­
elephantsfromhide mp

De strijd tussen twee reptielen

Opmerkelijke waarnemingen • Botswana

BanokaChameleon1
BanokaChameleon2
Tijdens een warme zomerdag in Banoka Bush Camp werden de gasten opgeschrikt door een onbekend geluid van ritselende takken en brekende twijgjes, vlakbij het hoofdgebouw. Er hadden zich op dat moment juist een aantal gasten en gidsen verzameld om naar het grazende mannetjes-nijlpaard te kijken, vlakbij de lagune voor het kamp.

Bij nadere inspectie werd de oorsprong van het geluid duidelijk, en bleek een ongebruikelijk duel gaande: een van de gevaarlijkste gifslangen van Afrika, een grote zwarte Mamba probeerde een volgroeide 'flap-necked' kameleon aan te vallen, welke letterlijk voor zijn leven vocht. De strijd was behoorlijk fysiek, terwijl de slang uitvallen deed naar de kameleon. Door de beweging in de takken vielen beiden uit de boom, waarna een harde landing op de veranda volgde. Door de klap op het dek schoot de vervaarlijke slang ervandoor, in de nabijgelegen begroeiing. Helaas kwam de bevrijding voor de kameleon te laat: de mamba had een aantal keren doel getroffen, en het dodelijke gif deed zijn werking snel.

Nadat de rust was weergekeerd kwam de slang niet terug bij haar prooi, wat de gasten de kans gaf om de kameleon van dichtbij te bekijken. Uit de grote wonden op de flank van de kameleon werd duidelijk dat deze geen schijn van kans tegen de zwarte mamba had.

DETAILS

Waarneming Zwarte Mamba valt kameleon aan
Locatie Banoka Bush Camp, Khwai Concession, Botswana
Datum 18 december 2012
Foto's Onamile Ouna Lekgopo
Gezien door Lopang Lops Rampeba en Onamile Ouna Lekgopo
­