­
elephantsfromhide mp

Catch of the Day!

Opmerkelijke waarnemingen • Botswana

Visarend 1
Visarend 2
Visarend 3
Tijdens de middag-thee was er vanaf het grote terras van Pafuri Camp een interessant schouwspel te zien, waarbij een visarend alle aandacht opeiste. De Afrikaanse visarend komt veel voor langs de Luvuvhu Rivier; hun schitterende roep is dagelijks te horen, en er zijn vele broedparen welke in de bomen op de uitkijk zitten, en langs de rivier jagen.

Op de betreffende dag zat een grote visarend op een tak in een overhangende boom, turend naar het water en op zoek naar de volgende vis die nietsvermoedende langs zou zwemmen... althans zo leek het. Opeens sprong de roofvogel op de oever, en begon in de begroeiing een worsteling met iets onbekends. Bij nadere inspectie bleek dat visarend aan een zeer ambitieuze onderneming was begonnen; hij probeerde een taaie, grote riet-rat te vangen.

Het grote knaagdier gaf niet toe aan de aanval van de arend, en leek de scherpe klauwen van de roofvogel voor even te ontwijken. Na een felle strijd op de oever verplaatste de grote arend de strijd naar het water, in een poging om de rat te verdrinken. Deze strategie bleek succesvol, en de rat bezweek al gauw. Nadat dit gebeurd was, sleepte de visarend het karkas terug op de oever, en begon aan haar feestmaal - wat een spectaculair gezicht!

De Afrikaanse Visarend

In het algemeen voeden Afrikaanse visarenden zich hoofdzakelijk met vis: nadat ze vanaf hun uitkijkpunt een potentieel slachtoffer gespot hebben, glijden ze richting oppervlak, en grijpen ze de prooi uit het water met hun lange, scherpe klauwen. Daarna vliegt de arend met de zware last terug naar de uitkijkplaats, om het maal te verorberen.

Net als ander visetende roofvogels, heeft de Afrikaanse visarend speciale klauwen welke spiricules genoemd worden. Hiermee zijn ze in staat om vis en ander glibberig voedsel te grijpen. Als een visarend een vis vangt welke meer weegt dan 1,8 kg, dan is deze last te zwaar om weer uit het water op te stijgen. In dat geval sleept de vogel haar prooi al vliegend over het wateroppervlak naar de oever. Als een visarend een prooi vangt die zelfs te zwaar is om al vliegend naar de kant te slepen, dan laat de vogel zich in het water vallen, en peddelt met haar vleugels naar de dichtstbijzijnde oever. De Afrikaanse visarend staat er ook om bekend dat ze andere vogelsoorten van haar vangsten berooft. Naast vis worden watervogels, kleine schildpadden, babykrokodillen, monitorleguanen, kikkers en karkassen als geschikt voedsel gezien. Bij uitzondering worden ook zoogdieren gevangen, zoals hyraxen, kleine apensoorten, en -zoals in dit geval - een riet-rat.

Details

Waarneming Visarend vangt riet-rat
Locatie Pafuri Camp,Zuid-Afrika
Datum 18 november 2012
Foto's Enos Mnegomezulu
Gezien door Enos Mnegomezulu
­