Malawi

Malawi, gelegen in zuidelijk Afrika, is in meerdere opzichten bijzonder. Het kleine, langgerekte land staat bekend om het enorme Lake Malawi en de grote natuurlijke diversiteit, veelal veroorzaakt door de geologische kenmerken die de Great Rift Valley gevormd heeft. Het biedt een fascinerende geografische diversiteit met torenhoge bergen, weelderige valleien en kristalheldere meren zoals Lake Malawi. Op het laagste punt ligt het land slechts 35 meter boven de zeespiegel. Haar hoogste punt, Mount Mulanje, is meer dan 3000 meter hoog. Tussen deze uitersten is een rijke variëteit in flora en fauna te vinden, onder andere in de negen nationale parken en wildreservaten waarin u van olifant tot orchidee aantreft.

In Malawi treft u zeer vriendelijke, trotse en gastvrije bewoners, waardoor het land algemeen bekend staat als ‘The warm heart of Africa’. Een bezoek aan Malawi brengt een extra dimensie aan uw reis door Afrika.

Op safari in Malawi

De meeste reizen in Malawi beginnen in Blantyre of Lilongwe. Dit zijn steden met goede verbindingen en internationale luchthavens. Voor vervoer ter plaatse zijn er twee opties: gereden worden door gids of chauffeur in een comfortabele safari-auto, of met een klein vliegtuigje van accommodatie naar accommodatie (een zogenaamde ‘fly-in’ safari). Vanuit Blantyre kunnen Mount Mulanje, Majete Wildlife Reserve en Liwonde prima worden bezocht, de gebieden liggen op relatief korte afstand van elkaar, en de ritten tussen accommodaties zijn veelzijdig en geven een inkijkje in het dagelijks leven van Malawiërs.

De parken in noord- en midden Malawi beter bereikbaar vanuit Lilongwe, en zeker waar het Nyika en Likoma Island betreft. Vanuit Lilongwe gaan regelmatig vluchten naar deze meer afgelegen gebieden. Een andere fantastische combinatie is een bezoek aan South-Luangwa in Zambia, er is een goede vliegverbinding tussen het kleine Mvuu Airport bij South Luangwa en Lilongwe International Airport.

Activiteiten in Malawi zijn divers: traditionele safari-beleving met gamedrives, mountainbike-routes, wandelingen op de plateaus en in de bergen van het Mulanje Massief, watersporten en SCUBA duiken in en rond Lake Malawi… Malawi biedt voor elk wat wils.

Accomodaties rondom Lake Malawi

Zeker de moeite waard om op te noemen. Rond Lake Malawi zijn diverse fijne accommodaties, waar men heerlijk kan ontspannen, maar ook een wat actiever verblijf kan doorbrengen. Zwemmen, duiken en snorkelen ligt natuurlijk voor de hand. Kijk bijvoorbeeld eens bij Chinteche Inn of Mumbo Island. Aan de oostzijde van het meer zijn, iets meer afgezonderd, ook enkele luxe accommodaties te vinden. Nkwichi Lodge (aan Mozambicaanse zijde) en Kaia Mawa op Likoma Island kunnen rustig paradijselijk worden genoemd!

Natuurgebieden in Malawi

Bekijk hier een greep uit de parken in Malawi:

Nyika National Park

In het uiterste noorden van Malawi ligt Nyika National Park, met een oppervlakte van ruim 3.000 km2 het grootste park van Malawi. Het hooggelegen gebied is ruig, ongerept en afgelegen, waardoor het als enige Afro-montane natuurgebied in zuid-centraal Afrika geldt. Het gebied heeft wel wat weg van de Schotse Hooglanden met spectaculaire panorama’s, hooggelegen graslanden, heuvels en groenblijvende bossen. Het wemelt er van de inheemse dieren. Nyika kan vooral ‘s zomers worden bestempeld als paradijs voor botanisten, met een veelheid aan bloemen, waaronder 11 lokaal voorkomende orchideeën, dierama’s, gladiolen, protea en kniphofia. De populaties roan, eland, zebra, reedbuck, en bushbuck zijn zeer de moeite waard. Ook jagers als hyena, jakhals en luipaarden kunnen er gezien worden. Voor vogelaars is Nyika ook fantastisch , er komen zo’n 400 soorten vogels voor in Nyika, waarvan er diverse vrijwel uitsluitend in dat gebied te vinden zijn.

Lake Malawi National Park

Lake Malawi neemt bijna een derde van het smalle Malawi in beslag. Het vaak kristalheldere meer wordt staat bekend om de enorme variatie in soorten vis, en bevat een groter aantal zoetwatervissen (meer dan 1000) dan elk ander meer op aarde. Ter illustratie: dit aantal is meer dan alle zoetwatervissoorten van Europa en Noord-Amerika bij elkaar. Veel van de verbluffend mooie onderwaterdiversiteit wordt beschermd binnen Lake Malawi National Park bij Cape Maclear in het zuidelijke deel van het meer. Het park is het eerste ter wereld dat specifiek gericht is op de bescherming van zoetwatervissen. Het is tevens aangemerkt als World Heritage Site.

Liwonde National Park

Met een oppervlakte van 548 km2 wordt Liwonde National Park beschouwd als het meest vooraanstaande natuurgebied in Malawi. De westelijke grens van het park wordt gevormd door de Shire Rivier, de grootste rivier van het land en de enige uitlaat van Lake Malawi. In en om de rivier bevinden zich grote concentraties nijlpaarden, krokodillen en olifanten. De uitgebreide overstromingsgebieden rond de rivier zorgen voor dichte rivierflora en vele borassus palmen en baobabs. Antilopen zoals impala, waterbuck, reedbuck en bushbuck komen veelvuldig op de oevers voor.

Het oosten van het park wordt gekenmerkt door de relatief droge Mopane begroeiing, afgewisseld met candelabra bomen. Favoriet onder buffels, gele baviaan en Lichtenstein’s hartebeest. De populatie met sable antilopen is een van de meest dichte in Afrika. Verder resideert er een groep zwarte neushoorns in het park in een speciaal project ter bescherming van deze extreem kwetsbare soort. Ook vogelaars komen in Liwonde ruimschoots aan hun trekken.

Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve is één van de meest sprekende en succesvolle voorbeelden van natuurherstel door goede bescherming en goed management. Het gebied was voor de inspanningen gereduceerd tot een levenloos stuk bos waar vrijwel geen dier meer te vinden was. Mede door de oorlog in naburig Mozambique was stroperij aan de orde van de dag, en werd soort na soort uitgeroeid. Vanaf het moment dat African Parks het management van het gebied overnam, is het met enorme inspanning teruggebracht in oorspronkelijke staat met alle dieren die er van oorsprong ook behoorden te zijn. Het resultaat is verbluffend: een schitterend park, met fantastische wild-populatie en een belangrijke hoeksteen in de economie en ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. Vraag de scouts vooral naar de historie. Een bezoek aan de ‘Confiscation Room’ is ook zeker de moeite waard. Hier liggen alle in beslag genomen stropersmaterialen opgeslagen: het bewijs van de effectiviteit en de noodzaak van alle inspanningen om Majete te beschermen.

Klimaat Malawi

Malawi heeft een prettig subtropisch klimaat, relatief droog met sterke seizoensmatige invloeden. Dagen waarop de zon helemaal niet te zien is zijn zeldzaam en regenval is over het gehele jaar bezien beperkt. Wel zijn er regionaal grote verschillen in het klimaat, veroorzaakt door het reliëf in het land en de aanwezigheid van Lake Malawi.

Er zijn grofweg drie seizoenen te beschrijven:

 • van mei tot en met augustus is het winter in Malawi. Het is voornamelijk koel en droog met gemiddelde temperaturen tussen 17 en 27 graden Celsius. In de nachten kan de temperatuur dalen tot 4 à 10 graden Celsius. Op geïsoleerde, meestal hogere plaatsen kan in juni en juli zelfs vorst voorkomen.
 • de maanden september en oktober zijn heet en droog met temperaturen tussen 25 en 37 graden Celcius. De luchtvochtigheid is beperkt; ca 50%
 • van november tot en met april is het hoofdzakelijk heet en nat. In deze periode valt 95% van de totale jaarlijkse neerslag. Dit varieert door het land heen van 725 mm tot 2.500 mm. De luchtvochtigheid in januari en februari is met 85- 90% aanzienlijk.  Ook extreme omstandigheden komen voor, zoals onverwachte droogte of overstromingen. Met name de lager gelegen gebieden zoals Lower Shire en wat gebieden rond Salima en Karonga zijn kwetsbaarder voor overstromingen.

Kaart Malawi

Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve is één van de meest sprekende en succesvolle voorbeelden van natuurherstel door goede bescherming en goed management. Een schitterend park, met fantastische wild-populatie.

Lake Malawi National Park

Het vaak kristalheldere meer wordt staat bekend om de enorme variatie in soorten vis, en bevat een groter aantal zoetwatervissen (meer dan 1000) dan elk ander meer op aarde. Ter illustratie: dit aantal is meer dan alle zoetwatervissoorten van Europa en Noord-Amerika bij elkaar.

Nyika National Park

Spectaculaire panorama’s, hooggelegen graslanden, heuvels en groenblijvende bossen. In Nyika National Park wemelt het van de inheemse dieren. Nyika kan vooral ‘s zomers worden bestempeld als paradijs voor botanisten, met een veelheid aan bloemen.

Liwonde National Park

In en om de Shire Rivier bevinden zich grote concentraties nijlpaarden, krokodillen en olifanten. De uitgebreide overstromingsgebieden rond de rivier zorgen voor dichte rivierflora en vele borassus palmen en baobabs.

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen voor Namibië

  Op 31 juli 2022 was het eindelijk zover! We vertrokken voor onze reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. In 2019 al troffen we Oscar Haartman op de vakantiebeurs in de Grote Kerk in Breda. Zijn enthousiasme voor het Afrikaanse continent spatte er van af, dus besloten we hem een plan voor onze reis te laten maken. Oscar luisterde goed naar onze wensen en aangezien we met z’n achten waren, waren die wensen divers. Door de pandemie moesten we onze reis helaas twee keer uitstellen en al die tijd hield Oscar contact en hield ons enthousiasme warm. Na zoveel voorpret kon de reis zelf toch alleen nog maar tegenvallen? Dat bleek zeker niet het geval. Alles was top geregeld en ook toen we problemen hadden met de vlucht en bagage was Oscar in de buurt om te ondersteunen. En wat kwamen we op mooie plekken, wat waren alle accommodaties perfect en met wat een fijne mensen kwamen we in contact. Oscar kent de beste accommodaties op de mooiste plekjes! Onze reis was onvergetelijk, Namibië, Botswana en Zimbabwe voor altijd in ons hart en Oscar in de buurt voor als we nog eens die kant op gaan.

  Michel, Nicole, Sep en Imme

  Ernest, Birget, Bas en Rens

  Na diverse niet bevredigende aanbiedingen zijn we via een collega bij Oscar terecht gekomen. Onze wensen doorgenomen en een prachtig reisschema door Namibië als resultaat. Opbouwend van Kalahari Red Dunes naar Namib Naukluft. Daarna via Swakopmund naar Damaraland met als hoogtepunt klimmende olifanten. Vervolgens Etosha en geeindigd in Nkasa Lupala.

  Wat een indrukken, wat een mooie natuur, wat veel wild en nog meer vogels. Allemaal ongelooflijk mooi. Prachtige lodges en overal een hartelijk ontvangst en heerlijk eten. We hebben genoten!

  Alles was goed geregeld door Oscar: het schema, de auto, de overnachtingen. Goed slapen met buitengeluiden.

  Voor herhaling vatbaar.

  Irma en Jan Leendert

  In de zomer van juli en augustus zijn wij via Afrika-Safaris.nl naar Namibië gereisd.

  We hebben een super reis gehad. Oscar heeft ons prima geholpen en een mooi rondreis in elkaar gezet.

  Zijn adviezen over het inrichten van de reis waren erg waardevol.

  Onder andere de vliegtrips op bepaalde stukken vonden wij erg fijn.
  De lodges waren goed verzorgd, compleet en prima gelegen.

  Wij kijken nu al uit naar de volgende keer! Dank je Oscar!

  Onze reis door Namibië in Januari 2017.

  Wat een prachtig land! De natuur is overweldigend mooi met intense kleuren en adembenemende vergezichten. De reis was perfect samengesteld door Oscar Haartman en uitgebreid gedocumenteerd.

  Avontuurlijk en onvergetelijk!

  We reden zo’n 3000 km met 2 auto’s incl. tent op het dak. De afwisseling van campsites en lodges was helemaal goed. De prachtig gelegen campsites maakte ook het kamperen tot een belevenis!

  Kalahari woestijn, Sossusvlei, paar dagen kust en Etosha wildreserve, wat hebben we genoten!

  Dank je wel Oscar voor je goede service en begeleiding, je hebt ons een geweldige reis bezorgd!