­
 • Chelinda-Nyika-zebra-DA.jpg
 • Chinteche-Lake-Malaw-strand-DA.jpg
 • Mumbo-Island-Lake-Malawi-kayak-AB.jpg
 • Mvuu-Liwonde-boot-safari-DA.jpg
 • Mvuu-Liwonde-krokodil-DA.jpg
 • Mvuu-Liwonde-natuur-DA.jpg
 • Mvuu-Liwonde-nijlpaarden-DA.jpg
 • Mvuu-Liwonde-rivier-Shire-DA.jpg

Kaart Malawi

 • Safari accommodatie Malawi
 • Klik op de kaart voor een vergroting.

Malawi

"The Warm heart of Africa!"

Malawi, gelegen in zuidelijk Afrika, is in meerdere opzichten bijzonder. Het kleine, langerekte land staat natuurlijk bekend om het enorme Lake Malawi en de grote natuurlijke diversiteit, veelal veroorzaakt door de geologische kenmerken die de Great Rift Valley er gevormd heeft. Het biedt een fascinerende geografische diversiteit met torenhoge bergen, weelderige valleien en kristalheldere meren zoals Lake Malawi. Op het laagste punt ligt het land slechts 35 meter boven de zeespiegel, haar hoogste punt, Mount Mulanje, is meer dan 3 000m hoog. Tussen deze uitersten is een rijke variëteit in flora en fauna te vinden, onder andere in de negen nationale parken en wildreservaten waarin men van olifant tot orchidee aantreft. Malawi is daarnaast dichtbevolkt, en kent als zodanig de nodige uitdagingen. Niettemin treft men er zeer vriendelijke, trotse en gastvrije bewoners, waardoor het land algemeen bekend staat als 'The warm heart of Africa'. Een bezoek aan Malawi brengt een extra dimensie aan een reis in Afrika.

Op safari in Malawi

De meeste reizen in Malawi beginnen in Blantyre of Lilongwe - beiden steden met goede verbindingen met internationale luchthavens. Voor vervoer ter plaatse zijn er twee opties: gereden worden door gids/chauffeur, in comfortabele safari-auto's, of met een klein vliegtuigje van accommodatie naar accommodatie (een zogenaamde 'fly-in' safari).

Vanuit Blantyre kunnen Mount Mulanje, Majete Wildlife Reserve en Liwonde prima worden bezocht, de gebieden liggen op relatief korte afstand van elkaar, en de ritten tussen accommodaties zijn veelzijdig en geven een inkijkje in het dagelijks leven van Malawiërs.

De parken in noord- en midden Malawi beter bereikbaar vanuit Lilongwe, en zeker waar het Nyika en Likoma Island betreft. Vanuit Lilongwe gaan regelmatig vluchten naar deze meer afgelegen gebieden. Een andere fantastisch combinatie is een bezoek aan South-Luangwa in Zambia, er is een goede vliegverbinding tussen het kleine Mvuu Airport bij South Luangwa en Lilongwe International Airport.

Activiteiten in Malawi zijn divers: traditionele safari-beleving met gamedrives, mountainbike-routes, wandelingen op de plateaus en in de bergen van het Mulanje Massief, watersporten en SCUBA duiken in en rond Lake Malawi... Malawi biedt voor elk wat wils.

 • Mumbo Island Kayak ©Wilderness Safaris
 • Mvuu Lodge olifante ©Dana Allen
 • Chinteche Inn strand©Dana Allen
 • Chelinda Camp zebra ©Dana Allen

Klimaat Malawi

Malawi heeft een prettig subtropisch klimaat, wat relatief droog is en sterke seizoensmatige invloeden kent. Dagen waarop de zon helemaal niet te zien is, zijn zeldzaam en regenval is over het gehele jaar bezien beperkt. Wel zijn er regionaal grote verschillen in het klimaat, veroorzaakt door het reliëf in het land en de aanwezigheid van Lake Malawi.

Er zijn drie seizoenen te beschrijven:

 • van mei tot en met augustus - winter in Malawi - is het voornamelijk koel en droog, met gemiddelde temperaturen tussen 17 en 27 graden Celsius. In de nachten kan de temperatuur dalen tot 4 à 10 graden Celsius, en op geïsoleerde, meestal hogere plaatsen kan in juni en juli zelfs vorst voorkomen.
 • de maanden september en oktober zijn heet en droog, met temperaturen tussen 25 en 37 C. Luchtvochtigheid is beperkt; ca 50%
 • van november tot en met april is het hoofdzakelijk heet en nat. In deze periode valt 95% van de totale jaarlijkse neerslag, welke door het land heen varieert van 725mm tot 2.500mm. Luchtvochtigheid in januari en februari is met ca 85- 90% aanzienlijk. Condities kunnen plaatselijk flink verschillen, en ook extreme omstandigheden komen voor, zoals onverwachte droogte of overstromingen. Met name de lager gelegen gebieden zoals Lower Shire en wat gebieden rond Salima en Karonga zijn kwetsbaarder voor overstromingen dan hoger gelegen gebieden.

Hoogtepunten Malawi

In het uiterste noorden van Malawi ligt Nyika National Park, met een oppervlakte van ruim 3.000km2 het grootste park van Malawi. Het hooggelegen gebied is ruig, ongerept en afgelegen, waardoor het als enige Afro-montane natuurgebied in zuid-centraal Afrika geldt. Het gebied heeft wel wat weg van de Schotse Hooglanden, met spectaculaire panorama's, hooggelegen graslanden, heuvels en groenblijvende bossen waar het van de inheemse dieren wemelt. Nyika kan vooral 's zomers worden bestempeld als paradijs voor botanisten, met een veelheid aan bloemen, waaronder 11 lokaal voorkomende orchideeën, dierama's, gladiolen, protea en kniphofia. De Big Five zult u in Nyika niet vinden, maar de populaties roan, eland, zebra, reedbuck, en bushbuck zijn zeer de moeite waard. Ook jagers als hyena, jakhals en luipaarden kunnen er gezien worden. Voor vogelaars is Nyika ook fantastisch , er komen zo'n 400 soorten vogels voor in Nyika, waarvan er diverse vrijwel uitsluitend in dat gebied te vinden zijn.

Nyika is vanuit Lilongwe te bereiken middels transfer over de weg, of met klein vliegtuigje. Tijdens het verblijf kunt u kiezen uit Chelinda Lodge of Chelinda Camp, vanwaar de gidsen u meenemen om het veelzijdige en bijzondere gebeid te verkennen.

Lake Malawi neemt bijna een derde van het smalle Malawi in beslag. Het vaak kristalheldere meer landwordt staat bekend om de enorme variatie in soorten vis, en bevat een groter aantal zoetwatervissen (meer dan 1000) dan elk ander meer op aarde. Ter illustratie: dit aantal is meer dan alle zoetwatervissoorten van Europa en Noord-Amerika bij elkaar. Het merendeel van deze kleurrijke vissen valt in de categorie cichliden (lokaal mbuna genoemd), hiervan telt Lake Malawi meer dan 400 soorten. Andere soorten zoals chambo zijn een belangrijke bron van proteïnen voor de gemeenschappen welke rond het meer leven. Veel van de verbluffend mooie onderwater-diversiteit wordt beschermd binnen Lake Malawi National Park bij Cape Maclear in het zuidelijke deel van het meer. Het park is het eerste ter wereld wat specifiek gericht is op de bescherming van zoetwatervissen, en is tevens aangemerkt als World Heritage Site.

Rond Lake Malawi zijn diverse fijne accommodaties, waar men heerlijk kan ontspannen, maar ook een wat activer verblijf kan doorbrengen. Zwemmen, duiken en snorkelen liggen natuurlijk voor de hand Kijk bijvoorbeeld eens bij Chinteche Inn of Mumbo Island. Aan de oostzijde van het meer zijn ook enkele zeer goede accommodaties te vinden, deze zijn over het algemeen wat meer afgezonderd. Nkwichi Lodge (aan Mozambicaanse zijde) en Kaia Mawa op Likoma Island kunnen rustig paradijselijk worden genoemd!

Met een oppervlak van 548km2 wordt Liwonde National Park beschouwd als het meest vooraanstaande natuurgebied in Malawi. De westelijke grens van het park wordt gevormd door de Shire Rivier - de grootste rivier van het land, en de enige uitlaat van Lake Malawi - en in en om de rivier bevinden zich grote concentraties nijlpaarden, krokodillen en olifanten. De uitgebreide overstromingsgebieden rond de rivier bieden dichte rivierflora, en vele borassus palmen en baobabs. Antilopen zoals impala, waterbuck, reedbuck en bushbuck komen veelvuldig op de oevers voor.

Het oosten van het park wordt gekenmerkt door de relatief droge Mopane begroeiing, afgewisseld met candelabra bomen - favorieten onder buffels, gele baviaan, en Lichtenstein’s hartebeest. De populatie met sable antilopen is een van de meest dichte in Africa, en zijn fantastisch om naar te kijken. Verder resideert er een groep zwarte neushoorns in het park, in een speciaal project ter bescherming van deze extreem kwetsbare soort. Ook vogelaars komen in Liwonde ruimschoots aan hun trekken, er leven bijna 300 verschillende soorten, met speciale bewoners als Böhm’s Bee-eater, Livingstone’s Flycatcher, Pel’s Fishing-Owl, Lilian’s Lovebird en de Brown-breasted Barbet.

Majete Wildlife Reserve is één van de meest sprekende en succesvolle voorbeelden van natuurherstel door goede bescherming en goed management. Het gebied was voor de inspanningen gereduceerd tot een levenloos stuk bos waar vrijwel geen dier meer te vinden was. Mede door de oorlog in naburig Mozambique was stroperij aan de orde van de dag, en werd soort na soort uitgeroeid.

Vanaf het moment dat African Parks het management van het gebied overnam, is het met enorme inspanning teruggebracht in oorspronkelijke staat, met alle dieren die er van oorsprong ook behoorden te zijn. Het resultaat is verbluffend: een schitterend park, met fantastische wild-populatie, en een belangrijke hoeksteen in de economie en ontwikkeling van de lokale gemeenschappen. Vraag de scouts vooral naar de historie, en een bezoek aan de 'Confiscation Room' is ook zeker de moeite waard - hier liggen alle in beslag genomen stropersmaterialen opgeslagen: het bewijs van de effectiviteit en de noodzaak van alle inspanningen om Majete te beschermen.

Mount Mulanje, gelegen op ca 1,5 uur rijden van Huntingdon House, is met bijna 3000 meter hoogte de op drie na hoogste vrijstaande berg in Afrika. Het gebied is ruig en lieflijk tegelijk, en biedt een thuis aan een ongekende variatie flora en fauna. Juist omdat het gebied als een eiland boven het omringende land ligt, compleet met eigen klimaatzones en neerslagkarakteristieken, worden er planten en dieren gevonden die verder maar sporadisch voorkomen. Zo zijn er de inheemse Mulanje cypres, bijzondere bosvlinders, vogels zoals de cholo alethe end de white-winged apalis. Ook dwergkameleons, kikkers en bijzondere gecko's kunnen er gezien worden.

Ntchisi Forest Reserve beslaat ca 75 km2 of 7500 hectaren, en wordt aan alle kanten omgeven door kleinschalige akkertjes en traditionele dorpjes. Alhoewel het gebied dus niet overdreven groot is, is het het een onaangetast stukje paradijs. Voordat het bos als beschermd gebied werd aangemerkt, werd het gebruikt als schuilplaats voor de lokale Chewa stam, om aan de aanvallen van de oorlogszuchtige Ngonis te ontkomen (19e eeuw). Omdat het woud zo'n belangrijke rol voor de mensen speelde, is het grotendeels ontkomen aan de grootschalige ontbossing voor brandhout die zovele oorspronkelijke bossen in Afrika heeft gedecimeerd. Het gebied herbergt diverse habitats, en is spectaculair vanwege de verschillende vogelsoorten, maar ook vanwege het klein wild, de vlinders en prachtige planten en orchideeën. Het Forest Reserve bevat één van de laatste stukken inheems regenwoud in Malawi. Sommige bomen zijn 30 meter hoog, en lianen en vijgen wedijveren om het zonlicht. De weelderige vegetatie bestaat onder andere uit een grote verscheidenheid aan orchideeën, en naast het genoemde vogelleven komen er troepen samango apen en bavianen en hyena's voor.

 

­