Afrika safaris

Zambia

Zambia is een enorm land met prachtige natuur en een vriendelijke, cultuurrijke bevolking. Het land is grotendeels gelegen op een uitgestrekt plateau, 1500 meter boven de zeespiegel. Naast de indrukwekkende rivieren Zambezi, Kafue en Luangwa, bevinden ook de spectaculaire Victoria watervallen zich deels in Zambia. Het land biedt een indrukwekkende diversiteit aan flora en fauna, in de meest ongerepte en afgelegen gebieden van het continent.

Zambia biedt fantastische safari-mogelijkheden. Natuurlijk in de vorm van game-drives, maar veelal ook in de vorm van game-walks.

Het klimaat in zuidelijk Afrika is over het algemeen aangenaam gedurende het hele jaar. Zambia is geen uitzondering: warme tot hete dagen en koele tot warme nachten.

Beschrijving

Op safari in Zambia

De bakermat voor wandelsafaris’s in Afrika. Zambia, en met name South Luangwa, staat bekend om het natuurwandelen; de zogeheten game-walks. Natuurlijk is er rond de Victoria Watervallen ook van alles mogelijk, veelal gericht op het beleven van de kracht en macht van de Zambezi rivier.

Dierenleven is er ook volop in het gebied rondom de watervallen, met name tijdens het droge seizoen. Het kan gezien worden tijdens boottochtjes op de rivier of tijdens game drives in Mosi-oa-Tunya National Park, ten westen van de watervallen. In het kleine park zijn buffels, giraffen, zebra, gnoe, impala en zelf witte neushoorns te zien. Ook het vogelbestand is rijk en gevarieerd.

Ook Livingstone is de moeite waard, vooral voor avonturiers. Niet voor niets wordt het de ‘adrenaline hoofdstad’ van zuidelijk Afrika genoemd.

Natuurgebieden in Zambia

South Luangwa National Park

Het 9050 km2 metende South Luangwa National Park ligt in het lage gedeelte van de Luangwa Valley. Kenmerkend voor het park is haar levensader, de Luangwa River. Een imposante waterloop die zich slingerend door het landschap beweegt. Op de oevers, met haar typische zandbanken, vindt u zeer hoge concentraties wild. Door de jaren heen heeft de rivier een veelheid aan overstromingsvlakten en kanalen uitgesleten. In de droge winters blijven deze als lagunes en hoefijzervormige meertjes van water voorzien. Deze zijn een magneet voor het wild uit het gebied. Verder van de rivier bestaat het landschap uit mopane-bossen, savanne, en heuvelachtig landschap. South Luangwa is het thuis voor ruim 60 soorten grote zoogdieren: grote kuddes olifanten en buffels, maar ook puku, impala, waterbuck, warthog en kudu. Ook unieke subsoorten zoals Cookson’s wildebeest en Thornicroft’s giraffe komen in de Luangwa Valley voor. Leeuwen komen veelvuldig voor en ook staat Luangwa bekend om haar zeer grote dichtheid met luipaarden. Verder zijn ruim 400 vogelsoorten waargenomen, waaronder Lilian’s Lovebird en Racket-tailed Roller.

In South Luangwa zijn diverse lodges en bushcamps te boeken. Dit zijn onder andere Luangwa River Camp, Mfuwe Lodge, Nkwali Camp, Puku Ridge Camp en Mchenja Bushcamp.

Livingstone en Victoria Falls

De Victoria Watervallen worden gezien als één van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Ze staan lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya – “the Smoke that Thunders”. Een naam die nauwkeurig beschrijft wat de aanblik van de watervallen biedt. Van een afstand is de pluim van nevel al te zien. Deze wordt gevormd door het water van de Zambezi rivier. Het stort zich met donderend geweld naar beneden. Het gebied is buitengewoon mooi, zowel bij de watervallen zelf, als bij de fotogenieke loop van de rivier bovenstrooms.

De belangrijkste stad op de oevers van de Zambezi is Livingstone, wat met alle mogelijkheden voor spectaculaire activiteiten – abseiling, bungee-jumping, white-water rafting en canoeing – bekend staat als de ‘adrenaline hoofdstad’ van zuidelijk Afrika.

Aan de Zambiaanse zijde van de Zambezi staan accommodaties als The River Club en Toka Leya garant voor een aangenaam verblijf. Ook aan de Zimbabwaanse zijde kunnen wij diverse accommodaties verzorgen.

Kafue National Park

Met een gigantisch oppervlakte van 22.500 km2 is Kafue National Park één van de grootste parken in Afrika. Het ongerepte gebied is wild, afgelegen, en zeer divers. Het noordwesten wordt gedomineerd door de Busanga Swamps, een uitgestrekt moerasgebied waar hoofdzakelijk papyrusbegroeiing wordt gevonden. Het moeras mondt uit in een ander kenmerkend gebied: de enorme overstromingsgebied van de Busanga Plains. Deze vlakte bestaand uit grasland en geïsoleerde bomeneilandjes komt ieder jaar tijdelijk onder water te staan door de regenval en wateraanvoer uit de omringende rivieren. Deze rivieren, de Lunga, Lufupa en Kafue, doorkruisen het gebied en zijn omzoomd met weelderige rivierbossen. Verder bestaat het landschap uit Miombo-bossen, open vlakten en dichtbegroeide eilanden. De omstandigheden in het gebied zijn zeer goed voor allerlei soorten Afrikaans wild. Op de Busanga Plains zijn naast grote concentraties buffel, gnoe, puku en lechwe ook relatief zeldzame soorten te vinden die minder makkelijk in zuidelijk Afrika gezien kunnen worden, zoals Roan’s antelope, oribi en Lichtenstein’s hartebeest. Verder zijn er grote aantallen leeuwen. Op de plekken waar leeuwen zich minder thuis voelen zijn cheeta’s en wilde honden te zien. Ook het vogelbestand is overvloedig, en bevat vele bijzondere exemplaren zoals de prachtig gekleurde Ross’s Turaco en de moerassoort Locust Finch.

Eigenschappen

Land

Zambia

Taal

Engels, Tswana

Thema

Family, Fishing, Wijn

Klimaat Zambia

Het klimaat in zuidelijk Afrika is over het algemeen aangenaam gedurende het hele jaar, en Zambia is geen uitzondering: warme tot hete dagen en koele tot warme nachten. Omdat Zambia op aanzienlijke hoogte gelegen is (veelal tussen 1000 en 1500 meter boven zeeniveau) worden de extreme hitte en luchtvochtigheid die in andere delen van Afrika gevonden wat getemperd. Echter, in de lager gelegen delen, zoals de Luangwa Vallei en Lower Zambezi, kunnen zowel temperatuur als luchtvochtigheid zeer hoog zijn.

In Zambia zijn er ruwweg drie seizoenen te onderscheiden:

  • mei t/m augustus: Temperaturen overdag liggen op het plateau rond de 23 a 26 graden Celcius. In de valleien tussen de 24 en 28 graden Celsius. ‘s Nachts kunnen temperaturen zakken tot 7 graden, zeker in juli, de koudste maand.
  • september tot oktober / november: heet en droog. Temperaturen overdag liggen op het plateau gemiddeld tussen 26 en 30 graden Celsius en in de lager gelegen gebieden tussen 38 en 42 graden Celsius.
  • november / december t/m april: warm en nat. Vanaf eind oktober kan de eerste regen verwacht worden en temperaturen zakken geleidelijk tot ca 27  graden Celsius op het plateau en rond 32 graden in de valleien. Gedurende het regenseizoen is de luchtvochtigheid vrij hoog – rond 70 à 80%. De regenval is meestal niet constant, maar beperkt zich tot veelal tot een paar uur per dag (of nacht). Over het algemeen valt er in het noorden van Zambia meer regen dan in het zuiden.