Zimbabwe

Zimbabwe, gelegen tussen de machtige Zambezi en de Limpopo rivier, is vooral bekend om het prachtige schouwspel van de Victoria watervallen; ‘The Smoke that Thunders’.

Zimbabwe ontleent zijn naam aan de spectaculaire stenen structuren van de Great Zimbabwe ruïnes, een werelderfgoed met een mysterieuze oorsprong. Het land herbergt nog vier andere werelderfgoederen, waaronder de ruige granietrotsen van de Matobo Hills, het spectaculaire natuurgebied Mana Pools en de prachtige Victoria Watervallen.

Het uitgestrekte water van Lake Kariba, ‘s werelds grootste kunstmatige reservoir, is de thuishaven van de woeste tijgervis, beroemd bij fanatieke vissers, terwijl kuddes wilde dieren langs de oevers trekken.

Op safari in Zimbabwe

Van de machtige Victoria Watervallen tot de wildparken die op de Werelderfgoedlijst staan, safari’s in Zimbabwe beloven niet alleen veel goeds, ze maken het ook waar. Met de mooiste gamedrives, nature walks en fantastische kanosafari’s of bootsafari’s biedt een safari in Zimbabwe de beste ervaringen van Afrika.

Het zijn de prachtige wilde dieren van het land, het buitengewone niveau van de gidsen en de gevarieerde nationale parken waarom duizenden safariliefhebbers hier elk jaar naartoe trekken.

Natuurgebieden in Zimbabwe

Victoria Falls

De Victoria watervallen zijn spectaculair. Deze ontzagwekkende schoonheid en grootsheid aan de Zambezi rivier vormt de grens tussen Zambia en Zimbabwe. De Kololo-stam die in de jaren 1800 in het gebied leefde beschreef de watervallen als ‘Mosi-oa-Tunya’ – ‘De rook die dondert’. Maar we kennen het ook als ‘het grootste gordijn van vallend water ter wereld’.

De nevel die afkomt van ‘Vic Falls’ is van mijlenver te zien.  In het regenseizoen stort meer dan vijfhonderd miljoen kubieke meter water per minuut over de rand. Dit gebeurt over een breedte van bijna twee kilometer, in een kloof van meer dan honderd meter eronder.

Mana pools

Het Mana Pools National Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het staat bekend om de vele wilde dieren, zowel bij de rivier als in de overstromingsvlakte. U kunt uw camera gericht houden op zebra’s, impala’s en antilopen met op de achtergrond kenmerkende baobabbomen. Bij zonsopgang kunt u indrukwekkende populaties olifanten, nijlpaarden, nijlkrokodillen en zelfs leeuwen zien.

Hwange National Park

Het beroemdste en meest bezochte park is Hwange, dat zich uitstrekt over 14.600 vierkante kilometer. Het is een toevluchtsoord voor meer dan 100 zoogdiersoorten en ruim 400 vogelsoorten. De beste plek in Zimbabwe om de ‘Big Five’ te spotten. Het gebied rond Nyamandhlovu Pan (letterlijk ‘Vlees van de Olifant’) staat bekend om de indrukwekkende populatie aan olifanten. Hwange wordt meestal gecombineerd met de Victoria Watervallen.

Klimaat Zimbabwe

Zimbabwe heeft een regenseizoen met relatief hoge temperaturen van oktober tot maart. De droge seizoenen hebben lage temperaturen van juni tot augustus. Na het droge en koude seizoen schommelt de gemiddelde temperatuur van het land tussen 15 en 25 graden Celcius. In dezelfde periode varieert de gemiddelde maandelijkse neerslag nogal; van 2 mm tot 160 mm. Het klimaat van Zimbabwe is het hele jaar door prettig. De verschillen tussen de seizoen zijn vrij klein. Het regenseizoen gaat gepaard met flinke tropische regenbuien en soms indrukwekkend onweer. De dagen kunnen echter zonnig zijn  en de lucht helder.

Kaart Zimbabwe

Victoria Falls

De Victoria watervallen vormen een spectaculair schouwspel van ontzagwekkende schoonheid en grootsheid aan de Zambezi rivier, die de grens vormt tussen Zambia en Zimbabwe.

Hwange National Park

Hwange National Park is het grootste en populairste park van Zimbabwe. Het biedt uitstekende mogelijkheden om wilde dieren te bekijken, en de meeste grote safaridieren zijn er te zien, waaronder de 'Big Five'. Hwange is vooral bekend om de indrukwekkende concentratie olifanten die in het droge seizoen naar de waterpoelen van het park worden getrokken.

Gonarezhou National Park

De enorme diversiteit aan flora en fauna is buitengewoon, maar het Nationaal Park Gonarezhou is toch vooral bekend om zijn Chilojo Cliffs; prachtige rode zandstenen kliffen die in de loop der eeuwen door erosie zijn gevormd en uitkijken over een uitgestrekte vallei en de Runde Rivier.

Mutirikwi National Park & Great Zimbabwe Hill

Een van de aantrekkelijkste parken van het land, met als belangrijkste attractie de bloeiende populatie witte neushoorns. De afwezigheid van roofdieren en olifanten zorgt voor een omgeving van ongestoorde bomen en een bloeiende wildpopulatie. De beste manier om het wild te bekijken is te paard.

Het heuvelcomplex, dat vroeger de Acropolis werd genoemd, was waarschijnlijk het spirituele en religieuze centrum van de stad. Het ligt op een steile heuvel die 80 meter boven de grond uitsteekt.

Matusadona National Park

Het park bevat een unieke verzameling habitats die een toevluchtsoord vormen voor verschillende zoogdiersoorten. Ooit had het park de hoogste leeuwendichtheid van Afrika en was het een bolwerk voor zowel de Afrikaanse olifant als de zwarte neushoorn.

Mana Pools National Park

Dit prachtige park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het staat bekend om de vele wilde dieren, zowel bij de rivier als in de overstromingsvlakte. Maakt u een zonsopgang mee, dan weet u niet wat u ziet!

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen voor Zimbabwe

  Dit jaar (2023) voor de 2e keer via Afrika-Safaris.nl naar Afrika geweest. In 2019 Namibië en dit jaar Zimbabwe en Botswana. Oscar Haartman doet alleen Afrika en dat is een groot voordeel: hij kent alle plaatsen, bezoekt ze ook en weet echt waarover hij het heeft. Hierdoor weet hij een perfecte reis samen te stellen. Dit jaar het eerste stuk gecombineerd met de kinderen, daarna met z’n tweeën, ook dat was geen enkel probleem. Via hem 2 echt fantastische reizen gehad, alles perfect geregeld en een heel prettig contact. Voor Afrika is dit een echte aanrader!!!!!!

  Op 31 juli 2022 was het eindelijk zover! We vertrokken voor onze reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. In 2019 al troffen we Oscar Haartman op de vakantiebeurs in de Grote Kerk in Breda. Zijn enthousiasme voor het Afrikaanse continent spatte er van af, dus besloten we hem een plan voor onze reis te laten maken. Oscar luisterde goed naar onze wensen en aangezien we met z’n achten waren, waren die wensen divers. Door de pandemie moesten we onze reis helaas twee keer uitstellen en al die tijd hield Oscar contact en hield ons enthousiasme warm. Na zoveel voorpret kon de reis zelf toch alleen nog maar tegenvallen? Dat bleek zeker niet het geval. Alles was top geregeld en ook toen we problemen hadden met de vlucht en bagage was Oscar in de buurt om te ondersteunen. En wat kwamen we op mooie plekken, wat waren alle accommodaties perfect en met wat een fijne mensen kwamen we in contact. Oscar kent de beste accommodaties op de mooiste plekjes! Onze reis was onvergetelijk, Namibië, Botswana en Zimbabwe voor altijd in ons hart en Oscar in de buurt voor als we nog eens die kant op gaan.

  Michel, Nicole, Sep en Imme

  Ernest, Birget, Bas en Rens