Zambia

Zambia is een enorm land met prachtige natuur en een vriendelijke, cultuurrijke bevolking. Het land is grotendeels gelegen op een uitgestrekt plateau, 1500 meter boven de zeespiegel. Naast de indrukwekkende rivieren Zambezi, Kafue en Luangwa, bevinden ook de spectaculaire Victoria watervallen zich deels in Zambia. Het land biedt een indrukwekkende diversiteit aan flora en fauna, in de meest ongerepte en afgelegen gebieden van het continent.

Zambia biedt fantastische safari-mogelijkheden. Natuurlijk in de vorm van game-drives, maar veelal ook in de vorm van game-walks.

Het klimaat in zuidelijk Afrika is over het algemeen aangenaam gedurende het hele jaar. Zambia is geen uitzondering: warme tot hete dagen en koele tot warme nachten.

Op safari in Zambia

De bakermat voor wandelsafaris’s in Afrika. Zambia, en met name South Luangwa, staat bekend om het natuurwandelen; de zogeheten game-walks. Natuurlijk is er rond de Victoria Watervallen ook van alles mogelijk, veelal gericht op het beleven van de kracht en macht van de Zambezi rivier.

Dierenleven is er ook volop in het gebied rondom de watervallen, met name tijdens het droge seizoen. Het kan gezien worden tijdens boottochtjes op de rivier of tijdens game drives in Mosi-oa-Tunya National Park, ten westen van de watervallen. In het kleine park zijn buffels, giraffen, zebra, gnoe, impala en zelf witte neushoorns te zien. Ook het vogelbestand is rijk en gevarieerd.

Ook Livingstone is de moeite waard, vooral voor avonturiers. Niet voor niets wordt het de ‘adrenaline hoofdstad’ van zuidelijk Afrika genoemd.

Natuurgebieden in Zambia

South Luangwa National Park

Het 9050 km2 metende South Luangwa National Park ligt in het lage gedeelte van de Luangwa Valley. Kenmerkend voor het park is haar levensader, de Luangwa River. Een imposante waterloop die zich slingerend door het landschap beweegt. Op de oevers, met haar typische zandbanken, vindt u zeer hoge concentraties wild. Door de jaren heen heeft de rivier een veelheid aan overstromingsvlakten en kanalen uitgesleten. In de droge winters blijven deze als lagunes en hoefijzervormige meertjes van water voorzien. Deze zijn een magneet voor het wild uit het gebied. Verder van de rivier bestaat het landschap uit mopane-bossen, savanne, en heuvelachtig landschap. South Luangwa is het thuis voor ruim 60 soorten grote zoogdieren: grote kuddes olifanten en buffels, maar ook puku, impala, waterbuck, warthog en kudu. Ook unieke subsoorten zoals Cookson’s wildebeest en Thornicroft’s giraffe komen in de Luangwa Valley voor. Leeuwen komen veelvuldig voor en ook staat Luangwa bekend om haar zeer grote dichtheid met luipaarden. Verder zijn ruim 400 vogelsoorten waargenomen, waaronder Lilian’s Lovebird en Racket-tailed Roller.

In South Luangwa zijn diverse lodges en bushcamps te boeken. Dit zijn onder andere Luangwa River Camp, Mfuwe Lodge, Nkwali Camp, Puku Ridge Camp en Mchenja Bushcamp.

Livingstone en Victoria Falls

De Victoria Watervallen worden gezien als één van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Ze staan lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya – “the Smoke that Thunders”. Een naam die nauwkeurig beschrijft wat de aanblik van de watervallen biedt. Van een afstand is de pluim van nevel al te zien. Deze wordt gevormd door het water van de Zambezi rivier. Het stort zich met donderend geweld naar beneden. Het gebied is buitengewoon mooi, zowel bij de watervallen zelf, als bij de fotogenieke loop van de rivier bovenstrooms.

De belangrijkste stad op de oevers van de Zambezi is Livingstone, wat met alle mogelijkheden voor spectaculaire activiteiten – abseiling, bungee-jumping, white-water rafting en canoeing – bekend staat als de ‘adrenaline hoofdstad’ van zuidelijk Afrika.

Aan de Zambiaanse zijde van de Zambezi staan accommodaties als The River Club en Toka Leya garant voor een aangenaam verblijf. Ook aan de Zimbabwaanse zijde kunnen wij diverse accommodaties verzorgen.

Kafue National Park

Met een gigantisch oppervlakte van 22.500 km2 is Kafue National Park één van de grootste parken in Afrika. Het ongerepte gebied is wild, afgelegen, en zeer divers. Het noordwesten wordt gedomineerd door de Busanga Swamps, een uitgestrekt moerasgebied waar hoofdzakelijk papyrusbegroeiing wordt gevonden. Het moeras mondt uit in een ander kenmerkend gebied: de enorme overstromingsgebied van de Busanga Plains. Deze vlakte bestaand uit grasland en geïsoleerde bomeneilandjes komt ieder jaar tijdelijk onder water te staan door de regenval en wateraanvoer uit de omringende rivieren. Deze rivieren, de Lunga, Lufupa en Kafue, doorkruisen het gebied en zijn omzoomd met weelderige rivierbossen. Verder bestaat het landschap uit Miombo-bossen, open vlakten en dichtbegroeide eilanden. De omstandigheden in het gebied zijn zeer goed voor allerlei soorten Afrikaans wild. Op de Busanga Plains zijn naast grote concentraties buffel, gnoe, puku en lechwe ook relatief zeldzame soorten te vinden die minder makkelijk in zuidelijk Afrika gezien kunnen worden, zoals Roan’s antelope, oribi en Lichtenstein’s hartebeest. Verder zijn er grote aantallen leeuwen. Op de plekken waar leeuwen zich minder thuis voelen zijn cheeta’s en wilde honden te zien. Ook het vogelbestand is overvloedig, en bevat vele bijzondere exemplaren zoals de prachtig gekleurde Ross’s Turaco en de moerassoort Locust Finch.

Klimaat Zambia

Het klimaat in zuidelijk Afrika is over het algemeen aangenaam gedurende het hele jaar, en Zambia is geen uitzondering: warme tot hete dagen en koele tot warme nachten. Omdat Zambia op aanzienlijke hoogte gelegen is (veelal tussen 1000 en 1500 meter boven zeeniveau) worden de extreme hitte en luchtvochtigheid die in andere delen van Afrika gevonden wat getemperd. Echter, in de lager gelegen delen, zoals de Luangwa Vallei en Lower Zambezi, kunnen zowel temperatuur als luchtvochtigheid zeer hoog zijn.

In Zambia zijn er ruwweg drie seizoenen te onderscheiden:

 • mei t/m augustus: Temperaturen overdag liggen op het plateau rond de 23 a 26 graden Celcius. In de valleien tussen de 24 en 28 graden Celsius. ‘s Nachts kunnen temperaturen zakken tot 7 graden, zeker in juli, de koudste maand.
 • september tot oktober / november: heet en droog. Temperaturen overdag liggen op het plateau gemiddeld tussen 26 en 30 graden Celsius en in de lager gelegen gebieden tussen 38 en 42 graden Celsius.
 • november / december t/m april: warm en nat. Vanaf eind oktober kan de eerste regen verwacht worden en temperaturen zakken geleidelijk tot ca 27  graden Celsius op het plateau en rond 32 graden in de valleien. Gedurende het regenseizoen is de luchtvochtigheid vrij hoog – rond 70 à 80%. De regenval is meestal niet constant, maar beperkt zich tot veelal tot een paar uur per dag (of nacht). Over het algemeen valt er in het noorden van Zambia meer regen dan in het zuiden.

Kaart Zambia

South Luangwa National Park

Kenmerkend voor dit 9050 km2 grote park is haar levensader, de Luangwa River. Een imposante waterloop die zich slingerend door het landschap beweegt. Op de oevers, met haar typische zandbanken, vindt u zeer hoge concentraties wild. 

Livingstone en Victoria Falls

De Victoria Watervallen worden gezien als één van de zeven natuurlijke wereldwonderen. Ze staan lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya – “the Smoke that Thunders.” 

De belangrijkste stad op de oevers van de Zambezi is Livingstone, de 'adrenaline hoofdstad' van zuidelijk Afrika.

Kafue National Park

Met een gigantisch oppervlakte van 22.500 km2 is Kafue National Park één van de grootste parken in Afrika. Het ongerepte gebied is wild, afgelegen, en zeer divers. 

North Luangwa National Park

Gelegen in het oudste deel van Afrika's Grote Rift Vallei, is North Luangwa het meest noordelijke van de drie nationale parken in de Luangwa Vallei. De Luangwa rivier heeft dit unieke landschap gedurende duizenden jaren gevormd, dat door velen wordt beschouwd als "Het echte Afrika".

Liuwa Plain National Park

Een nationaal park van 3.369 vierkante kilometer in het westen van Zambia. "Liuwa" betekent "vlakte" in de plaatselijke Liuwa-taal, een dialect van de Lozi-taal. De vlakte diende oorspronkelijk als jachtgebied voor Lubosi Lewanika, de Litunga van het Lozi-volk.

Lower Zambezi National Park

Dit park, opgericht in 1983, beslaat een gebied van 4.092 km2 langs de noordwestelijke oever van de Zambezi rivier. Het meeste wild is geconcentreerd rond de Lower Zambezi Valley en de rivier.

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen voor Zambia

  Nadat we in 2019 een door Oscar Haartman erg goed georganiseerde selfdrive Namibië hadden gedaan, zijn we in 2023 op safari gegaan in het ongerepte Botswana. Ook nu heeft Oscar weer een prachtig schema gemaakt.

  We zijn begonnen met een selfdrive en kamperen in de CKGR (Central Kalahari Game Reserve). Wat een belevenis, wat een ongerepte natuur. De absolute rust, bijna geen toeristen. Slapen in een daktent in de open natuur. ’s Avonds lekker fikkie stoken. Genoeg wild en vogels om te spotten. Aangekomen bij Boteti rivier en de Makgadikgadi was de zebra trek op gang gekomen. Prachtig om te zien samen met al het andere wild.

  Vervolgens met een klein vliegtuigje naar de Okavango delta waar het water binnen begon te stromen. Opgehaald door onze fantastische gids Johnny die ons begeleidde met game drives, mokoro tocht, bushwandeling en boottocht. Wat een overweldigende natuur is dit, heel veel vogels (Johnny kent ze allemaal!) en wild.

  De tijd vliegt en op naar het volgende avontuur: een mobile trail door de Moremi Khwai, Savuti en Chobe, 2 nachten kamperen in elk park. Een voortreffelijke verzorging door Kapapa en Katchi, Ongelooflijk wat die mannen kunnen bereiden op een houtvuur. ’s Morgens vers brood, heerlijk. ’s Nachts olifanten op een paar meter langs je tent, dan weet je pas hoe klein je bent. Een spannende ervaring. De game drives met Moscow, onze gids geboren en opgegroeid in de streek, waren geweldig. Wat een observatievermogen, wat een kennis! Hij weet leeuwen snel te spotten, meestal als eerste.

  Een grote variatie aan wild en vogels gespot waaronder wilde honden, sabelantilope, honingdas, pofadder en secretarisvogel, naast al die olifanten, buffels, impala’s, gnoes, zebra’s, giraffen, nijlpaarden, visarenden, knobbelzwijnen, koedoe’s en leeuwen. En natuurlijk ook een paar luipaarden.

  De “sundowners” zijn onvergetelijk.

  De reis is geëindigd met een paar nachten in Livingstone bij de Victoria watervallen waar het water op zijn hoogst / wildst was.

  Wij hebben ontzettend genoten van ons avontuur.

  Oscar, bedankt voor het samenstellen van deze geweldige reis. Midden april/begin mei is een prima tijd. Perfecte timing met de zebra trek, het volstromen van de Okavango delta, spectaculaire Victoria watervallen, heerlijke temperaturen en een zeer grote variatie aan wild en vogels.

   

   

  Wij hebben een onvergetelijke en fantastische huwelijksreis gehad door Botswana en Zambia!

  We wilden graag naar Afrika voor safari, natuur en ontspanning. Al in de voorbereiding heeft Oscar ons goed geholpen om de bestemming te bepalen en ons geadviseerd over de verschillende accommodaties. Zo hebben we uiteindelijk een divers programma samengesteld. Na het bezoekje vooraf thuis waarbij Oscar met ons een laatste keer het reisschema heeft doorlopen werd de voorpret alleen maar groter!

  Onze reis was geweldig, de ene accommodatie nog mooier dan de andere.

  We hebben de big 5 gezien en nog veel meer dieren, we hebben ons heerlijk laten verwennen en genoten van de gastvrijheid en de pure natuur. Het programma liep naadloos in elkaar over en het allerleukste was dat alle locaties iets speciaals voor ons hadden geregeld omdat wij op huwelijksreis waren. Echt een ‘wow’ vakantie waar we nog lang van nagenieten, geweldig!

  Dank voor de super organisatie en advies!

  In mei hebben wij, samengesteld door Oscar, een prachtige rondreis door Malawi en Zambia gemaakt.

  Via Johannesburg en Blantyre was Thawale Lodge onze eerste bestemming. De knusse lodge is gelegen rond een drinkplaats waar, de hele dag door, verschillende dieren te zien zijn. Onze volgende bestemming was Mvuu Camp, gelegen in het Liwonde National Park. De boottocht richting het camp was al een gamedrive te noemen met nijlpaarden, enorme krokodillen en olifanten. Mvuu Camp ligt op een geweldige plek met een schitterend uitzicht en we hebben mooie gamedrives gemaakt en veel wildlife gezien.

  Alles was hier tot in de puntjes geregeld

  Vanuit Liwonde reden we naar Lake Malawi om een paar dagen te relaxen. Per boot werden we naar de Blue Zebra Lodge gebracht, gelegen op een klein eiland op het meer. Hier hebben we ontspannen de tijd doorgebracht met zonnen, zwemmen, eten en drinken. Na deze dagen vlogen we met een klein vliegtuig naar Mfuwe in Zambia. De Mfuwe Lodge ligt in het South Luange National Park, waar we hebben genoten van de leeuwen, luipaarden, giraffen, zebra’s en buffels. Ons laatste verblijf: Chindeni Bushcamp bestond uit vier gasten verblijven en een centrale ontmoetingsplaats lag aan een schitterende lagoon. De nachtelijke geluiden, de gamedrives en de zonsopgangen waren er geweldig. Het was een onvergetelijke reis, welke wederom heel goed geregeld was door Oscar!

  Zuid-Afrika reis februari/maart 2017.

  Eerst een kort verblijf in Zambia bij de Victoria watervallen in het Royal Livingstone hotel was fantastisch.

  De giraffen en zebra’s liepen hier in de hoteltuinen, werkelijk prachtig.

  Daarna de safari’s in Zuid-Afrika, de Hannah Game lodge, Arathusa en River Bend lodge waren wekelijk spectaculair, misschien nog wel eens voor een herhaling vatbaar. Ook de autorit van Port Elizabeth naar Kaapstad was variërend en mooi, van de heerlijke kust via de bergen met de wijngaarden naar het mooie Kaapstad met de Tafelberg, Kaap de goede Hoop en natuurlijk de pinguïns.

  Onze hartelijk dank voor het organiseren van deze reis.

  Je hebt goed aangevoeld wat wij wilden!

  Het was prachtig,

  Harry en Hetty