Rwanda

Rwanda staat bekend als ‘het land van 1000 heuvels’, met eindeloze glooiingen, weelderige bergen en zeer diverse natuurlijke schoonheid. Het land ligt in de regio van de Grote Meren in Centraal Afrika, vlak onder de evenaar. Het centrum en het westen van Rwanda worden gedomineerd door bergen en heuvels, terwijl het oosten savanne, vlakten en moerassen biedt. In deze verscheidenheid aan habitats vindt u het grote wild van Afrika, maar ook vele primaten waaronder berggorilla’s en chimpansees. Ook voor vogelaars is Rwanda een topbestemming, met een ongekende variatie in soorten vogels.

Gebeurtenissen uit het verleden bepalen een groot gedeelte van de geschiedenis van Rwanda, maar tijden zijn veranderd. Inmiddels, 20 jaar later, heeft het land zich ontwikkeld tot één van de vriendelijkste en veiligste landen op het continent. Een snel groeiende economie, meer vrouwen in het parlement dan waar ook ter wereld, en een verenigd, trots en optimistisch land waar bezoekers warm onthaald worden.

Op safari in Rwanda

Omdat Rwanda vrij compact is en bovendien een zeer goede verbinding met Amsterdam heeft, is het land bij uitstek geschikt voor een wat kortere reis, maar wel een reis boordevol variatie. In ongeveer 10 dagen kan men al heel veel van Rwanda zien, met daarin safari, cultuur en natuurlijk de berggorilla’s en chimpansee in het noorden en zuid-westen.

Wij bieden u accommodaties in alle belangrijke bestemmingen van Rwanda, en voor vervoer ter plaatse maken wij gebruik van een vaste privé-gids/chauffeur die u gedurende de hele reis begeleidt. Een andere prachtige optie is om Rwanda te combineren met een safari in Tanzania en eventueel verblijf in Zanzibar. In de praktijk blijkt dan meestal dat Akagare National Park in Rwanda wordt overgeslagen omdat Tanzania overvloedige safari-mogelijkheden biedt. Verblijf in Rwanda is dan meestal 7 of 8 dagen, waarna doorgevlogen wordt naar Serengeti of Arusha.

Een van de mooiste activiteiten is een gorilla-trekking in Volcanoes National Park. Hier wandelt u in een kleine groep met lokale gids naar één van de gorilla-families. Kosten voor de permit bedragen USD 1500,- per persoon per ‘Trekking’. Naast de gorilla’s zijn ook de Golden Monkeys zeker een bezoek waard. Deze bedreigde apensoort is te vinden in de bamboe-bossen van Volcanoes, en zijn ook te bereiken middels een ‘Trekking’ onder begeleiding van lokale gids.

De Canopy Walkway in Nyungwe National Park, waarbij een hangbrug van 200 meter u tussen de boomtoppen doorvoert, is ook zeer de moeite waard.

Natuurgebieden in Rwanda

Volcanoes National Park

Volcanoes National Park ligt in het noorden van Rwanda, in de schitterende Virunga Mountains, een bergketen die zich uitstrekt over Rwanda, Uganda en Democratische Republiek Congo. Het Volcanous National Park is in 1925 ontstaan en beslaat ongeveer 125 km2, waarin maar liefst 6 (slapende) vulkanen te vinden zijn. Het gebied is vooral bekend om de beroemde berggorilla’s en het baanbrekende onderzoek naar deze dieren door wetenschappers als Dian Fossey en George Schaller. Het hoofddoel van het ontstaan van Volcanoes National Park was en is om de gorilla’s rond de drie vulkanen Karisimbi, Bisoke en Mikeno in Rwanda te beschermen tegen stroperij. Alhoewel de berggorilla’s continue onder druk staan van de oprukkende samenleving heeft de bescherming er toe bijgedragen dat er tegenwoordig een flink aantal gorilla-families in het park te bewonderen zijn.

Dian Fossey

Wellicht de bekendste voorvechtster van bescherming van en onderzoek naar de berggorilla’s is Dian Fossey, een Amerikaanse primatoloog die gedurende 18 jaar intensief onderzoek deed naar de gorilla-families in Volcanoes. Haar boek en de gelijknamige film ‘Gorilla’s in the mist’ waren instrumenteel in de bescherming van de dieren. In 1985 werd Dian Fossey in het onderzoeksstation in Rwanda vermoord; een zaak die nooit opgehelderd is. Haar laatste rustplaats bevindt zich in het hart van de Volcanoes en is te bereiken via het prachtige maar uitdagende ‘Dian Fossey Tomb Trail’, een wandeling van 2 uur over steile hellingen waar orchideeën, vele vogels en zelfs gorilla’s gezien kunnen worden.

Akagera National Park

Akagera is gelegen in het noord-westen van Rwanda. Het park werd al in 1934 uitgeroepen tot National Park en hoort daarmee bij de oudste Nationale Parken in Afrika. Akagera is een savanne-park met veel graslanden, maar ook meren, begroeide zones, de Akagera-rivier en enorme papyrusmoerassen. In het park vindt u olifanten, leeuwen, buffels, giraffes, krokodillen, nijlpaarden, luipaarden, hyena’s en vele hertachtigen en kleiner wild. Voor vogelaars is Akagera een waar paradijs, met bijna 500 verschillende waargenomen soorten. In haar lange historie heeft Akagera een aantal bloeiende perioden gekend, maar ook vele dieptepunten – stroperij decimeerde vele populaties en in het dichtbevolkte Rwanda is land schaars, waardoor de bevolking steeds verder binnen de parkgrenzen trok. Zeker na de genociden van 1994 werd door de grote groepen vluchtelingen in zeer grote delen van het park vee gehouden en rukten akkertjes steeds verder op. Dit resulteerde in een drastisch besluit: in 1997 werd Akagera National Park officieel met tweederde verkleind tot 1.120km2, en de vrijgekomen gronden werden verdeeld onder de bevolking voor bewoning en bebouwing.

In 2009 begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Akagera, want vanaf dat moment werd de African Parks Foundation betrokken bij het management en de wederopbouw van het park. Het doel was om Akagera te herstellen als savanne-ecosysteem door de biodiversiteit te rehabiliteren, de natuur te beschermen, en mogelijkheden voor duurzaam toerisme uit te bouwen, om daarmee ook de lokale economie te ondersteunen. Sindsdien heeft het park een ware metamorfose ondergaan en worden grote successen geboekt: een 120 km lang wildhek vormt een barrière om mens en dier tegen elkaar te beschermen. Exotische planten worden systematisch verwijderd, stroperij is vrijwel geheel uitgebannen en dierenpopulaties groeien stevig. De kroon op het werk is de meest recente herintroductie van leeuwen in Akagera.

Verblijf in Akagera

De grootste accommodatie in Akagera is de Akagera Game Lodge, maar de beleving van het park komt veel beter tot haar recht vanuit Ruzizi Tented Lodge. Dit intieme safari-camp heeft in totaal slechts 20 bedden en kijkt prachtig uit over Lake Ihema. Een avontuurlijkere optie is om één of enkele nachten in Karenga Bush Camp te verblijven. Dit semi-permanente kamp biedt een down-to-earth beleving in de prachtige wildernis van Akagera.

Nyungwe National Park

Nyungwe National Park (spreek uit Nju-enway) in zuid-west Rwanda is één van de weinige grote en intacte regenwouden in het middengebergte (1.600 – 2000m) in Afrika. In het 1020 km2 metende park leeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Er zijn verschillende ecosystemen te vinden, waaronder regenwoud, bamboe-bos, moerassen. Feitelijk is Nyungwe de bron van de grootste rivieren van Afrika. De regen die in het oostelijke deel valt vormt de Nijl, en de regen in het oostelijke deel vormt de Cono Rivier. Nyungwe is met name bekend om de chimpansees die er leven. In totaal zijn er maar liefst 13 verschillende apensoorten vertegenwoordigd. Hieronder bevinden zich de Blue Monkey, Angola Colobus, Owl-faced monkey en L’Hoest’s Monkey.

Verblijf in Nyungwe

Een van de accommodaties die we in Nyungwe aanbieden is Nyungwe Forest Lodge. Een prachtig verblijf, gesitueerd tussen de theevelden en de bossen van Nyungwe.

Klimaat Rwanda

Rwanda ligt vlak onder de evenaar. Door de hoge ligging is de temperatuur er gematigd. Door het jaar heen is de temperatuur constant, tussen 20 en 30 graden Celcius. De ‘traditionele’ seizoenen zomer, winter, herfst en lente bestaan niet in Rwanda. In plaats daarvan is het jaar in de volgende vier weerbeelden te verdelen: lang droog, kort droog, lang nat en kort nat.

 • december t/m februari wordt als het ‘korte droge seizoen’ beschouwd. Het kan af en toe wel eens regenen, maar regenval is sporadisch en buien duren niet lang. In februari is het land erg droog.
 • maart t/m mei is het ‘lange natte seizoen’ waarin het bijna dagelijks flink regent en het hele land groen wordt. Na de regens komt de zon ook regelmatige tevoorschijn, waarbij de lucht zeer helder is en prachtige vergezichten mogelijk zijn.
 • juni t/m september is het ‘lange droge seizoen’ en is de warmste tijd van het jaar. Het land en de atmosfeer zijn erg droog en stoffig, waardoor er regelmatig een heiige deken over het land ligt
 • oktober t/m november is het ‘korte natte seizoen’. Ook in deze periode regent het vrijwel dagelijks. De zon laat zich ook regelmatig zien. De eerste regens zuiveren het stof uit de lucht en al gauw keert het weelderige groen terug.

Kaart Rwanda

Volcanoes National Park

Volcanoes National Park ligt in het noorden van Rwanda, in de schitterende Virunga Mountains, een bergketen die zich uitstrekt over Rwanda, Uganda en Democratische Republiek Congo. 

Akagera National Park

Een van de oudste Nationale Parken in Afrika. Akagera is een savanne-park met veel graslanden, maar ook meren, begroeide zones, de Akagera-rivier en enorme papyrusmoerassen. In het park vindt u olifanten, leeuwen, buffels, giraffes, krokodillen, nijlpaarden, luipaarden, hyena’s en vele hertachtigen en kleiner wild. Voor vogelaars is Akagera een waar paradijs.

Nyungwe National Park

Een van de weinige grote en intacte regenwouden in het middengebergte (1.600 – 2000 m) in Afrika. In het 1020 km2 metende park leeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Er zijn verschillende ecosystemen te vinden, waaronder regenwoud, bamboe-bos, moerassen.

Lake Kivu

Het Kivumeer in het westen van Rwanda, dat deel uitmaakt van de Grote Riftvallei van Afrika, wordt omgeven door prachtige bergen en heeft diep smaragdgroen water met een oppervlakte van 2700 km2. Het is het grootste meer van Rwanda en het zesde grootste van Afrika.

Gishwati Mukura National Park

Het vierde nationale park van Rwanda, Gishwati Mukura, bestaat uit twee afzonderlijke bossen - de grotere Gishwati en de kleine Mukura, die samen 34 km2 plus een bufferzone vormen.

De bossen liggen op de bergkam die het stroomgebied van de Congo en de Nijl scheidt, langs de ongelooflijk biodiverse Albertine Rift in het westen van het land. Het bestaat uit 60 boomsoorten, waaronder inheems hardhout en bamboe.

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen van Afrika Safaris

  Nadat we in 2019 een door Oscar Haartman erg goed georganiseerde selfdrive Namibië hadden gedaan, zijn we in 2023 op safari gegaan in het ongerepte Botswana. Ook nu heeft Oscar weer een prachtig schema gemaakt.

  We zijn begonnen met een selfdrive en kamperen in de CKGR (Central Kalahari Game Reserve). Wat een belevenis, wat een ongerepte natuur. De absolute rust, bijna geen toeristen. Slapen in een daktent in de open natuur. ’s Avonds lekker fikkie stoken. Genoeg wild en vogels om te spotten. Aangekomen bij Boteti rivier en de Makgadikgadi was de zebra trek op gang gekomen. Prachtig om te zien samen met al het andere wild.

  Vervolgens met een klein vliegtuigje naar de Okavango delta waar het water binnen begon te stromen. Opgehaald door onze fantastische gids Johnny die ons begeleidde met game drives, mokoro tocht, bushwandeling en boottocht. Wat een overweldigende natuur is dit, heel veel vogels (Johnny kent ze allemaal!) en wild.

  De tijd vliegt en op naar het volgende avontuur: een mobile trail door de Moremi Khwai, Savuti en Chobe, 2 nachten kamperen in elk park. Een voortreffelijke verzorging door Kapapa en Katchi, Ongelooflijk wat die mannen kunnen bereiden op een houtvuur. ’s Morgens vers brood, heerlijk. ’s Nachts olifanten op een paar meter langs je tent, dan weet je pas hoe klein je bent. Een spannende ervaring. De game drives met Moscow, onze gids geboren en opgegroeid in de streek, waren geweldig. Wat een observatievermogen, wat een kennis! Hij weet leeuwen snel te spotten, meestal als eerste.

  Een grote variatie aan wild en vogels gespot waaronder wilde honden, sabelantilope, honingdas, pofadder en secretarisvogel, naast al die olifanten, buffels, impala’s, gnoes, zebra’s, giraffen, nijlpaarden, visarenden, knobbelzwijnen, koedoe’s en leeuwen. En natuurlijk ook een paar luipaarden.

  De “sundowners” zijn onvergetelijk.

  De reis is geëindigd met een paar nachten in Livingstone bij de Victoria watervallen waar het water op zijn hoogst / wildst was.

  Wij hebben ontzettend genoten van ons avontuur.

  Oscar, bedankt voor het samenstellen van deze geweldige reis. Midden april/begin mei is een prima tijd. Perfecte timing met de zebra trek, het volstromen van de Okavango delta, spectaculaire Victoria watervallen, heerlijke temperaturen en een zeer grote variatie aan wild en vogels.

   

   

  Dit jaar (2023) voor de 2e keer via Afrika-Safaris.nl naar Afrika geweest. In 2019 Namibië en dit jaar Zimbabwe en Botswana. Oscar Haartman doet alleen Afrika en dat is een groot voordeel: hij kent alle plaatsen, bezoekt ze ook en weet echt waarover hij het heeft. Hierdoor weet hij een perfecte reis samen te stellen. Dit jaar het eerste stuk gecombineerd met de kinderen, daarna met z’n tweeën, ook dat was geen enkel probleem. Via hem 2 echt fantastische reizen gehad, alles perfect geregeld en een heel prettig contact. Voor Afrika is dit een echte aanrader!!!!!!

  Op 31 juli 2022 was het eindelijk zover! We vertrokken voor onze reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. In 2019 al troffen we Oscar Haartman op de vakantiebeurs in de Grote Kerk in Breda. Zijn enthousiasme voor het Afrikaanse continent spatte er van af, dus besloten we hem een plan voor onze reis te laten maken. Oscar luisterde goed naar onze wensen en aangezien we met z’n achten waren, waren die wensen divers. Door de pandemie moesten we onze reis helaas twee keer uitstellen en al die tijd hield Oscar contact en hield ons enthousiasme warm. Na zoveel voorpret kon de reis zelf toch alleen nog maar tegenvallen? Dat bleek zeker niet het geval. Alles was top geregeld en ook toen we problemen hadden met de vlucht en bagage was Oscar in de buurt om te ondersteunen. En wat kwamen we op mooie plekken, wat waren alle accommodaties perfect en met wat een fijne mensen kwamen we in contact. Oscar kent de beste accommodaties op de mooiste plekjes! Onze reis was onvergetelijk, Namibië, Botswana en Zimbabwe voor altijd in ons hart en Oscar in de buurt voor als we nog eens die kant op gaan.

  Michel, Nicole, Sep en Imme

  Ernest, Birget, Bas en Rens

  We zijn weer terug uit Botswana. Wat een verschrikkelijk vette reis!!!

  Ik ben superblij dat je op de beurs stond en over deze reis hebt verteld. We hebben zo’n mooie tijd gehad in Botswana en hebben veel meer dieren gezien dan we ooit durfden te hopen (o.a. 44 leeuwen, 8 luipaarden en we hebben meerdere jachtpartijen bijgewoond).

  Nogmaals bedankt!!!