­
Wilderness Air cMike Myers

Over Afrika-Safaris.nl & Tusk Force

Tusk Force en de labels Afrika-Safaris.nl & Conservation-Safaris.com zijn opgericht door Oscar Haartman. Het bedrijf is gestoeld op een achtergrond in conservation management, ervaring in wereldwijd event-management, en een passie voor Afrika en haar natuurgebieden. Oscar is als Bedrijfskundig econoom afgestudeerd aan de vrije Universiteit Amsterdam.

De belangrijkste beïnvloedende factor voor de oprichting van het bedrijf was een opdracht voor Stichting African Parks. Deze non-profit organisatie neemt - in samenspraak met overheden en lokale gemeenschappen - de verantwoordelijkheid voor rehabilitatie en lange termijn management van natuurparken in Afrika. De eerste keer dat Oscar in aanraking kwam met natuurbeschermingswerk op het Afrikaanse continent was in een vrij ongebruikelijke setting, in het noordoosten van Soedan. Daar viel het Dungunab Marine National Park onder beheer van African Parks; een schitterend gebied bestaande uit een droge, desolate kuststrook, en een zeegebied waarin zich één van de best bewaarde koraalriffen ter wereld bevindt, met daar omheen een enorme en kleurrijke variëteit aan dierlijk leven.

Na de ervaring in Arabisch Afrika vervolgde Oscar het werk voor African Parks in het Majete Wildlife Reserve in Malawi. In dit project werd met grote toewijding een compleet verwaarloosd natuurgebied in haar originele grandeur hersteld. De snelheid waarmee dit ging en de positieve resultaten die geboekt werden, maakten Majete tot een echt succesverhaal op gebied van natuurbescherming. De tijd in Malawi, en de daarmee samenhangende reizen in de omringende landen vormden een essentiële inspiratiebron, en vormden het bewijs van de tastbare resultaten die er middels natuurbescherming bereikt kunnen worden. Het legde de grondslag voor een eigen visie op natuurbescherming, en de belangrijke rol die verantwoord ecotoerisme daarin kan spelen. Dit is de basis voor alle Tusk Force activiteiten.

Na de geweldig tijd in de parken in Afrika volgde een al even opwindende periode van intensief reizen, voor een spectaculair luchtvaart-evenement wat wereldwijd gepresenteerd werd. Dit resulteerde in waardevolle ervaring in het organiseren van grote en complexe evenementen, en alle specialismen die daarbij komen kijken. Echter, de schoonheid van Afrika bleef haar onmiskenbare aantrekkingskracht uitoefenen, en de wens om aan natuurbehoud bij te dragen bleef. Dit resulteerde in de oprichting van Tusk Force. De onderneming richt zich enerzijds op directe ondersteuning van natuurbeschermingsprojecten in Afrika, middels haar Conservation Safaris. De andere tak, Afrika-Safaris.nl richt zicht op meer traditionele safari's, maar dan wel met een duurzaam karakter, en in lijn met de onderliggende principes van natuurbescherming door verantwoord ecotoerisme.

Beiden zijn een bescheiden maar innovatief antwoord op de voortdurende aftakeling van Afrika's meest waardevolle potentieel: haar natuurlijke bronnen en alle biodiversiteit die er in leeft. De Tusk Force aanpak is gebaseerd op de vaste overtuiging dat innovatieve natuurbeschermingsprojecten en gebalanceerd ecotoerisme essentieel zijn om het behoud van de Nationale Parken en natuurgebieden van Afrika op de lange termijn te garanderen. Voor Oscar is het een verrijkende en inspirerende ervaring om deel uit te maken van natuurbescherming, en om te zoeken naar oplossingen om deze essentiële initiatieven te ondersteunen. Hopelijk wordt hetzelfde bereikt bij een ieder die gebruik maakt van de dienstverlening van diensten en pakketten van Tusk Force en Afrika-Safaris.nl!

  • View Kavango ©Ellis Karels
­