­
congo gorilla ©Mike Myers

Odzala Wilderness Camps

Odzala Kokoua National Park • Congo-Brazzaville

In het noordwesten van Congo-Brazzaville, aan de rand van Odzala-Kokoua National Park is een zeer bijzondere vorm van ecotoerisme ontwikkeld waarin de bescherming van de uiterst waardevolle elementen van de centraal-afrikaanse biodiversiteit centraal staat. In de M'boko Concession is het mogelijk om een grote variëteit aan primaten te observeren, waaronder de uiterst zeldzame westelijke laagland gorilla. Deze soort komt in het gebied nog veelvuldig voor, en het is daarmee één van de laatste veilige leefgebieden waar de gorilla's in vrijheid kunnen leven. Diverse activiteiten staan in het teken van de aanwezige apensoorten, en vanuit de kampen zijn primatologen actief die belangrijk onderzoek doen naar leefgewoonten en bescherming van de soorten.

Lango en Ngaga Camp details

 • Land
 • Congo-Brazzaville
 • Concessie
 • M'boko Concession
 • Capaciteit
 • 2x 6 verblijven
 • Geopend
 • gehele jaar

Informeer voor details en beschikbaarheid

 • Odzala Dining ©Dana Allen
 • Odzala Boating ©Wilderness Safaris

In het gebied zijn twee accommodaties, welke tijdens een bezoek gewoonlijk gecombineerd worden, om alle facetten van het woud te kunnen verkennen. Lango Camp is gelegen aan de rand van een stuk savanne, met toegang tot de Lekoli en Mambili rivieren, en Ngaga Camp ligt in het hart van een marantaceae bos. Beide kampen bestaan uit 6 creatief ontworpen gastenverblijven, geïnspireerd op de bouwwerken van de lokale B'Aka Pygmeeën. Bij de bouw zijn hoofdzakelijk natuurlijke en locale materialen gebruikt, zoals duurzame gewonnen hardhout-soorten, bamboe, en raffiapalm matten. In Ngaga Camp zijn alle gastenverblijven 3-4 meter boven de grond verhoogd, met een omringend looppad waardoor optimaal van het schitterende bladerdak van het bos genoten kan worden.

Ook de verschillende uitkijkhutten zijn opgetrokken uit natuurlijke materialen. Vanuit de hutten is het mogelijk om de bosbewoners ongestoord te observeren als ze zich in de 'bais' begeven. Deze open gebieden in het woud zijn zeer productief en bieden de kans op waarnemingen van o.a. bosolifanten, woudbuffels, sitatunga en zelfs laagland gorilla's. Andere activiteiten in het gebied bestaan uit gorilla-tracking, 'pirogue' tochten over de weelderige rivieren, gamedrives over de savanne (ook 's avonds) en natuur- en vogelwandelingen.

 • Odzala Gorilla Portrait ©Dana Allen
 • Congo Map Odzala
 • Odzala Colobus Monkeys ©Wilderness Safaris

Odzala Kokoua National Park

Odzala-Kokoua National Park is gelegen in het noorden van Congo, tegen de grens van buurland Gabon. Het is één van de oudste nationale parken in Afrika, en is in 1935 door de Franse kolonisator aangewezen. Het park bestaat hoofdzakelijk uit het ongerepte tropisch regenwoud wat zo typerend is voor het Congo-Basin, maar daarnaast is er een unieke vegetatie van savanne te vinden. Odzala-Kokoua is één van de parels van westelijk Centraal Afrika.

Binnen de 1.360.000 hectaren die het park beslaat, bevinden zich enkele dieren-populaties die door hun kwetsbare status van groot belang zijn. Zo zijn er significante groepen van de Westelijke Laagland-gorilla te vinden, alsook kuddes bosolifanten en woudbuffels en een verscheidenheid aan andere soorten. Het gebied staat verder bekend als het stuk bos waarin de rijkste variëteit van primatensoorten leeft, met waarnemingen van maar liefst elf soorten die overdag actief zijn. Putty-nosed monkeys, moustached monkey, grey-cheeked mangabey en de crowned monkey zijn wellicht de talrijkste soorten, maar ook de zwarte en witte colobus, De Brazza monkey en zelfs chimpansees worden regelmatig gezien .

Bovenal zijn het echter de gorilla's die Odzala werkelijk uniek maken, met dichtheden van de soort die nergens anders in Afrika geëvenaard worden. Deze gigantische mensaap, welke een DNA-gelijkenis van maar liefst 97% met de mens heeft, is waarschijnlijk de meest charismatische bewoner van het regenwoud, en de gasten van Odzala krijgen de kans om ze zowel passief te observeren vanuit schuilhutten in het bos, als om de groepen te benaderen welke voor onderzoek aan mensen gewend zijn.

 • Odzala Green Pigeon ©Dana Allen
­