­
 • Deadvlei-Namibie_WS.jpg
 • Etosha-drinkplaats-CC.jpg
 • Etosha-Ongava-zebra-OE.jpg
 • GrtNamJrny-30.jpg
 • Heteluchballon-Namibie-WS.jpg
 • Hima-Namibie-WS.jpg
 • Leeuwin-Ongava-Namibie-DA.jpg
 • OEVANS-1474_2.jpg
 • Sossusvlei-namibie-WS.jpg
 • Vliegtuigje-namibie-WS.jpg

Kaart Namibië

 • Safari accommodatie Namibie
 • Klik op de kaart voor een vergroting.

Namibië

Spectaculaire panorama's, en boordevol perspectief

Namibië is zeer contrastrijk en wordt geroemd om de weidse landschappen, oneindig blauwe luchten, en fantastische sterrenhemels. De vele nationale parken en natuurreservaten herbergen een grote verscheidenheid aan flora en fauna in een grote diversiteit van leefgebieden: de witte zoutpannen van Etosha National Park, de rode duinen van Sossusvlei, eenzame stranden langs de Skeleton Coast en de onbewoonde wildernis van het Damaraland en de Kunene.

Om al dit moois te bewonderen, is er een uitgebreid aanbod van accommodaties tot in de verste uithoeken van het land. Omdat Namibië beschikt over een prima wegennetwerk zijn de lodges veelal goed over de weg te bereiken. En voor diegene die minder tijd tot hun beschikking hebben, of kiezen voor comfort: er is altijd wel een airstrip in de buurt waarop de kleine vliegtuigjes kunnen landen.

Activiteiten en ervaringen in Namibië

In Namibië is enorm veel te doen en te beleven - veel meer dan men op het eerste gezicht zou verwachten. Natuurlijk staat het bewonderen van de natuur en de dieren veelal centraal, bijvoorbeeld middels game-drives in open 4x4 terreinauto's of tijdens natuurwandelingen. Op diverse plaatsen zijn zogenaamde trails uitgezet, waar men - al dan niet begeleid - gebruik van kan maken. Maar het kan extremer: in Namibië is het mogelijk om zowel de witte als zwarte neushoorn te voet te tracken -uiteraard onder begeleiding van een gediplomeerde gids.

Naast de game-drives en walks is er waslijst aan andere activiteiten: vanuit Walvisbaai kan een boottocht gemaakt worden, op zoek naar zeeleeuwen en dolfijnen, het is mogelijk om met heteluchtballon over Sossusvlei te vliegen, er zijn geologische formaties, eeuwenoude rotsschilderingen en gravures, kokerboomvelden, canyons, versteende bossen, zandduinen om op te sand-boarden, tochten op Quad-bikes maken, men kan kustvissen, en een aantal uiteenlopende oorspronkelijke culturen leren kennen..... De lijst is eindeloos, en de activiteiten kunnen op alle mogelijke manieren in een reisschema verweven worden.

 • Desert Adapted Rhino ©Martin Benadie
 • Ballonvaart Kulala Desert Lodge ©Mike Myers
 • Ongava lioness ©Dana Allen
 • Zandduinen Serra Cafema ©Dana Allen

Klimaat Namibië

Het klimaat in Namibië is zoals men in een woestijn kan verwachten, met warme dagen en koelere (soms zelfs flink koude) nachten. De koude Benguela Golfstroom in de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat er aan de kust vrijwel geen regen valt gedurende het grootste gedeelte van het jaar. Het 'regenseizoen' - voor zover men daar van kan spreken - duurt van oktober tot april; de rest van het jaar is hoofdzakelijk onbewolkt.

Luchtvochtigheid is erg laag in de meeste delen van het land, maar kan oplopen tot 80% in het extreme noorden, geurende de zomer. Gemiddelde regenval is 50mm aan de kust, 350 mm in het binnenland, en 700mm in de Caprivi-strip

Gedurende de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 C. In de winter is het wat minder heet, en na 's nachts en 's ochtends vroeg kan de temperatuur rond het vriespunt liggen. Ook de ochtenden aan de kust zijn koel, zonder regen, maar met frequente mist vanaf de late namiddag tot halverwege de ochtend.

Het voorjaar start in september, waarbij de vegetatie in blad komt en de dagen aanzienlijk warmer worden. Avonden en ochtenden zijn sporadisch nog wel koel. Vanaf oktober worden de dagen zeer warm, 's avonds koelt het minder af. Sporadisch komt er regen voor, echter de grotere buien kunnen doorgaans vanaf december verwacht worden.

Hoogtepunten Namibië

Accommodaties rond Etosha

Voor overnachting is Etosha zelf - hoe gek dat ook lijkt - wat minder geschikt. Het aanbod van lodges en campsites in het park zelf wordt door een overheidsorganisatie geëxploiteerd, en alhoewel de camps netjes zijn en fraai gelegen, zijn ze erg toegankelijk, doorgaans druk, en de kwaliteit van beleving en hospitality is er gewoon minder. Daarom gebruiken wij voor overnachting vrijwel altijd de satelliet-parken (Private Game Reserves) rondom Etosha. Aan de west-zijde is Hobatere Lodge een prima optie, in een spannend natuurgebied waar de leeuwensporen tot vlak langs de lodge lopen. Aan de zuid-centrale kant is Ongava Private Game Reserve de aangewezen bestemming, met accommodaties als Anderssons Camp, Ongava Lodge en Ongava Tented Camp. Ook Epacha Lodge gebruiken wij met enige regelmaat, iets goedkoper, maar ook wat verder van de parkgrens zelf verwijderd. Aan de oostzijde tenslotte is Onguma een perfecte loctaie, met schitterende accommodatie en perfecte toegang tot Etosha National Park.

Het gigantische Namib-Naukluft Park biedt een thuis voor vele vormen van woestijnleven. Ook is het gebied bekend als toegangspoort tot de fameuze rode zandduinen van Sossusvlei. De spectaculaire duinen torenen tot wel 300 meter boven het omringende land uit, en worden omgeven door ruige, oeroude vulkanische bergen en open vlakten. Grotere woestijnspecialisten als struisvogel, springbok en gemsbok gedijen uitstekend in het gebied, en ook carnivoren als de Bat-eared Fox, Cape Fox, Brown Hyaena en Black-backed Jackal worden regelmatig gezien. Bij de beleving van dit natuurgebied ligt de nadruk op de unieke woestijnfauna, de spectaculaire uitzichten en de onwaarschijnlijke sterrenhemel. Ook unieke vogels zijn er vaste bezoekers, zoals Dune Lark, Burchell's Courser, Ludwig's Bustard en Stark's Lark.

Accommodaties Sossusvlei & Namib Nauluft

Voor veel mensen staat Sossusvlei hoog op het lijstje als bestemming in Namibië; begrijpelijk, want de zandduinen zijn overweldigend groot, zeer fotogeniek, en leuk om zelf te beklimmen. Ook het surrealistische landschap van Deadvlei is een bezoek zeker waard. De mooiste beleving -en qua temperatuur de meest aangename - is om 's ochtend zo vroeg mogelijk in het gebied te zijn, bij zonsopkomst. De meeste accommodaties zijn echter buiten de parkgrenzen gelegen, in of rond Sesriem, en 's ochtend vormt zich altijd een rijtje met wachtende auto's voor de parkpoort aldaar. Er zijn echter twee schitterende accommodaties - Kulala Desert Lodge en Little Kulala die een eigen toegang tot het park hebben, welke bovendien een stuk dichter bij de zandduinen zelf ligt. Dit geeft net dat beetje voorsprong om bijtijds in het gebied te zijn. Alle activiteiten vanuit deze lodges zijn overigens onder begeleiding van de gidsen van de lodge, in speciaal geprepareerde terrein-auto's. Ideaal om het gebied goed te leren kennen en de uitleg te krijgen waarmee het gebied echt op waarde geschat kan worden.

Ten zuiden van Sossusvlei en Sesriem zijn een drietal schitterende accommadties in de Namib-Naukluft zeer aan te bevelen, bekend onder de naam 'Wolwedans'. AFRIKA-SAFARIS.NL heeft zowel Wolwedans Dune Lodge, Wolwedans Main Camp en Wolwedans Boulders Camp in haar portfolio - allen fenomemenaal qua beleving en verzorging, en specatuclair gelegen.

Het Skeleton Coast Park is een van de meest onherbergzame en toch adembenemend mooie gebieden op aarde. De ruige en onbewoonde wildernis, een maanachtig landschap van zand en stenen, bewegende 'barchan' zandduinen en verraderlijke canyons vormt de inleiding tot de barre Atlantische kustlijn. In aanvulling op de pure schoonheid en complete verlatenheid van het gebied, is er een bijzondere variëteit aan subtiele flora en fauna te vinden, allen perfect aangepast aan het leven in de droge, onbeschutte omstandigheden. Op de vlakten groeien korstmossen, lithops en de beroemde Welwitschias plant, levend van de vochtige mist welke uit de Atlantische Oceaan het land in drijft. Daar waar zoetwaterbronnen zijn, kunnen gemsbok, springbok, struisvogels, olifant, giraffe en Hartmann's mountain zebra worden gezien, en zo nu en dan woestijnleeuwen, een subspecies speciaal aangepast op de barre omstandigheden. Langs de met walvisbotten bezaaide kustlijn leven zeerobben-kolonies, en roofdieren als de black-backed jackal en de schuchtere Brown hyena. Unieke vogelsoorten zijn o.a. de Damara Tern en Gray's Lark.

Het landschap van Damaraland wordt gekarakteriseerd door heuvels en valleien, her en der doorkruist door droge rivierbeddingen. Alhoewel het vrijwel nooit regent in dit gebied, weten flora en fauna toch te overleven, door perfecte aanpassing aan de barre omstandigheden. Want in plaats van regenwater, voorzien de dieren en planten in hun vochtbehoefte door gebruik te maken van de mistdeken welke elke ochtend vanaf de Atlantische Oceaan het land binnendrijft. Ondanks de droogte herbergt het gebied dus een verrassende verscheidenheid aan dieren, waaronder aanzienlijke aantallen woestijnolifanten, giraffe, gemsbok, springbok en zo nu en dan cheetah en zwarte neushoorn. Ook de aanwezige fauna is de moeite waard, met diverse varianten Euphorbia, pachypodiums, en 'shepherd's trees'. Het vogelbestand is uitzonderlijk goed, met bijzondere soorten als de White-tailed Shrike en Benguela Long-billed Lark.

In het uiterste noorden van Namibië vormt de Kunene Rivier de grens tussen Namibië en Angola. De rivier zelf, welke in de regio de enige permanente bron van water is, wordt geflankeerd door een smalle strook vegetatie en palmbomen, en is een ware magneet voor de dieren uit de omgeving. meer naar het zuiden zijn enorme valleien te vinden, welke in regenachtige jaren in grazige vlakten transformeren. De vlakten zijn over het algemeen bedekt door zacht zand, slechts hier en daar onderbroken door taaie grassen, giftige Euphorbia's de mysterieuze 'Fairy Circles' en puur granieten rotsformaties. Wild zoals gemsbok, springbok, brown hyaena en Cape fox komt sporadisch voor, en ook kleine diersoorten verbazen door hun aanwezigheid in dit surrealistische landschap. De Kunene Rivier herbergt daarnaast Nijlkrokodillen, en levendige vogelpopulaties.

Accommodaties Noord-west Namibië

Het noord-westen van Namibië is ongekend groot, en accommodaties en nederzettingen zijn er relatief schaars. Niettemin liggen er verspreid over de Kunene, Damaraland en Skeleton Coast een aantal schitterende accommodaties. Bewegend van zuid naar noord hebben wij onder andere de volgende accommodaties in onze portfolio:

 • Omgeving Brandberg: Sorris-Sorris Lodge en Brandberg White Lady Lodge.
 • Omgeving Twijfelfontijn: Camp Kipwe, Twijfelfontijn Lodge, Mowani Camp.
 • Omgeving Damaraland / Bergsig: Doro Nawas Camp en Damaraland Camp
 • Omgeving Palmwag: Desert Rhino Camp, Grootberg Lodge.
 • Omgeving Sesfontijn: Okahirongo Elephant Lodge en Khowarib Lodge
 • Skeleton Coast: Hoanib Skeleton Coast Camp
 • Omgeving Kunene: Serra Cafema Lodge en The River Camp.

Het typische beeld van de Nama Karoo wordt gevormd door de gele bloemen van de kokerboom (Aloë) tegen een staalblauwe hemel, met als achtergrond de op-één-na grootste canyon ter wereld. Een spectaculair natuurreservaat, waar naast de fascinerende uitzichten ook dieren als Springbok, Gemsbok, Hartebeest, Ostrich en Mountain Zebra te vinden zijn.

Fish River Lodge is zonder twijfel de fraaiste accommodatie in het gebied. De lodge en suites zijn zeer comfortabel, en het uitzicht is adembenemend.

Naast de voornoemde regio's zijn er nog diverse andere interessante gebieden en plaatsen in Namibië. In het uiterste noord-oosten vindt men de Caprivi-strip, waar het landschap flink veranderd en groot wild talrijk voorkomt. De plaatsen Swakopmund en Walvisbaai vormen een leuke afwisseling in de reis - Swakopmund vanwege het Duits aandoende karakter en Walvisbaai als vertrekplaats voor dolfijnen- en zeeleeuwen cruises. In de Namib Desert zijn een aantal accommodaties te vinden waar fraaie accommodaties en welness gecombineerd wordt. De Wtareberg en Okonjima tenslotte liggen ten noorden van Windhoek, en zijn perfecte tussenbestemmingen, en-route terug naar Windhoek, of juist andersom.

 

­