­
elephantsfromhide mp

Zandduinen van Namibië nu ook op Werelderfgoedlijst!

Nieuws • Natuurgebieden

Tijdens de 37ste bijeenkomst van het Werelderfgoed Comité in het Cambodjaanse Phnom Penh is de lijst met nieuwe toevoegingen aan het register gepresenteerd. Vanaf dat moment is ook The Namib Sand Sea officieel aangemerkt als Werelderfgoed-natuurgebied. Het is de tweede toevoeging op de werelderfgoedlijst in Namibië, en de eerste in de categorie natuurgebieden (de rotsschilderingen en petrogliefen van Twijfelfontein zijn in 2007 in de categorie 'Cultural sites' opgenomen).

De Conventie betreffende de bescherming van het culturele en natuurlijke Werelderfgoed stamt uit 1972, en betreft een aantal bepalingen voor gebieden welke als cultureel, natuurlijk of gemengd erfgoed aangemerkt worden. De Zandzee van Namibië werd in 2002 geïdentificeerd als potentiële Werelderfgoed locatie. Voorbereidingen voor de nominatie begonnen in 2009, en het dossier werd in 2011 onder leiding van Dr. Mary Seely van het Gobabeb Research en Training Center afgerond.

Namib Sand Sea

Namib Sand Sea in Namibie is de enige aan de kust gelegen woestijn ter wereld waarbij omvangrijke zandduinen voorkomen die beïnvloed worden door mist. Het enorme gebied beslaat meer dan 3 miljoen hectaren (vergelijkbaar met de oppervlakte van België), en heeft daarnaast nog een bufferzone van 899.500 hectaren. De aangewezen zone bestaat uit twee duinsystemen: een oeroude duinformatie welke hoofdzakelijk statisch is, en daaroverheen een jongere, actieve duinenstructuur. De duinen zijn gevormd doordat materiaal uit het achterland over duizenden kilometers is meegevoerd, door rivieren, wind en oceaanstromingen. Kenmerkend voor gebied zijn gravel-vlakten, kustvlakten, rotsachtige heuvels en inselbergen welke zich binnen de zandzee bevinden. Verder is er een kustlagune, en enkele incidenteel stromende rivieren, wat resulteert in een landschap van buitengewone schoonheid. De mist welke vanaf de Atlantische Oceaan over het land drijft is de voornaamste bron van water voor het gebied, wat geresulteerd heeft in een unieke omgeving met inheemse flora en fauna welke aangepast is aan een constant veranderende variëteit van microhabitats en ecologische niches.

De Zandzee van Namibië bestaat voor een groot gedeelte uit het Namib Naukluft Park, en bevat de populaire toeristische bestemmingen Sossusvlei en Sandwich Harbour. Het gebied strekt zich uit van de Kuiseb rivier naar het zuiden, en er zijn reeds plannen om daar in de toekomst andere grote zandgebieden zoals het Sperrgebier en Skeleton Coast Park aan toe te voegen.

Bron: Unesco WorldHeritage website .

Sossusvlei Sanddunes by Dana Allen

­