Namibië

Namibië is zeer contrastrijk en wordt geroemd om de weidse landschappen, oneindig blauwe luchten, en fantastische sterrenhemels. De vele nationale parken en natuurreservaten herbergen een grote verscheidenheid aan flora en fauna in een grote diversiteit van leefgebieden: de witte zoutpannen van Etosha National Park, de rode duinen van Sossusvlei, eenzame stranden langs de Skeleton Coast en de onbewoonde wildernis van het Damaraland en de Kunene.

Het klimaat in Namibië is zoals men in een woestijn kan verwachten. Warme dagen en koelere (soms zelfs flink koude) nachten. De koude Benguela Golfstroom in de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er aan de kust vrijwel geen regen valt gedurende het grootste gedeelte van het jaar. De luchtvochtigheid is erg laag in de meeste delen van het land, maar kan oplopen tot 80% in het extreme noorden, gedurende de zomer.

Op safari in Namibië

In Namibië is enorm veel te doen en te beleven, zelfs veel meer dan u op het eerste gezicht zou verwachten. Natuurlijk staat het bewonderen van de natuur en de dieren veelal centraal. Dit kan perfect door game-drives in open 4×4 terreinauto’s of tijdens natuurwandelingen. Op diverse plaatsen zijn zogenaamde trails uitgezet, waar u – al dan niet begeleid door een gids – gebruik van kan maken. Maar het kan extremer: in Namibië is het mogelijk om zowel de witte als zwarte neushoorn te voet te tracken, uiteraard onder begeleiding van een gediplomeerde gids.

Naast de game-drives en walks is er waslijst aan andere activiteiten: vanuit Walvisbaai kan een boottocht gemaakt worden, op zoek naar zeeleeuwen en dolfijnen. Het is mogelijk om met een heteluchtballon over Sossusvlei te vliegen, er zijn geologische formaties, eeuwenoude rotsschilderingen en gravures, kokerboomvelden, canyons en versteende bossen. Er zijn zandduinen om op te sand-boarden, u kunt tochten op Quad-bikes maken, kustvissen en een aantal uiteenlopende oorspronkelijke culturen leren kennen. U leest, de lijst is eindeloos. De activiteiten kunnen op alle mogelijke manieren in een reisschema verwerkt worden.

Accomodaties in Namibië

Om al dit moois te bewonderen, is er een uitgebreid aanbod van accommodaties tot in de verste uithoeken van het land. Omdat Namibië beschikt over een prima wegennetwerk zijn de lodges veelal goed over de weg te bereiken. En voor diegene die minder tijd tot hun beschikking hebben, of kiezen voor comfort: er is altijd wel een airstrip in de buurt waarop de kleine vliegtuigjes kunnen landen.

Natuurgebieden in Namibië

De grote verscheidenheid aan flora en fauna zie je terug in de vele natuurgebieden die Namibië rijk is:

Etosha National Park

Etosha National Park is uniek in Afrika. De belangrijkste bezienswaardigheid van het park is een zoutpan die zo groot is dat je hem vanuit de ruimte kunt zien. Romdom de waterpoelen verzamelt zich een overvloed aan wild. Etosha National Park is een van de meest toegankelijke wildreservaten in Namibië en zuidelijk Afrika.

Sossusvlei & Namib-Naukluft park

Het gigantische Namib-Naukluft Park biedt een thuis voor vele vormen van woestijnleven. Ook is het gebied bekend als toegangspoort tot de fameuze rode zandduinen van Sossusvlei. De spectaculaire duinen torenen tot wel 300 meter boven het omringende land uit en worden omgeven door ruige, oeroude vulkanische bergen en open vlakten. Grotere woestijnspecialisten als struisvogel, springbok en gemsbok gedijen uitstekend in het gebied en ook carnivoren als de Bat-eared Fox, Cape Fox, Brown Hyaena en Black-backed Jackal worden regelmatig gezien. Bij de beleving van dit natuurgebied ligt de nadruk op de unieke woestijnfauna, de spectaculaire uitzichten en de onwaarschijnlijke sterrenhemel. Ook unieke vogels zijn er vaste bezoekers. De Dune Lark, Burchell’s Courser, Ludwig’s Bustard en Stark’s Lark, u gaat ze zeker spotten!

Skeleton Coast Park

Een van de meest onherbergzame en toch adembenemend mooie gebieden op aarde. De ruige en onbewoonde wildernis, een maanachtig landschap van zand en stenen, bewegende ‘barchan’ zandduinen en verraderlijke canyons vormt de inleiding tot de barre Atlantische kustlijn. Langs de met walvisbotten bezaaide kustlijn leven zeerobben-kolonies en roofdieren als de black-backed jackal en de schuchtere Brown hyena. In aanvulling op de pure schoonheid en complete verlatenheid van het gebied is er een bijzondere variëteit aan subtiele flora en fauna te vinden, perfect aangepast aan het leven in de droge, onbeschutte omstandigheden. 

Fish River canyon en Nama Karoo

Het typische beeld van de Nama Karoo wordt gevormd door de gele bloemen van de kokerboom (Aloë) tegen een staalblauwe hemel, met als achtergrond de op-één-na grootste canyon ter wereld; Fish River Canyon. Een spectaculair natuurreservaat, waar naast de fascinerende uitzichten ook dieren als Springbok, Gemsbok, Hartebeest, Ostrich en Mountain Zebra te vinden zijn.

Klimaat Namibië

Het klimaat in Namibië is zoals men in een woestijn kan verwachten, met warme dagen en koelere (soms zelfs flink koude) nachten. De koude Benguela Golfstroom in de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er aan de kust vrijwel geen regen valt gedurende het grootste gedeelte van het jaar. Het ‘regenseizoen’ – voor zover men daar van kan spreken – duurt van oktober tot april; de rest van het jaar is hoofdzakelijk onbewolkt.

De luchtvochtigheid is erg laag in de meeste delen van het land, maar kan oplopen tot 80% in het extreme noorden, gedurende de zomer. De gemiddelde regenval is 50 mm aan de kust, 350 mm in het binnenland, en 700 mm in de Caprivi-strip

Gedurende de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden Celcius. In de winter is het wat minder heet, en ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg kan de temperatuur rond het vriespunt liggen. Ook de ochtenden aan de kust zijn koel, zonder regen, maar met frequente mist vanaf de late namiddag tot halverwege de ochtend.

Het voorjaar start in september, waarbij de vegetatie in blad komt en de dagen aanzienlijk warmer worden. Avonden en ochtenden zijn sporadisch nog wel koel. Vanaf oktober worden de dagen zeer warm, ‘s avonds koelt het minder af. Soms komt er regen voor, de grotere buien kunnen doorgaans vanaf december verwacht worden.

Kaart Namibië

Etosha National Park

uniek in Afrika. De belangrijkste bezienswaardigheid van het park is een zoutpan die zo groot is dat je hem vanuit de ruimte kunt zien. Romdom de waterpoelen verzamelt zich een overvloed aan wild. 

Sossusvlei & Namib-Naukluft park

Het gigantische Namib-Naukluft Park biedt een thuis voor vele vormen van woestijnleven. Ook is het gebied bekend als toegangspoort tot de fameuze rode zandduinen van Sossusvlei.

Skeleton Coast Park

Een van de meest onherbergzame en toch adembenemend mooie gebieden op aarde. In aanvulling op de pure schoonheid en complete verlatenheid van het gebied is er een bijzondere variëteit aan subtiele flora en fauna te vinden.

Fish River canyon en Nama Karoo

Het typische beeld van de Nama Karoo wordt gevormd door de gele bloemen van de kokerboom (Aloë) tegen een staalblauwe hemel, met als achtergrond de op-één-na grootste canyon ter wereld; Fish River Canyon.

Waterberg Plateau National Park

Het plateau van de Waterberg steekt ongeveer 200 m boven de omgeving uit. Aangezien de bovenste lagen bestaan uit poreus gesteente sijpelt de neerslag door de rotsen en zorgt voor een weelderige vegetatie aan de voet van de berg.

Het gebied rond de berg werd in 1972 uitgeroepen tot natuurbeschermingsgebied. Sommige wildsoorten zijn geherintroduceerd, zoals de haaklip- en de breedlipneushoorn. Buffels, vele soorten antilopen, luipaarden en cheeta's komen ook voor op de berg.

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen voor Namibië

  Op 31 juli 2022 was het eindelijk zover! We vertrokken voor onze reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. In 2019 al troffen we Oscar Haartman op de vakantiebeurs in de Grote Kerk in Breda. Zijn enthousiasme voor het Afrikaanse continent spatte er van af, dus besloten we hem een plan voor onze reis te laten maken. Oscar luisterde goed naar onze wensen en aangezien we met z’n achten waren, waren die wensen divers. Door de pandemie moesten we onze reis helaas twee keer uitstellen en al die tijd hield Oscar contact en hield ons enthousiasme warm. Na zoveel voorpret kon de reis zelf toch alleen nog maar tegenvallen? Dat bleek zeker niet het geval. Alles was top geregeld en ook toen we problemen hadden met de vlucht en bagage was Oscar in de buurt om te ondersteunen. En wat kwamen we op mooie plekken, wat waren alle accommodaties perfect en met wat een fijne mensen kwamen we in contact. Oscar kent de beste accommodaties op de mooiste plekjes! Onze reis was onvergetelijk, Namibië, Botswana en Zimbabwe voor altijd in ons hart en Oscar in de buurt voor als we nog eens die kant op gaan.

  Michel, Nicole, Sep en Imme

  Ernest, Birget, Bas en Rens

  Na diverse niet bevredigende aanbiedingen zijn we via een collega bij Oscar terecht gekomen. Onze wensen doorgenomen en een prachtig reisschema door Namibië als resultaat. Opbouwend van Kalahari Red Dunes naar Namib Naukluft. Daarna via Swakopmund naar Damaraland met als hoogtepunt klimmende olifanten. Vervolgens Etosha en geeindigd in Nkasa Lupala.

  Wat een indrukken, wat een mooie natuur, wat veel wild en nog meer vogels. Allemaal ongelooflijk mooi. Prachtige lodges en overal een hartelijk ontvangst en heerlijk eten. We hebben genoten!

  Alles was goed geregeld door Oscar: het schema, de auto, de overnachtingen. Goed slapen met buitengeluiden.

  Voor herhaling vatbaar.

  Irma en Jan Leendert

  In de zomer van juli en augustus zijn wij via Afrika-Safaris.nl naar Namibië gereisd.

  We hebben een super reis gehad. Oscar heeft ons prima geholpen en een mooi rondreis in elkaar gezet.

  Zijn adviezen over het inrichten van de reis waren erg waardevol.

  Onder andere de vliegtrips op bepaalde stukken vonden wij erg fijn.
  De lodges waren goed verzorgd, compleet en prima gelegen.

  Wij kijken nu al uit naar de volgende keer! Dank je Oscar!

  Onze reis door Namibië in Januari 2017.

  Wat een prachtig land! De natuur is overweldigend mooi met intense kleuren en adembenemende vergezichten. De reis was perfect samengesteld door Oscar Haartman en uitgebreid gedocumenteerd.

  Avontuurlijk en onvergetelijk!

  We reden zo’n 3000 km met 2 auto’s incl. tent op het dak. De afwisseling van campsites en lodges was helemaal goed. De prachtig gelegen campsites maakte ook het kamperen tot een belevenis!

  Kalahari woestijn, Sossusvlei, paar dagen kust en Etosha wildreserve, wat hebben we genoten!

  Dank je wel Oscar voor je goede service en begeleiding, je hebt ons een geweldige reis bezorgd!