­
North Isalnd ©Andrew Howard

North Island

North Island • Seychellen

North Island ofwel 'Ile du Nord' ligt op zo'n 30 kilometer afstand van Mahé, het hoofdeiland van de Seychellen-archipel. Het eiland geniet door haar ligging alle mogelijke privacy, en wordt omgeven door stralend witte stranden. Het tropische tableau bestaat uit een groene zee van kokospalmen en takamaka bomen, welke ingeklemd liggen tussen twee granieten rotsheuvels van 110 en 180 meter hoogte. De grijs gepolijste bolwerken vormen een prachtig contrast met het groen van de begroeiing, wit van de stranden, en azuur van de oceaan.

Te midden van dit tropische paradijs is een indrukwekkend voorbeeld te vinden van een duurzame, ecologisch verantwoorde benutting van een uniek natuurgebied. Het ecotoerisme-initiatief streeft er naar om haar gasten het allerbeste te bieden wat betreft privacy, locatie, accommodatie, service, faciliteiten en ervaring, maar is tegelijkertijd de drijvende kracht achter een alomvattend rehabilitatie- en beschermingsplan voor de uitzonderlijke natuur op het eiland. Dit project staat bekend als het Noah's Ark Project.

In dit ambitieuze project, wat al meer dan 10 jaar gaande is, wordt met succes geprobeerd om de natuurlijke omgeving welke zo lang is verwaarloosd in haar originele staat te herstellen. Hierdoor krijgt de bedreigde flora en fauna van de Seychellen de kans zich opnieuw te ontwikkelen, waar ze voorheen uitgestorven of gemarginaliseerd was. Een verblijf op het eiland ondersteunt het voortdurende natuurbeschermingswerk, en geeft u de kans om zelf te ervaren hoe deze Noah's Ark in de Indische Oceaan tot stand is gekomen.

FACILITEITEN & ACTIVITEITEN

North Island Symbols ©WS
Klik hier voor de verklaring der symbolen

North Island Lodge

De essentie van North Island is een zeldzaam verblijf, in harmonie is met de natuurlijke omgeving. De ervaring is van grote inspirerende waarde voor eenieder die haar stranden bewandelt, in haar wateren duikt, en haar schoonheid overdenkt. Op dit drijvende paradijs zijn 11 gastenverblijven gepositioneerd. Elk verblijf is gebouwd uit duurzame, lokale materialen, waarbij luxe en simpliciteit zich vermengen tot een kenmerkende architectonische stijl, welke 'barefoot luxury' genoemd wordt. Alle villa's liggen direct aan het oostelijke strand, en zijn zodanig ontworpen dat optimaal geprofiteerd wordt van de elegante omgeving en de unieke atmosfeer van de Seychellen. Daarbij heeft iedere villa de beschikking over een studeerkamer annex tweede slaapkamer, wat een perfecte ruimte voor kinderen biedt.

De centrale accommodatie is gebouwd op de granieten rotsen, en bestaat uit een lounge, dining, bibliotheek, schitterend gelegen Spa en Gym, eersteklas duikcentrum en prachtig zwembad. Een sunset-bar en restaurant liggen verscholen aan het westelijke strand op het eiland. Activiteiten bestaan onder andere uit mountain-biking, fitness, natuurwandelingen, snorkelen, vissen, boottochten, sea-kayaking en scuba-duiken.

'Noah's Ark'

Het North Island project is gebaseerd op de overtuiging dat het in de moderne wereld mogelijk is om - met juiste visie, middelen en doorzettingsvermogen - de tijd terug te zetten, en natuurverlies zoals het lokale uitsterven van soorten terug te draaien. Het 210 hectare omvattende eiland met haar vruchtbare aarde en zoetwaterbronnen heeft een lange historie van misbruik door de mens. Uiteindelijk werd de commerciële plantage in 1976 opgegeven, en werd het eiland in zwaar ecologisch verval achtergelaten. Belangrijkste boosdoeners ware uitheemse flora en fauna, zoals de Latana-planten, en de geïntroduceerde Europese zwarte rat. Meer dan 60% van het eiland was overwoekerd met uitheemse vegetatie, en de roofzuchtige ratten vernietigden een groot deel van de op de grond broedende vogelpopulatie - onbekend als zij waren met de geïntroduceerde roofdieren. Het resultaat was desastreus, en tijdens de start van het project in 1997 was er van North Island niet veel meer over dan een schaduw van weleer; uitgeput, ecologisch vervuild, en van zeer beperkte natuurwaarde. Het project om het eiland in haar oorspronkelijke grandeur te herstellen was gebaseerd op een samenwerking tussen natuurbescherming en ecotoerisme, en was het startschot voor een omvangrijk rehabilitatie- en natuurbeschermingsplan wat het 'Noah's Ark project' gedoopt werd. In het project staan drie elementen centraal:

  • gerichte actie om de inheemse vegetatie te rehabiliteren en om uitheemse flora en fauna uit te roeien, wat onder andere heeft geleid tot de vernietiging van de Europese zwarte rat;
  • herintroductie van bedreigde inheemse soorten, zoals de Aldabra reuze-landschildpad, de Seychelles white-eye, en de mud-terrapin, en kleine soort waterschildpad. Ook aantal andere endemische soorten keerden zonder menselijk ingrijpen terug, waaronder de Seychelles Blue Pigeon en de wedge-tailed shearwaters
  • voortdurende bestudering en observaties van kritieke soorten, ook in zee en op de stranden. Één van de bekendste programma's op North Isalnd is het studieproject naar de aldaar broedende schildpadden (Green Turtle's en Hawksbill Turtle's). Ook is North Island partner in het Seychelles National Reef Monitoring Programme, en het Whale Shark Research Programme waarin deze iconische giganten worden bestudeerd.

Tijdens een verblijf op North Island is het mogelijk om door de onderzoekers op het eiland voorgelicht te worden over de stand van zaken van de projecten.

North Island Turtle Hatchlings ©Dana Allen WS-maps-SEY thumb North Island Cuisine ©Andrew Howard
­