en een fantastisch aanbod van unieke safariactiviteiten.

Kgalagadi Transfrontier Park

Groot wildpark in de Kalahari-woestijn van Botswana en Zuid-Afrika, in het westen grenzend aan Namibië. Het wordt gekenmerkt door rode duinen en droge rivieren. Tot de wilde dieren behoren migrerende kuddes gnoes en springbokken, plus roofdieren als roofvogels en zwart-gemaande Kalahari leeuwen.

 

Okavango Delta

De Okavango Delta wordt met recht gezien als één van de meest ongelooflijke ecosystemen in Afrika. De Okavango is de grootste binnenlandse delta ter wereld, een gebied van 15.000 km2, bestaande uit kanalen, lagunen, eilanden en overstromingsvlakten. Wat dit fenomeen nóg opmerkelijker maakt is het feit dat dit waterrijke paradijs midden in de gortdroge Kalahari Woestijn gelegen is. 

Chobe National Park

Chobe is algemeen bekend om zijn grote olifantenpopulatie, geschat op ongeveer 50.000. De olifanten die hier leven zijn Kalahari-olifanten, de grootste in kuddegrootte van alle bekende olifantenpopulaties. Ze worden gekenmerkt door nogal broos ivoor en korte slagtanden, misschien door het calciumtekort in de bodem.

Bekijk locatie

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen voor Botswana

  Nadat we in 2019 een door Oscar Haartman erg goed georganiseerde selfdrive Namibië hadden gedaan, zijn we in 2023 op safari gegaan in het ongerepte Botswana. Ook nu heeft Oscar weer een prachtig schema gemaakt.

  We zijn begonnen met een selfdrive en kamperen in de CKGR (Central Kalahari Game Reserve). Wat een belevenis, wat een ongerepte natuur. De absolute rust, bijna geen toeristen. Slapen in een daktent in de open natuur. ’s Avonds lekker fikkie stoken. Genoeg wild en vogels om te spotten. Aangekomen bij Boteti rivier en de Makgadikgadi was de zebra trek op gang gekomen. Prachtig om te zien samen met al het andere wild.

  Vervolgens met een klein vliegtuigje naar de Okavango delta waar het water binnen begon te stromen. Opgehaald door onze fantastische gids Johnny die ons begeleidde met game drives, mokoro tocht, bushwandeling en boottocht. Wat een overweldigende natuur is dit, heel veel vogels (Johnny kent ze allemaal!) en wild.

  De tijd vliegt en op naar het volgende avontuur: een mobile trail door de Moremi Khwai, Savuti en Chobe, 2 nachten kamperen in elk park. Een voortreffelijke verzorging door Kapapa en Katchi, Ongelooflijk wat die mannen kunnen bereiden op een houtvuur. ’s Morgens vers brood, heerlijk. ’s Nachts olifanten op een paar meter langs je tent, dan weet je pas hoe klein je bent. Een spannende ervaring. De game drives met Moscow, onze gids geboren en opgegroeid in de streek, waren geweldig. Wat een observatievermogen, wat een kennis! Hij weet leeuwen snel te spotten, meestal als eerste.

  Een grote variatie aan wild en vogels gespot waaronder wilde honden, sabelantilope, honingdas, pofadder en secretarisvogel, naast al die olifanten, buffels, impala’s, gnoes, zebra’s, giraffen, nijlpaarden, visarenden, knobbelzwijnen, koedoe’s en leeuwen. En natuurlijk ook een paar luipaarden.

  De “sundowners” zijn onvergetelijk.

  De reis is geëindigd met een paar nachten in Livingstone bij de Victoria watervallen waar het water op zijn hoogst / wildst was.

  Wij hebben ontzettend genoten van ons avontuur.

  Oscar, bedankt voor het samenstellen van deze geweldige reis. Midden april/begin mei is een prima tijd. Perfecte timing met de zebra trek, het volstromen van de Okavango delta, spectaculaire Victoria watervallen, heerlijke temperaturen en een zeer grote variatie aan wild en vogels.

   

   

  Dit jaar (2023) voor de 2e keer via Afrika-Safaris.nl naar Afrika geweest. In 2019 Namibië en dit jaar Zimbabwe en Botswana. Oscar Haartman doet alleen Afrika en dat is een groot voordeel: hij kent alle plaatsen, bezoekt ze ook en weet echt waarover hij het heeft. Hierdoor weet hij een perfecte reis samen te stellen. Dit jaar het eerste stuk gecombineerd met de kinderen, daarna met z’n tweeën, ook dat was geen enkel probleem. Via hem 2 echt fantastische reizen gehad, alles perfect geregeld en een heel prettig contact. Voor Afrika is dit een echte aanrader!!!!!!

  Op 31 juli 2022 was het eindelijk zover! We vertrokken voor onze reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. In 2019 al troffen we Oscar Haartman op de vakantiebeurs in de Grote Kerk in Breda. Zijn enthousiasme voor het Afrikaanse continent spatte er van af, dus besloten we hem een plan voor onze reis te laten maken. Oscar luisterde goed naar onze wensen en aangezien we met z’n achten waren, waren die wensen divers. Door de pandemie moesten we onze reis helaas twee keer uitstellen en al die tijd hield Oscar contact en hield ons enthousiasme warm. Na zoveel voorpret kon de reis zelf toch alleen nog maar tegenvallen? Dat bleek zeker niet het geval. Alles was top geregeld en ook toen we problemen hadden met de vlucht en bagage was Oscar in de buurt om te ondersteunen. En wat kwamen we op mooie plekken, wat waren alle accommodaties perfect en met wat een fijne mensen kwamen we in contact. Oscar kent de beste accommodaties op de mooiste plekjes! Onze reis was onvergetelijk, Namibië, Botswana en Zimbabwe voor altijd in ons hart en Oscar in de buurt voor als we nog eens die kant op gaan.

  Michel, Nicole, Sep en Imme

  Ernest, Birget, Bas en Rens

  We zijn weer terug uit Botswana. Wat een verschrikkelijk vette reis!!!

  Ik ben superblij dat je op de beurs stond en over deze reis hebt verteld. We hebben zo’n mooie tijd gehad in Botswana en hebben veel meer dieren gezien dan we ooit durfden te hopen (o.a. 44 leeuwen, 8 luipaarden en we hebben meerdere jachtpartijen bijgewoond).

  Nogmaals bedankt!!!