­

Kaart noordelijk Zuid-Afrika

  • Safari accommodatie Mpumalanga en KZN
  • Klik op de kaart voor een vergroting.

Zuid-Afrika

De wereld in één land

In Zuid-Afrika is voor elk wat wils te vinden: safari, strand en zee, wijngebieden, cultuur en historie, bergen etc. Twee andere voordelen: grote delen zijn malaria-vrij en goed te bereizen. Het land kent een grote variëteit van habitats, van weelderige tropische bossen tot dorre woestijnen, en bergen tot bushveld savanne. Sinds de eerste democratische verkiezingen in 1994 is Zuid-Afrika uitgegroeid tot een van 's werelds top reisbestemmingen, en door de kleurrijke mix van mensen, culturen en geschiedenis is het verworden tot wat Zuid-Afrikanen trots beschrijven als "een wereld in een land."

Noordelijk Zuid-Afrika

Kruger en satellietparken

Kruger National Park is één van de meest bekende parken in Afrika, en heeft een lange historie op safari-gebied. Met name de Private Concessies binnen de parkgrenzen van Kruger en de Private Game Reserve die er net buiten liggen, zijn in kwalitatief opzicht het meest interessant. Namen als Pafuri in het noorden en Sabi Sands hebben zich door de jaren heen bewezen als absolute top bestemmingen die een thuis vormen voor rijke flora en fauna, waaronder 330 plantensoorten, 45 vissoorten, 30 soorten amfibieën, 110 soorten reptielen, 500 vogelsoorten en 145 soorten zoogdieren - waaronder de Big 5 (luipaard, leeuw, buffel, olifant en neushoorn). Het grote voordeel van Private Reserve zoals Sabi Sands is dat hier alleen bezoekers van de aldaar gevestigde lodges komen; daggasten worden niet toegelaten, en ook is het niet toegestaan om op eigen gelegenheid een game-drive te maken . Een verblijf in één van de lodges impliceert dat de safari-activiteiten inclusief zijn, en juist dit is een cruciaal component voor een productieve safari: als gast wordt u mee de natuur in genomen door hoog opgeleide gidsen die werkelijk alles kunnen vertellen over het Reserve en de dieren die erin leven. Een ander voordeel is dat de gidsen permissie hebben om off-road te rijden (iets wat in Kruger NP ten strengste verboden is) waardoor ze de bijzondere dieren zoals het luipaard door de bush kunnen volgens. De kans op een geweldige ontmoeting met het schitterende Afrikaanse wild wordt zo aanzienlijk vergroot.

Madikwe Game Reserve

Madikwe Game Reserve bestaat uit uitgestrekte grasvlakten en meer begroeide gedeelten. Het Reservaat wordt in tweeën gedeeld door de ruige heuvels van de Rant van Tweedepoor, en wordt aan de zuid-zijde begrensd door de Dwarsberg Mountains. Door de variatie aan leefgebieden is er in Madikwe een enorme veelzijdigheid aan flora en fauna. Onder de 66 soorten zoogdieren zijn ook de bekende 'Big 5': olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn. Andere spectaculaire bewoners zijn onder andere giraffe, nijlpaard, cheetah, wilde hond en hyena. Voor vogelaars is er ook zeer veel te zien, er zijn ruim 340 verschillende soorten in het Reserve geteld.

KwaZulu Natal

Phinda en Hluhluwe-Umfolozi

Prachtige safari-mogelijkheden zijn er ook in KwaZulu Natal, met als hoogtepunten het luxe Phinda Private Game Reserve en Hluhluwe-Umfolozi, het park wat bekend staat om haar bloeiende neushoorn-populaties

iSimangaliso Wetland Park en Indische Oceaan

In het noordoosten van de provincie Kwazulu-Natal vind met iSimangaliso Wetland Park. Het is een zeer diverse regio, met begroeide duinen, wetlands, zandstranden, bossen en de warme zee. Het gebied ligt binnen de grenzen van het iSimangaliso Wetland Park, één van Zuid-Afrika's werelderfgoed gebieden, en omvat een veelheid aan ecologische zones. Voor de kust ligt het Maputaland Marine Reserve, met uitzonderlijke mogelijkheden om te duiken en te snorkelen tussen weelderig zeeleven, spectaculaire koralen en dolfijnen en walvissen. Er zijn maar weinig stukken van de Zuid-Afrikaanse kust die zo ongerept en afgezonderd zijn. Het gebied staat bekend om haar prachtige duikplekken, maar ook om de Loggerhead en Leatherback schildpadden die hun eieren leggen op de eindeloze stranden.

De Kaap / Garden- & Whale Route

Één van de mooiste kustroutes ter wereld is te vinden in het uiterste zuiden van het Afrikaanse continent. De route voert van Port Elizabeth naar Kaapstad, en wordt gekenmerkt door weelderige begroeiing, vele lagunes en meren, en de prachtige overgang van de Indische naar de Atlantische Oceaan. Onderweg worden stadjes als Jeffrey's Bay, Mosselbaai, Knysna, Plettenberg's Bay en Hermanus aangedaan, waar voor elk wat wils te beleven is.

Voor kustliefhebbers zijn er in plaatsjes als Jeffrey's Bay allerlei strandactiviteiten te vinden. Jeffrey's Bay zelf staat bekend om de enorme golven waarop surfers hun kunsten vertonen, maar ook zijn er veilig zwemstranden. Natuurlijk zijn langs de route ook prachtige restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden te vinden. De lagunes en meren rond Knysna bieden ontspanning in de vorm van wandelroutes, Welness-centers, en golfbanen. De kustroute vanaf Hermanus staat bekend om de walvissen, en het gebied rond Kaapstad is een echte wijnregio, met druivenvelden en wijnproeverijen voor de liefhebbers.

Kaapstad

Kaapstad is met recht een wereldse stad, waar vele culturen en allerlei historische bewegingen elkaar ontmoeten. Natuurlijk is een bezoek aan de Tafelberg een must, maar ook de heerlijke stranden van mondaine plaatsen als Camp's Bay zijn zeer de moeite waard. Het Waterfront is het hart van de haven van Kaapstad, terwijl de Compagnietuinen en diverse musea in het centrum van de stad voor culturele en historische invulling zorgen. Natuurlijk is ook de verdieping in het Apartheid-verleden van Zuid-Afrika een buitengewoon indrukwekkend component. Het District Six museum, de Nelson Mandela Gateway, en natuurlijk Robben Eiland vormen allemaal indrukwekkende herinneringen aan een roerig verleden.

  • Simonstown ©Wikipedia
  • Southern right whale ©Wikipedia
  • Stellenbosch Vineyard ©Wikipedia
­