­
rhino tracking da

Desert Rhino Camp

Kunene Regio • Namibië

Desert Rhino Camp wordt in samenwerking met de Save the Rhino Trust (SRT) beheerd, en biedt een unieke natuurbeleving, en de mogelijkheid om enkele van de bedreigde zwarte neushoorns te zien en te bestuderen. De populatie in het gebied is speciaal aangepast aan het leven in de droge, onherbergzame omgeving, waar rotsen, zand en de giftige Euphorbia de boventoon voeren. Tijdens de Rhino-tracking tocht nemen de scouts van SRT de bezoekers mee op hun dagelijkse observaties. Dit proces van spoorzoeken, luisteren, en positioneren is op zichzelf al bijzonder spannend en educatief, maar dient een zeer belangrijk doel: middels de dagelijkse waarnemingen wordt de unieke soort effectief beschermd tegen stroperij, en bovendien zijn de verzamelde data van onschatbare waarde voor het beheer van de buitengewoon kwetsbare populatie. Een vaste bijdrage van de opbrengst van Desert Rhino Camp komt direct ten goede aan het natuurbeschermingswerk van SRT

DETAILS

Land Namibië
Concessie Palmwag
Capaciteit 8 Meru-stijl tenten
Geopend vanaf 15 maart 2013
Informeer voor details en beschikbaarheid

Het kamp zelf is gelegen in een brede vallei, en bestaat uit 8 Meru-stijl tenten met en-suite badkamers. De canvas lounge- en leefruimte staat centraal tussen de tenten, en biedt een prachtig uitzicht over het landschap van woestijn en bergen. Dichterbij op de vlakten zijn her en der de unieke Welwischia planten te vinden, een soort welke perfect op de droogte is aangepast, en de onwaarschijnlijke leeftijd van 2000 jaar kan bereiken. De nadruk in het kamp ligt op afzondering en privacy. Activiteiten bestaan naast de genoemde rhino-tracking uit dagtochten met picknick-lunch, en gamedrives op zoek naar vogels en ander wild, zoals de unieke woestijnleeuw. Ook begeleide wandelingen zijn mogelijk.

Save The Rhino Trust

De Desert-adapted Black Rhino (Diceros bicornis bicornis) is gedurende de afgelopen eeuw bijna uigeroeid, als gevolg van stroperij; op het dieptepunt waren er slechts enkele honderden over. Sinds de oprichting in 1982 is de Save The Rhino Trust (SRT) cruciaal geweest in het voorkomen van verdere verslechtering van de Desert-adapted Black Rhino in de Kunene regio, en inmiddels opereert de stichting onder een exclusief mandaat van het Ministry of Environment and Tourism (MET) van Namibië. Haar taak daarbij is om de populatie te beschermen en onderzoek naar de soort te doen. Dankzij de inspanning van natuurbeschermers zoals SRT is de populatie weer aanzienlijk in aantal gegroeid. De soort blijft echter enorm kwetsbaar, en een positieve groei kan alleen worden bewerkstelligd door waakzaam te blijven, en de huidige inspanning tegen stroperij op peil te houden. In aanvulling op haar taak ten aanzien van de neushoorns streeft SRT er ook naar om een leidende rol te spelen in bredere natuurbescherming in de Kunene regio. Doelstellingen daarbij zijn de bescherming van de belangrijke habitat voor neushoorns en andere soorten, ontwikkeling van verantwoord ecotoerisme, en een duurzame toekomst voor lokale gemeenschappen.

Desert Adapted Rhino ©Martin Benadie DRC map ©Wilderness Safaris SRT Ranger ©Martin Benadie

Palmwag Concessie

De 450.000 hectare metende Palmwag Concession bestaat uit golvende, rotsachtige heuvels, 'flat-topped mountains' en vlakten, welke her en der doorsneden worden door rivierbeddingen die incidentele regen vanuit het binnenland naar de Atlantische Oceaan afvoeren. Vegetatie bestaat uit verspreide Euphorbia, eeuwenoude Welwitschia planten, incidenteel struikgewas, en enkele geïsoleerde groepjes bomen. Het gebied bevat de grootste populatie vrij levende Desert-adapted Black Rhino van Afrika, en daarnaast behoorlijke aantalen woestijn-olifanten. Dankzij de zoetwaterbronnen in het gebied is er een verrassende diversiteit van dieren: Hartmann's mountain zebra, giraffe, gemsbok, springbok, en kudu. Palmwag bevat verder het grootste deel van de mystieke Woestijnleeuwen van noord-west Namibië, alsmede luipaarden, cheeta's en bruine en gevlekte hyena's. De vogelstand is al even gevarieerd, met inheemse soorten als Bokmamierie en Rüppell's Korhaan.

  • Desert Rhino Camp ©Wilderness Safaris
­