­

Kaart Botswana

  • Safari accommodatie Botswana
  • Klik op de kaart voor een vergroting.

Botswana

Een compleet Afrikaans avontuur

Botswana is uniek. Ongerepte wildernis, geweldige accommodaties, oog in oog met het grote wild van Afrika. Geen massa's toeristen maar kleinschaligheid; dit is safari op z'n best!

Met meer dan 70 verschillende lodges in Botswana, biedt AFRIKA-SAFARIS.NL een zeer compleet aanbod voor de ultieme safari in dit spectaculaire land. De accommodaties kenmerken zich door kleinschaligheid en kwaliteit, en bieden toegang tot alle belangrijke natuurgebieden, zoals de Okavango Delta, Chobe, Linyanti, Savuti, Central Kalahari en Makgadikgadi. Ook in het uiterste oosten - dichtbij Zuid-Afrika en Johannesburg - bieden Mashatu en het Tuli-block fraaie safari mogelijkheden. Een reis naar Botswana is uitstekend te combineren met een ontspannend verblijf aan de Zambezi Rivier, met haar spectaculaire Victoria Watervallen, in het naburige Zambia.

Klimaat Botswana

Het klimaat van Botswana is over het algemeen sub-tropisch, met relatief beperkte regenval. Droogten zijn frequent. De zomermaanden kunnen erg warm zijn, waarbij de temperatuur ook 's avonds nog hoog is. In de winter kunnen de temperaturen 's nachts flink dalen, terwijl het overdag aangenaam warm is.

Met uitzonderingen van de Okavango Delta en de oostelijke delen bestaat Botswana voor het grootste gedeelte uit Kalahari woestijn. Regenval is daarom laag. De totale jaarlijkse neerslag voor Maun bijvoorbeeld, bedraagt slechts 470 mm. Begrippen als 'het regenseizoen' en 'onweersbuien in de avond' moeten daarom in hun context beschouwd worden: als het regent, is dit vaak laat in de middag, in korte, hevige buien, die snel overtrekken, en vaak begeleid gaan door spectaculaire luchten en heldere regenbogen.

  • De zomer in Botswana is de periode van oktober tot eind maart, en gaat normaal gesproken gepaard met hoge temperaturen. Dit is tevens het regenseizoen, en bewolking en eventueele buien zorgen voor wat verkoeling. Dit is vaak echter van korte duur, waarna de temperatuur weer toeneemt.
  • Het winterseizoen begint in mei en eindigt in augustus, en is tevens het droge seizoen, waarin het vrijwel niet regent. Winterdagen zijn meestal zonnig en warm, maar 's avonds en 's nachts kan het flink afkoelen, daalt de temperatuur in sommige gebieden zelfs onder het vriespunt.
  • De perioden tussen de zomer en de winter (april - begin mei en eind augustus - begin september) zijn normaal gesproken vooral droog, maar de dagen zijn koeler dan in de zomer, en de nachten zijn warmer dan in de winter.
  • Chitabe Tent ©Dav Hamman
  • Duba Plains ©Dana Allen
  • Jacana Camp overview ©Dana Allen
  • Savuti Giraffe ©Dana Allen

Hoogtepunten Botswana

De Okavango Delta wordt met recht gezien als één van de meest ongelooflijke ecosystemen in Afrika. De Okavango is de grootste binnenlandse delta ter wereld, een gebied van 15.000km2, bestaande uit kanalen, lagunen, eilanden en overstromingsvlakten. Wat dit fenomeen nòg opmerkelijker maakt is het feit dat dit waterrijke paradijs middenin de gortdroge Kalahari Woestijn gelegen is. Elk jaar stroomt het gebied vol met regenwater dat meer dan 100 kilometer noordelijk is gevallen, in de vochtige centraal-afrikaanse hooglanden van Angola: het wonder van de Okavango. Het unieke gebied bevat een enorme diversiteit aan florea en fauna, waardoor het zien van de dieren het gehele jaar door uitstekend mogelijk is.

Het gebied van de Savuti en Linyanti bevindt zich ten westen van Chobe National Park. Het gebied is ongeëvenaard rijk aan dieren en biedt een unieke atmosfeer van rust en ruimte. Het grootste gedeelte van de natuur wordt gevormd door verschillende samenstellingen van Mopane Woodland, maar langs de Linyanti rivier bevindt zich een grote strook overgangsbossen en uiterwaarden. Het gebied wordt doorkruist door een eeuwenoude rivierbedding - het fameuze Savuti Channel - welke naast de Linyanti gedurende het hele jaar een bron van water vormt . Het gebied staat bekend om de olifantenkuddes, welke in de wintermaanden tot enorme aantallen aangroeien. Ook andere soorten komen veelvuldig voor - zebra, gnoe, impala, giraffe, lechwe, reedbuck, kudu - en in aanvulling op soorten als leeuw, gevlekte hyena en luipaard, bevinden zich in het gebied ook gezonde populaties cheetahs en wilde honden. Verder zijn zeldzamere soorten zoals sable en roan antelope aanwezig, welke tijdens het droge seizoen uit de bossen naar de waterbronnen en rivieren trekken.

In de Linyanti en Savuti zijn een aantal van de meest exclusieve lodges in zuidelijk Afrika te vinden, zoals Zarafa Camp, Duma Tau Camp, Kings Pool en Chobe Under Canvas.

Op de noordelijke vlakten van het Central Kalahari Game Reserve wordt het landschap bepaald door uitgestrekte vergezichten, en stukken savanne met acacia-bomen. Herbivoren zoals springbok, gnoe en gemsbok verzamelen zich in grote getale, en het gebied herbergt aanzienlijke populaties roofdieren, zoals leeuwen cheeta's en bruine hyena. Kleinere interessante bewoners zijn de bat-eared fox, meerkatten, en grondeekhoorns. De kuddes wild bewegen zich met de seizoenen tussen de duinen en de valleien: in de zomer gedijen ze uitstekend op de grasachtige vlakten terwijl ze in de droge winter tussen waterbronnen bewegen. Van de ruim 220 soorten vogels in het gebied zijn er een aantal regionaal bedreigd, zoals Crimson-breasted Shrike, Violer-eared Waxbill en de Southern Pied Babbler.

 

 
 

 

­