Tanzania

Tanzania is een fascinerende safari-bestemming in Oost-Afrika, bij velen bekend om de Ngorongoro krater en de grote migratie van zebra’s en gnoes op de eindeloze vlakten van Serengeti Nationaal Park. Ook in noordelijk Tanzania: het ruige Tarangire, en het compacte maar enorm gevarieerde Lake Manyara. Geweldige safari-mogelijkheden en zeer goed bereikbaar.

Maar ook minder bekende parken zoals de parken Nyerere (voorheen Selous), Mikumi en Ruaha bevelen we van harte aan. Structureel minder druk bezocht, maar ook van adembenemende schoonheid. Of wat te denken van chimpansee-paradijs Mahale in het uiterste westen.

De stap van het vasteland van Tanzania naar één van de mystieke eilanden Zanzibar, Mafia of Mnemba is klein. Allen met hun eigen unieke geheimen , van koraalriffen vol leven onder turquoise wateren tot het historische Stone Town. Waar u ook heengaat in Tanzania, er wacht u een onvergetelijke reis!

Op safari in Tanzania

De naam Tanzania roept beelden op van gnoes en zebra’s die over de uitgestrekte savanne rennen. Maar Tanzania is zoveel meer. Bezoek Tanzania om de diversiteit aan parken te bezoeken, een ontspannen strandafsluiting aan zee op het eiland Zanzibar of voor een wandelexpeditie naar de top van Mount Kilimanjaro. Welke keuze u ook maakt, de vriendelijke inwoners verwelkomen u graag. Met al deze diversiteit is het lastig kiezen waar heen te gaan. We helpen u graag bij uw keuze..

Natuurgebieden in Tanzania

Serengeti National Park

Serengeti National Park is een van de beroemdste en meest indrukwekkende parken van Afrika. De naam Serengeti komt van het Maasai woord Siringiti, vertaald betekent het ‘uitgestrekte vlakte’. Zodra men afdaalt in de Serengeti is het duidelijk dat dit een goed gekozen naam is. Een uitgestrekt landschap met als enige onderbrekingen de dieren, bomen en de ‘kopjes'(rotsformaties). Op de vlakten van de Serengeti is enorm veel wildlife te vinden. Een beroemd fenomeen in de Serengeti is de zogenoemde ‘grote trek’ of great migration: een cyclus waarin oneindig veel dieren zich door het park bewegen, op zoek naar goede graasgebieden en water. De dieren (voornamelijk gnoes en zebra’s) zijn zo talrijk dat de vlaktes letterlijk zwart van de dieren zien. Serengeti National Park heeft echter veel meer te bieden dan alleen de grote trek: zeer talrijke leeuwenpopulaties, olifanten, giraffes, zebra’s, grote kuddes buffels, verscheidene antilopes , zoals de topi, hartebeest, thomson en grant’s gazelle en dikdik. Met wat geluk kunt u ook luipaard, neushoorn en nijlpaard zien. Verder zijn de uitgestrekte vlaktes uitermate geschikt als jachtgebied voor het snelste zoogdier op aarde: de cheeta of jachtluipaard.

Accommodaties en activiteiten

In de Serengeti zijn diverse goede accommodaties in het middensegment, zoals Serengeti Kati Kati Lodge. Er zijn ook enkele luxueuze lodges: Serengeti Pioneer Camp en Serengeti Migration Camp. In de planning proberen we natuurlijk zoveel mogelijk rekening te houden met ‘de grote trek’, maar het is wel goed om te beseffen dat dit soort natuurlijke fenomenen van een aantal factoren afhankelijk zijn en derhalve nooit met zekerheid te voorspellen.

Qua activiteiten, het zal u niet verbazen, vormen gamedrives de hoofdmoot. Het park leent zich uitstekend om middels langere tochten te verkennen, met een picknick lunch onderweg op een mooie locatie in de bush.

Extra speciaal: ballonvaart over de Serengeti

Een schitterende manier om de Serengeti vanuit geheel ander perspectief te ervaren is middels een vlucht in heteluchtballon. De dag begint vroeg; rond 5 uur ‘s ochtends wordt u opgehaald en naar de launch site gebracht. Daar is de ontmoeting met de piloot en de briefing, terwijl ondertussen de ballon wordt opgeblazen. Juist voordat de zon opkomt stijgt de ballon op, voor een vlucht van 1 uur. Na de landing wordt er een Engels champagneontbijt geserveerd in de bush in ‘Out of Africa style’, compleet met chinees servies en linnen tafelkleden. Uiteraard krijgen alle deelnemers (maximaal 16 pers. per vlucht) na afloop een vliegcertificaat.

Ngorongoro Conservation Area

Een groot gedeelte van Noord-Tanzania is gevormd door de Grote Slenk (‘great rift’), en één van de meest prominente resulataten is de Ngorongoro Krater: ‘s werelds grootste intacte ‘caldera'(een uitgedoofde vulkaan). In de loop der eeuwen heeft het lanschap zich gevormd tot vruchtbaar paradijs, en binnen de Ngorongoro-krater is de variatie aan zowel landschappen als wild ongekend. Op de bodem van de krater bevinden zich onder meer alle leden van de ‘Big Five’ (olifant, leeuw, (zwarte) neushoorn, luipaard en buffel). In Lake Magadi, het alkaline meer in de krater komen flamingo’s voor terwijl in de zoetwater poeltjes en stroompjes de nijlpaarden verkoeling zoeken na hun nachtelijk graas-uitstapje. In het Lerai bos eten de olifanten met gigantische slagtanden van de bomen, over de vlaktes grazen gnoes, zebra’s en gazelles. Leeuwen en vele hyena’s zorgen dat de dieren altijd op hun hoede moeten zijn, en dit alles speelt zich af op een relatief beperkt oppervlak, de krater zelf heeft een diameter van een kleine 15 kilometer. Al met al is het wild en het imponerende landschap in de krater een overweldigende ervaring! Het spreekt voor zich dat vele mensen dit wonderlijke schouwspel willen zien, en het is daarom goed om te vermelden dat het er drukker is dan in vele andere gebieden.

Accommodaties rond Ngorongoro

Er zijn diverse accommodaties in de nabijheid van de krater, zoals Ngorongoro Farm House, Rhotia Valley Lodge. Nog bijzonderder is om in één van de lodges òp de kraterrand te overnachten, waarbij het schitterende uitzicht over de laaggelegen kraterbodem natuurlijk tot de verbeelding spreekt. Een mid-range accommodatie is Ngorogoro Sopa Lodge, en in het meest luxe segment zorg Ngorongoro Crater Lodge voor pure verwennerij en luxe.

Zanzibar

Perfect om uw safari in alle rust af te sluiten is Zanzibar. Een eiland aan de oostkust van Tanzania van 1554 km2. Zanzibar staat bekend om zijn duikplekken in en rond de koraalriffen aan de noord- en oostkust. van Zanzibar. Samen met Pemba en Mafia staat Zanzibar bekend om haar specerijen. Vooral kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en peper komen veelvuldig voor op het eiland. Een ‘Spice tour’ is zeker ook de moeite waard.

Lake Manyara National Park

Het zouthoudend meer Lake Manyara trekt heel veel grote watervogels zoals pelikanen, ooievaars en flamingo’s (duizenden) aan. Meer dan 400 soorten vogels kunt u in dit park spotten. Volgens Ernest Hemingway ‘het mooiste meer dat hij ooit gezien heeft in Afrika’. We kunnen hem moeilijk ongelijk geven. Wonderschone natuur in combinatie met een grote diversiteit aan diersoorten. Dat is Lake Manyara in een notendop. De fluitende vogels en spelende apen verwelkomen u in dit prachtige National Park. In het ‘woodland’ landschap is de kans groot op het ontmoeten van olifanten. Naarmate het woud dunner wordt, gaat het over in graslandschap. U ziet giraffen, zebra’s, gnoes en buffels van heel dichtbij. De Manyara Hippo pool is ook de moeite waard.

Tarangire National Park

Misschien een iets minder bekend park, maar geheel onterecht! Met de 550 verschillende vogelsoorten is het ideaal voor vogelliefhebbers. Sterker nog, nergens anders in Oost-Afrika worden zoveel verschillende vogelsoorten in één gebied gevonden. Het landschap van Tarangire is divers; van de met Baobabs bezaaide vlaktes tot de altijd groene moerasgebieden. De levensader van het park is de Tarangire Rivier. Zelfs in het droge seizoen levert deze nog de mogelijkheid voor de dieren om te drinken. Olifanten graven gaten in de rivierbedding op zoek naar ondergrondse stromen. Hiervan profiteren ook de andere dieren. Behalve de grote kuddes olifanten staat het park ook bekend om zijn grote kuddes buffels, als die met zijn allen in beweging komen voel je de grond letterlijk trillen. Ook veel andere grazers zoals impala’s, gazelles, zebra’s en gnoes kom je tegen in het park. De kleine vrolijk gekleurde love birds staan in schril contrast met de grote zwarte southern ground hornbills. De kleine klipdassen staan in contrast met de grote olifanten, terwijl ze toch wel degelijk verre familie van elkaar zijn.

Klimaat Tanzania

Tanzania ligt net ten zuiden van de evenaar. Door de enorme omvang varieert het klimaat aanzienlijk. Over het algemeen duurt het regenseizoen, of de ‘lange regen’, ongeveer van maart tot en met mei. Tropische regenbuien zijn de norm — die zwaarder en voorspelbaarder zijn aan de kust en op de eilanden. De luchtvochtigheid is hoog en de dagelijkse temperaturen zijn hoger dan 30 graden Celsius.

In het lange droge seizoen van juni tot en met oktober is regenval ongewoon, zelfs op de eilanden. Temperaturen variëren, afhankelijk van de hoogte en locatie. Het is een geweldige tijd om Tanzania te bezoeken. In november en december is er weer een regenseizoen: de ‘korte regen’. Deze buien zijn veel lichter dan de regens van het voorjaar.

Kaart Tanzania

Serengeti National Park

een van de beroemdste en meest indrukwekkende parken van Afrika. De naam Serengeti komt van het Maasai woord Siringiti, vertaald betekent het ‘uitgestrekte vlakte’. Zodra men afdaalt in de Serengeti is het duidelijk dat dit een goed gekozen naam is. Een uitgestrekt landschap met als enige onderbrekingen de dieren, bomen en de ‘kopjes'(rotsformaties). 

Ngorongoro Conservation Area

Welkom in ‘s Werelds grootste intacte ‘caldera' (een uitgedoofde vulkaan). In de loop der eeuwen heeft het lanschap zich gevormd tot vruchtbaar paradijs, en binnen de Ngorongoro-krater is de variatie aan zowel landschappen als wild ongekend. 

Zanzibar

Een eiland aan de oostkust van Tanzania van 1554 km2. Zanzibar staat bekend om zijn duikplekken in en rond de koraalriffen aan de noord- en oostkust. van Zanzibar.

Lake Manyara National Park

Het zouthoudend meer Lake Manyara trekt heel veel grote watervogels zoals pelikanen, ooievaars en flamingo’s (duizenden) aan. Meer dan 400 soorten vogels kunt u in dit park spotten. Volgens Ernest Hemingway ‘het mooiste meer dat hij ooit gezien heeft in Afrika’. 

Tarangire National Park

Met de 550 verschillende vogelsoorten is Tarangire ideaal voor vogelliefhebbers. Sterker nog, nergens anders in Oost-Afrika worden zoveel verschillende vogelsoorten in één gebied gevonden. Het landschap van Tarangire is divers; van de met Baobabs bezaaide vlaktes tot de altijd groene moerasgebieden.

Mahale Mountains National Park

Het Mahale Mountains National Park werd oorspronkelijk opgericht om de duizenden chimpansees te beschermen die in dit gebied leven. Het staat bekend om zijn fantastische zonsondergangen boven Lake Tanganyika, waardoor het een essentiële stop is voor enthousiaste fotografen en safariliefhebbers.

Ruaha National Park

Ruaha is een van de weinige beroemde wildernisgebieden van Tanzania waar men een zeldzame ervaring kan opdoen met het bekijken van wild, gekleurd door het fascinerende landschap. Het park is rijk aan planten en dieren zoals de Greater Kudu die in geen enkel ander nationaal park te vinden is.

Ik wil graag een offerte aanvragen voor:

  Bestemming:

  Vertrekken rond:

  Naam:

  Aantal reizigers:

  Indicatie reisduur:

  E-mail:

  Aanvullende wensen of opmerkingen:

  Ervaringen voor Tanzania

  Eind februari een 10 daagse safari in Tanzania gemaakt. Ngorongoro krater en Serengeti National Park. De hele reis van A tot Z met Oscar besproken en uitgewerkt. En 200% aan de verwachtingen voldaan.

  Accommodaties, geweldig en de verzorging buitengewoon goed.

  En dan de natuur en de dieren die we dagelijks onder leiding van onze gids mochten zien en beleven. Een geweldige ervaring. Gevoel van rust, ruimte en natuur. En van verwend worden. Een unieke ervaring.

  In oktober 2016 zijn wij op safari geweest naar Tanzania wat voor ons een overweldigende ervaring was. Bijna de hele big five gespot, alleen de neushoorn liet zich helaas niet zien. Prachtige lodges, farmhouses en zeer comfortabele tented camps inclusief warme douche door de attente guides. Onze gids Amiri heeft ons 10 dagen volop laten genieten van de natuur en prachtige dieren.

  Wij hebben genoten van deze avontuurlijke reis en mede namens Oscar is het voor ons een geweldige safari geworden.

  Groeten uit Limmen,

  Hanneke en Dirk, Annemarie en Nico, Mary en Fred