­
  • Gazalle-TanzaniaFam-Zoon.jpeg
  • Kilindi-Zanzibar-Elewana.jpg
  • Leeuw-TanzaniaFam-Zoon.jpg
  • Mnt-Meru-Tanzania-Elewana.jpg
  • Nijlpaarden-Serengeti-Elewana.jpg
  • Strand-Kilindi-Zanzibar-Elewana.jpg

Kaart Tanzania

  • Safari accommodatie Tanzania
  • Klik op de kaart voor een vergroting.

Kaart Zanzibar

  • Safari accommodatie Zanzibar
  • Klik op de kaart voor een vergroting.

Tanzania & Zanzibar

Een compleet Afrikaans avontuur

Tanzania is een gerenomeerde safari-bestemming in Oost-Afrika, bij velen bekend om de Ngorongoro krater en de Grote Migratie van zebra's en gnoes op de eindeloze vlakten van Serengeti nationaal park. Naast deze absolute highlights heeft Tanzania echter nog veel meer te bieden: het ruige Tarangire, en knusse maar o zo gevarieerde Lake Manyara, de bergreuzen Mount Meru en Mt. Kilimanjaro en Zanzibar.

Hoogtepunten Tanzania

Serengeti National Park is een van de beroemdste en meest indrukwekkende parken van Afrika. De naam Serengeti komt van het Maasai woord Siringiti, "uitgestrekte vlakte". Zodra men afdaalt in de Serengeti is het duidelijk dat dit een goed gekozen naam is. Een uitgestrekt landschap met als enige onderbrekingen de dieren, bomen en de 'kopjes'(rotsformaties).

Op de vlakten van de Serengeti is enorm veel wildlife te vinden. Een beroemd fenomeen in de Serengeti is de zogenoemde 'grote trek' of great migration: een cyclus waarin oneindig veel dieren zich door het park bewegen, op zoek naar goede graasgebieden en water. De dieren (voornamelijk gnoes en zebras) zijn zo talrijk dat de vlaktes letterlijk zwart van de dieren zien.

Serengeti National Park heeft echter veel meer te bieden dan alleen de grote trek: zeer talrijke leeuwenpopulaties, olifanten, giraffes, zebra's, grote kuddes buffels, verscheidene antilopes , zoals de topi, hartebeest, thomson en grant gazelle en dikdik. Met wat geluk kunnen ook luipaard, neushoorn en nijlpaard gezien worden. Verder zijn de uitgestrekte vlaktes uitermate geschikt als jachtgebied voor het snelste zoogdier op aarde gezien worden: de cheetah of jachtluipaard.

Accommodaties en activiteiten in de Serengeti

In de Serengeti zijn diverse goede accommodaties in het middensegment, zoals Serengeti Kati Kati Lodge, en enkele luxueuze lodges: Serengeti Pioneer Camp, Serengeti Migration Camp en . In de planning proberen we natuurlijk zoveel mogelijk rekening te houden met 'de grote trek', maar het is wel goed om te beseffen dat dit soort natuurlijke fenomenen van een aantal factoren zoals regenval afhankelijk zijn, en derhalve nooit met zekerheid te voorspellen.

Qua activiteiten - het zal niet verbazen - vormen gamedrives de hoofdmoot. Het park leent zich uitstekend om middels langere tochten te verkennen, met een pick-nick lunch onderweg, op een mooie locatie in de bush.

Extra speciaal: Ballonvaart boven de Serengeti

Een schitterende manier om de Serengeti vanuit geheel ander perspectief te ervaren is middels een vlucht in hete-luchtballon. De dag begint vroeg; rond 5 uur 's ochtends wordt men opgehaald en naar de launch site gebracht. Daar is de ontmoeting met de piloot en de briefing, terwijl ondertussen de ballon wordt opgeblazen. Juist voordat de zon opkomt stijgt de ballon op, voor een vlucht van 1 uur. Na de landing wordt er een Engels champagne ontbijt geserveerd in de bush in 'Out of Africa style', compleet met chinees servies en linnen tafelkleden. Uiteraard krijgen alle deelnemers (maximaal 16 pers. per vlucht) na afloop een vlieg-certificaat.

Een groot gedeelte van Noord-Tanzania is gevormd door de Grote Slenk ('great rift'), en één van de meest prominente resulataten is de Ngorongoro Krater: 's werelds grootste intacte 'caldera'(een uitgedoofde vulkaan). In de loop der eeuwen heeft het lanschap zich gevormd tot vruchtbaar paradijs, en binnen de Ngorongoro-krater is de variatie aan zowel landschappen als wild ongekend. Op de bodem van de krater bevinden zich onder meer alle leden van de 'Big Five' (olifant, leeuw, (zwarte) neushoorn, luipaard en buffel). In Lake Magadi, het alkaline meer in de krater komen flamingo's voor terwijl in de zoetwater poeltjes en stroompjes de nijlpaarden verkoeling zoeken na hun nachtelijk graas-uitstapje. In het Lerai bos eten de olifanten met gigantische slagtanden van de bomen, over de vlaktes grazen gnoes, zebra's en gazelles. Leeuwen en vele hyena's zorgen dat de dieren altijd op hun hoede moeten zijn, en dit alles speelt zich af op een relatief beperkt oppervlak, de krater zelf heeft een diameter van een kleine 15 kilometer. Al met al is het wild en het imponerende landschap in de krater een overweldigende ervaring! Het spreekt voor zich dat vele mensen dit wonderlijke schouwspel willen zien, en het is daarom goed om te vermelden dat het er drukker is dan in vele andere gebieden.

Accommodaties rond Ngorongoro

Er zijn diverse accommodaties in de nabijheid van de krater, zoals Ngorongoro Farm House, Rhotia Valley Lodge. Nog bijzonderder is om in één van de lodges òp de kraterrand te overnachten, waarbij het schitterende uitzicht over de laaggelegen kraterbodem natuurlijk tot de verbeelding spreekt. Een mid-range accommodatie is Ngorogoro Sopa Lodge, en in het meest luxe segment zorg Ngorongoro Crater Lodge voor pure verwennerij en luxe.

Tarangire National Park is een minder bekend park, maar geheel onterecht! Met de 550 verschillende vogelsoorten is het ideaal voor vogelliefhebbers, sterker nog, nergens anders in Oost Afrika worden zoveel verschillende vogelsoorten in één gebied gevonden. Het landschap van Tarangire is divers, van de met Baobabs bezaaide vlaktes tot de altijd groene moeras gebieden. De levensader van het park is de Tarangire Rivier, zelfs in het droge seizoen levert deze nog de mogelijkheid voor de dieren om te drinken omdat olifanten gaten graven in de rivierbedding op zoek naar ondergrondse stromen. Hiervan profiteren ook de andere dieren. Behalve de grote kuddes olifanten staat het park ook bekend om zijn grote kuddes buffels, als die met zijn allen in beweging komen voel je de grond letterlijk trillen! Ook veel andere grazers zoals impala's, gazelles, zebra's en gnoes kom je tegen in het park. De kleine vrolijk gekleurde love birds staan in schril contrast met de grote zwarte southern ground hornbills, de kleine klipdassen staan in contrast met de grote olifanten, terwijl ze toch wel degelijk verre familie van elkaar zijn!

Mount Meru en Mount Kilimanjaro. Wilt u de safari-reis combineren met een beklimming van de Kilimanjaro, dan kan dat vanzelfsprekend ook. Het is dan aan te raden om ruim de tijd te nemen en in goede conditie te zijn.

 

­