Uganda

Uganda is een uitgestrekt land en leent zich perfect om met eigen gids of chauffeur te verkennen. Niet alleen is het hierdoor mogelijk om de grote natuurlijke diversiteit te leren kennen, maar het is ook dé manier om het dagelijks leven in Uganda op een laagdrempelige manier te volgen. Tussen de parken door zijn er allerlei leuke culturele uitstapjes en bezoekjes te maken, een reis zonder dit culturele aspect zou het land echt te kort doen!

Die natuurlijke diversiteit is om je vingers bij af te likken: het grote safari-wild, spectaculair vogelleven, en vele primaten, waaronder chimpansees en de geweldige berggorilla in Bwindi Impenetrable National Park.

Op safari in Uganda

Uganda, de ‘Parel van Afrika’, zoals het werd genoemd door Winston Churchill, wordt gekenmerkt door een relatief droge en platte savanne in het noorden. In het westen zijn groene bergen en uitgestrekte dichte en opmerkelijk weelderige bossen vindt u in de centrale regio. Het land is de thuisbasis van een verbazingwekkend divers aanbod van Afrikaanse wilde dieren, waaronder de bedreigde berggorilla, die kan worden gevonden in het ondoordringbare Bwindi Forest. Een populaire plek voor wildspotten is Queen Elizabeth National Park, dat vier van de Big Five, kleurrijke flamingo’s en de zeldzame boomklimmende leeuwen van Ishasha herbergt. Outdoorliefhebbers kunnen hun adrenaline fixeren met tal van activiteiten zoals wildwaterraften, kajakken, wandelen, quadrijden en paardrijden. Voeg daarbij de vriendelijke lokale bevolking, ontluikende cultuur en een hoofdstad vol levendige bars, clubs en restaurants. Het is gemakkelijk te zien waarom Uganda zichzelf een reputatie heeft verworven als ‘Afrika’s vriendelijkste land’.

Natuurgebieden in Botswana

Queen Elizabeth National Park

Het Queen Elizabeth National Park is het populairste savanne park in Uganda. Het is een fantastische locatie om leeuwen te zien, inclusief de boomklimmende leeuwen. Het is voor een safari één van de beste bestemmingen om naartoe te gaan. Waarom nog meer? Een grote diversiteit aan habitats, waaronder: meren, savannegraslanden, bossen en wetlands. En de grootste verscheidenheid aan grote zoogdieren in het land. Ballonsafari’s, Chimp tracking, boottrips, volgelspotten en vier van de ‘Big Five’; alles is mogelijk.

Bwindi impenetrable National Park

Een safari naar Bwindi Forest is een bezoek aan een van de meest bijzondere plekken op aarde. Sinds 1994 ontvangt het park reizigers uit de hele wereld om epische gorillatracking te ervaren. Ervaar zelf ook de magie van het gorillaland. Maar ook bijzondere verscheidenheid aan flora, verbazingwekkende wilde dieren, spectaculaire watervallen en ongerepte rivieren.

Klimaat Uganda

Uganda heeft een subtropisch klimaat vanwege de ligging op de evenaar. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 26 graden Celsius. In december, januari en februari is het zelfs nog wat warmer. In Uganda kan regen het hele jaar aanhouden. Er zijn twee regenseizoenen in Uganda: maart en april, en in oktober en november. Het grote voordeel hiervan is dat het groene karakter van het land naar boven komt. De chimpansees komen af op het eten, vooral de vruchten, die aan de bomen groeien. Het beste moment om Uganda te bezoeken is tussen de regenseizoenen door.

Kaart Uganda

Queen Elizabeth National Park

Het meest populaire savanne park in Uganda en de beste plek om leeuwen te zien, inclusief de boomklimmende leeuwen. Ontmoet een grote diversiteit aan habitats, waaronder: meren, savannegraslanden, bossen en wetlands die dienen als thuis voor de grootste verscheidenheid aan grote zoogdieren in het land.

Mgahinga Gorilla National Park

Zoals de naam al aangeeft, is het park opgericht om de zeldzame berggorilla's te beschermen die in de dichte bossen leven, en het is ook een belangrijk leefgebied voor de bedreigde 'golden' aap.

Het park is niet alleen belangrijk voor de wilde dieren, maar heeft ook een enorme culturele betekenis, met name voor de inheemse Batwa-pygmeeën.

Lake Mburo National Park

Een heel bijzondere plek; elk deel ervan leeft van variatie, belangstelling en kleur. Lake Mburo bevat een uitgestrekt moerasgebied en herbergt verschillende soorten zoogdieren en vogels die nergens anders in Uganda voorkomen.

Rwenzori Mountains National Park

Het Rwenzori Mountains National Park beslaat bijna 100.000 ha en omvat het belangrijkste deel van de Rwenzori bergketen, met daarin de op twee na hoogste top van Afrika (Mount Margherita: 5.109 m). De gletsjers, watervallen en meren in de regio maken het tot een van de mooiste alpiene gebieden van Afrika.

Ziwa Rhino Sanctuary

Het Ziwa neushoornreservaat is een van de belangrijkste natuurbeschermingsprojecten in Uganda. Het heiligdom is de enige plek in Uganda waar bezoekers de bedreigde witte neushoorns te voet en van dichtbij kunnen volgen.

Mount Elgon National Park

Een thuis voor meer dan 300 vogelsoorten, waaronder de bedreigde Lammergeyer. De hogere hellingen worden beschermd door nationale parken in Oeganda en Kenia, waardoor een uitgestrekt grensoverschrijdend natuurgebied ontstaat dat door de UNESCO is uitgeroepen tot Man & Biosphere Reserve.

Murchison Falls National Park

Het meest bekend om de krachtigste waterval ter wereld. Elke seconde wordt het equivalent van 200 badkuipen vol water door een kloof van minder dan zeven passen breed geperst. De druk is zo groot dat de grond eromheen trilt.

Kidepo Valley National Park

Kidepo valley national park is een belangrijk vogelgebied in Uganda met bijna 450 vogelsoorten. Het is een droombestemming in Uganda voor vogelexpedities. 

Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi ligt op de kruising van de vlakte en de bergwouden en beslaat ruim 32.000 ha. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke biodiversiteit, met ruim 160 boomsoorten en meer dan 100 varensoorten. Ook zijn er vele soorten vogels en vlinders te vinden, evenals vele bedreigde diersoorten, waaronder de berggorilla.

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen van Afrika Safaris

  Nadat we in 2019 een door Oscar Haartman erg goed georganiseerde selfdrive Namibië hadden gedaan, zijn we in 2023 op safari gegaan in het ongerepte Botswana. Ook nu heeft Oscar weer een prachtig schema gemaakt.

  We zijn begonnen met een selfdrive en kamperen in de CKGR (Central Kalahari Game Reserve). Wat een belevenis, wat een ongerepte natuur. De absolute rust, bijna geen toeristen. Slapen in een daktent in de open natuur. ’s Avonds lekker fikkie stoken. Genoeg wild en vogels om te spotten. Aangekomen bij Boteti rivier en de Makgadikgadi was de zebra trek op gang gekomen. Prachtig om te zien samen met al het andere wild.

  Vervolgens met een klein vliegtuigje naar de Okavango delta waar het water binnen begon te stromen. Opgehaald door onze fantastische gids Johnny die ons begeleidde met game drives, mokoro tocht, bushwandeling en boottocht. Wat een overweldigende natuur is dit, heel veel vogels (Johnny kent ze allemaal!) en wild.

  De tijd vliegt en op naar het volgende avontuur: een mobile trail door de Moremi Khwai, Savuti en Chobe, 2 nachten kamperen in elk park. Een voortreffelijke verzorging door Kapapa en Katchi, Ongelooflijk wat die mannen kunnen bereiden op een houtvuur. ’s Morgens vers brood, heerlijk. ’s Nachts olifanten op een paar meter langs je tent, dan weet je pas hoe klein je bent. Een spannende ervaring. De game drives met Moscow, onze gids geboren en opgegroeid in de streek, waren geweldig. Wat een observatievermogen, wat een kennis! Hij weet leeuwen snel te spotten, meestal als eerste.

  Een grote variatie aan wild en vogels gespot waaronder wilde honden, sabelantilope, honingdas, pofadder en secretarisvogel, naast al die olifanten, buffels, impala’s, gnoes, zebra’s, giraffen, nijlpaarden, visarenden, knobbelzwijnen, koedoe’s en leeuwen. En natuurlijk ook een paar luipaarden.

  De “sundowners” zijn onvergetelijk.

  De reis is geëindigd met een paar nachten in Livingstone bij de Victoria watervallen waar het water op zijn hoogst / wildst was.

  Wij hebben ontzettend genoten van ons avontuur.

  Oscar, bedankt voor het samenstellen van deze geweldige reis. Midden april/begin mei is een prima tijd. Perfecte timing met de zebra trek, het volstromen van de Okavango delta, spectaculaire Victoria watervallen, heerlijke temperaturen en een zeer grote variatie aan wild en vogels.

   

   

  Dit jaar (2023) voor de 2e keer via Afrika-Safaris.nl naar Afrika geweest. In 2019 Namibië en dit jaar Zimbabwe en Botswana. Oscar Haartman doet alleen Afrika en dat is een groot voordeel: hij kent alle plaatsen, bezoekt ze ook en weet echt waarover hij het heeft. Hierdoor weet hij een perfecte reis samen te stellen. Dit jaar het eerste stuk gecombineerd met de kinderen, daarna met z’n tweeën, ook dat was geen enkel probleem. Via hem 2 echt fantastische reizen gehad, alles perfect geregeld en een heel prettig contact. Voor Afrika is dit een echte aanrader!!!!!!

  Op 31 juli 2022 was het eindelijk zover! We vertrokken voor onze reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. In 2019 al troffen we Oscar Haartman op de vakantiebeurs in de Grote Kerk in Breda. Zijn enthousiasme voor het Afrikaanse continent spatte er van af, dus besloten we hem een plan voor onze reis te laten maken. Oscar luisterde goed naar onze wensen en aangezien we met z’n achten waren, waren die wensen divers. Door de pandemie moesten we onze reis helaas twee keer uitstellen en al die tijd hield Oscar contact en hield ons enthousiasme warm. Na zoveel voorpret kon de reis zelf toch alleen nog maar tegenvallen? Dat bleek zeker niet het geval. Alles was top geregeld en ook toen we problemen hadden met de vlucht en bagage was Oscar in de buurt om te ondersteunen. En wat kwamen we op mooie plekken, wat waren alle accommodaties perfect en met wat een fijne mensen kwamen we in contact. Oscar kent de beste accommodaties op de mooiste plekjes! Onze reis was onvergetelijk, Namibië, Botswana en Zimbabwe voor altijd in ons hart en Oscar in de buurt voor als we nog eens die kant op gaan.

  Michel, Nicole, Sep en Imme

  Ernest, Birget, Bas en Rens

  We zijn weer terug uit Botswana. Wat een verschrikkelijk vette reis!!!

  Ik ben superblij dat je op de beurs stond en over deze reis hebt verteld. We hebben zo’n mooie tijd gehad in Botswana en hebben veel meer dieren gezien dan we ooit durfden te hopen (o.a. 44 leeuwen, 8 luipaarden en we hebben meerdere jachtpartijen bijgewoond).

  Nogmaals bedankt!!!