Afrika safaris

Namibië

Namibië is zeer contrastrijk en wordt geroemd om de weidse landschappen, oneindig blauwe luchten, en fantastische sterrenhemels. De vele nationale parken en natuurreservaten herbergen een grote verscheidenheid aan flora en fauna in een grote diversiteit van leefgebieden: de witte zoutpannen van Etosha National Park, de rode duinen van Sossusvlei, eenzame stranden langs de Skeleton Coast en de onbewoonde wildernis van het Damaraland en de Kunene.

Het klimaat in Namibië is zoals men in een woestijn kan verwachten. Warme dagen en koelere (soms zelfs flink koude) nachten. De koude Benguela Golfstroom in de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er aan de kust vrijwel geen regen valt gedurende het grootste gedeelte van het jaar. De luchtvochtigheid is erg laag in de meeste delen van het land, maar kan oplopen tot 80% in het extreme noorden, gedurende de zomer.

Beschrijving

Op safari in Namibië

In Namibië is enorm veel te doen en te beleven, zelfs veel meer dan u op het eerste gezicht zou verwachten. Natuurlijk staat het bewonderen van de natuur en de dieren veelal centraal. Dit kan perfect door game-drives in open 4×4 terreinauto’s of tijdens natuurwandelingen. Op diverse plaatsen zijn zogenaamde trails uitgezet, waar u – al dan niet begeleid door een gids – gebruik van kan maken. Maar het kan extremer: in Namibië is het mogelijk om zowel de witte als zwarte neushoorn te voet te tracken, uiteraard onder begeleiding van een gediplomeerde gids.

Naast de game-drives en walks is er waslijst aan andere activiteiten: vanuit Walvisbaai kan een boottocht gemaakt worden, op zoek naar zeeleeuwen en dolfijnen. Het is mogelijk om met een heteluchtballon over Sossusvlei te vliegen, er zijn geologische formaties, eeuwenoude rotsschilderingen en gravures, kokerboomvelden, canyons en versteende bossen. Er zijn zandduinen om op te sand-boarden, u kunt tochten op Quad-bikes maken, kustvissen en een aantal uiteenlopende oorspronkelijke culturen leren kennen. U leest, de lijst is eindeloos. De activiteiten kunnen op alle mogelijke manieren in een reisschema verwerkt worden.

Accomodaties in Namibië

Om al dit moois te bewonderen, is er een uitgebreid aanbod van accommodaties tot in de verste uithoeken van het land. Omdat Namibië beschikt over een prima wegennetwerk zijn de lodges veelal goed over de weg te bereiken. En voor diegene die minder tijd tot hun beschikking hebben, of kiezen voor comfort: er is altijd wel een airstrip in de buurt waarop de kleine vliegtuigjes kunnen landen.

Natuurgebieden in Namibië

De grote verscheidenheid aan flora en fauna zie je terug in de vele natuurgebieden die Namibië rijk is:

Etosha National Park

Etosha National Park is uniek in Afrika. De belangrijkste bezienswaardigheid van het park is een zoutpan die zo groot is dat je hem vanuit de ruimte kunt zien. Romdom de waterpoelen verzamelt zich een overvloed aan wild. Etosha National Park is een van de meest toegankelijke wildreservaten in Namibië en zuidelijk Afrika.

Sossusvlei & Namib-Naukluft park

Het gigantische Namib-Naukluft Park biedt een thuis voor vele vormen van woestijnleven. Ook is het gebied bekend als toegangspoort tot de fameuze rode zandduinen van Sossusvlei. De spectaculaire duinen torenen tot wel 300 meter boven het omringende land uit en worden omgeven door ruige, oeroude vulkanische bergen en open vlakten. Grotere woestijnspecialisten als struisvogel, springbok en gemsbok gedijen uitstekend in het gebied en ook carnivoren als de Bat-eared Fox, Cape Fox, Brown Hyaena en Black-backed Jackal worden regelmatig gezien. Bij de beleving van dit natuurgebied ligt de nadruk op de unieke woestijnfauna, de spectaculaire uitzichten en de onwaarschijnlijke sterrenhemel. Ook unieke vogels zijn er vaste bezoekers. De Dune Lark, Burchell’s Courser, Ludwig’s Bustard en Stark’s Lark, u gaat ze zeker spotten!

Skeleton Coast Park

Een van de meest onherbergzame en toch adembenemend mooie gebieden op aarde. De ruige en onbewoonde wildernis, een maanachtig landschap van zand en stenen, bewegende ‘barchan’ zandduinen en verraderlijke canyons vormt de inleiding tot de barre Atlantische kustlijn. Langs de met walvisbotten bezaaide kustlijn leven zeerobben-kolonies en roofdieren als de black-backed jackal en de schuchtere Brown hyena. In aanvulling op de pure schoonheid en complete verlatenheid van het gebied is er een bijzondere variëteit aan subtiele flora en fauna te vinden, perfect aangepast aan het leven in de droge, onbeschutte omstandigheden. 

Fish River canyon en Nama Karoo

Het typische beeld van de Nama Karoo wordt gevormd door de gele bloemen van de kokerboom (Aloë) tegen een staalblauwe hemel, met als achtergrond de op-één-na grootste canyon ter wereld; Fish River Canyon. Een spectaculair natuurreservaat, waar naast de fascinerende uitzichten ook dieren als Springbok, Gemsbok, Hartebeest, Ostrich en Mountain Zebra te vinden zijn.

Eigenschappen

Land

Namibië

Taal

Engels

Thema

Actief & sportief, Cultuur, historie & kunst, Family, Safari, Self-drive

Klimaat Namibië

Het klimaat in Namibië is zoals men in een woestijn kan verwachten, met warme dagen en koelere (soms zelfs flink koude) nachten. De koude Benguela Golfstroom in de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er aan de kust vrijwel geen regen valt gedurende het grootste gedeelte van het jaar. Het ‘regenseizoen’ – voor zover men daar van kan spreken – duurt van oktober tot april; de rest van het jaar is hoofdzakelijk onbewolkt.

De luchtvochtigheid is erg laag in de meeste delen van het land, maar kan oplopen tot 80% in het extreme noorden, gedurende de zomer. De gemiddelde regenval is 50 mm aan de kust, 350 mm in het binnenland, en 700 mm in de Caprivi-strip

Gedurende de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden Celcius. In de winter is het wat minder heet, en ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg kan de temperatuur rond het vriespunt liggen. Ook de ochtenden aan de kust zijn koel, zonder regen, maar met frequente mist vanaf de late namiddag tot halverwege de ochtend.

Het voorjaar start in september, waarbij de vegetatie in blad komt en de dagen aanzienlijk warmer worden. Avonden en ochtenden zijn sporadisch nog wel koel. Vanaf oktober worden de dagen zeer warm, ‘s avonds koelt het minder af. Soms komt er regen voor, de grotere buien kunnen doorgaans vanaf december verwacht worden.