­

Kaart Zimbabwe

 • Safari accommodatie Zimbabwe
 • Klik op de kaart voor een vergroting.

Zimbabwe

Avontuurlijk en ongerept

Tekst hoofdartikel

Wat te doen in Zimbabwe?

Subtekst Artikel

Hoogtepunten

Het 9050km2 metende South Luangwa National Park ligt in het lage gedeelte van de Luangwa Valley. Kenmerkend voor het park is haar levensader, de Luangwa River, een imposante waterloop die zich slingerend door het landschap beweegt. Op de oevers, met haar typische zandbanken vindt men zeer hoge concentraties wild. Door de jaren heen heeft de rivier een veelheid aan overstromingsvlakten en kanalen uitgesleten, welke in de droge winters als lagunes en hoefijzervormige meertjes van water voorzien blijven. Deze zijn een magneet voor het wild uit het gebied. Verder van de rivier bestaat het landschap uit mopane-bossen, savanne, en heuvelachtig landschap. South Luangwa is het thuis voor ruim 60 soorten grote zoogdieren: grote kuddes olifanten en buffels, maar ook puku, impala, waterbuck, warthog en kudu. Ook unieke subsoorten zoals Cookson’s wildebeest en Thornicroft’s giraffe komen in de Luangwa Valley voor. Leeuwen komen veelvuldig voor, en ook staat Luangwa bekend om haar zeer grote dichtheid met luipaarden. Verder zijn ruim 400 vogelsoorten waargenomen, waaronder Lilian’s Lovebird en Racket-tailed Roller. Naast alle natuurlijk rijkdom staat het gebied om een andere reden bekend: het is de bakermat voor wandelsafari's in Afrika.

 • Okavango Lilly ©Dana Allen
 • Botswana map Abu ©Wilderness Safaris
 • Abu elephant close-up ©Dana Allen
 • Abu elephant close-up ©Dana Allen

In South Luangwa zijn diverse lodges en bushcamps te boeken via AFRIKA-SAFARIS.NL, dit zijn onder andere Luangwa River Camp, Mfuwe Lodge, Nkwali Camp, Puku Ridge Camp en Mchenja Bushcamp.

De Victoria Watervallen worden gezien als één van de zeven natuurlijke wereldwonderen, en staan lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya - "the Smoke that Thunders". Een naam welke nauwkeurig beschrijft wat de aanblik van de watervallen biedt. Van een afstand is de pluim van nevel al te zien, welke gevormd wordt door het water van de Zambezi rivier wat zich met donderend geweld naar beneden stort. Het gebied is buitengewoon mooi, zowel bij de watervallen zelf, als bij de fotogenieke loop van de rivier bovenstrooms. Dierenleven is er ook volop in het gebied, met name tijdens het droge seizoen, en kan gezien worden tijdens de boottochtjes op de rivier of tijdens game drives in Mosi-oa-Tunya National Park, ten westen van de watervallen. In het kleine park zijn buffels, giraffen, zebra, gnoe, impala en zelf witte neushoorns te zien. Ook het vogelbestand is rijk en gevarieerd.

De belangrijkste stad op de oevers van de Zambezi is Livingstone , wat met alle mogelijkheden voor spectaculaire activiteiten - abseiling, bungee-jumping, white-water rafting en canoeing - bekend staat als de 'adrenaline hoofdstad' van zuidelijk Afrika.

 • Okavango Lilly ©Dana Allen
 • Botswana map Abu ©Wilderness Safaris
 • Abu elephant close-up ©Dana Allen
 • Abu elephant close-up ©Dana Allen

Aan de Zambiaanse zijde van de Zambezi staan accommodaties als The River Club en Toka Leya garant voor een aangenaam verblijf. Ook aan de Zimbabwaanse zijde kunnen wij diverse accommodaties verzorgen.

Met een gigantisch oppervlakte van 225000 km2 is Kafue National Park één van de grootste parken in Afrika. Het ongerepte gebied is wild, afgelegen, en zeer divers. Het noordwesten wordt gedomineerd door de Busanga Swamps, een uitgestrekt moerasgebied waar hoofdzakelijk papyrusbegroeiing wordt gevonden. Het moeras mondt uit in een ander kenmerkend gebied: de enorme overstromingsgebied van de Busanga Plains. Deze vlakte bestaand uit grasland en geïsoleerde bomeneilandjes, komt ieder jaar tijdelijk onder water te staan als gevolg van de regenval en wateraanvoer uit de omringende rivieren. Deze rivieren, de Lunga, Lufupa en Kafue, doorkruisen het gebied, en zijn omzoomd met weelderige rivierbossen. Verder bestaat het landschap uit Miombo-bossen, open vlakten en dichtbegroeide eilanden. De omstandigheden in het gebied zijn zeer goed voor allerlei soorten Afrikaans wild. Op de Busanga Plains zijn naast grote concentraties buffel, gnoe, puku en lechwe ook relatief zeldzame soorten te vinden die minder makkelijk in zuidelijk Afrika gezien kunnen worden, zoals Roan's antelope, oribi en Lichtenstein's hartebeest. Verder zijn er grote aantallen leeuwen, en op de plekken waar leeuwen zich minder thuis voelen zijn cheetah's en wilde honden te zien. Ook het vogelbestand is overvloedig, en bevat vele bijzondere exemplaren zoals de prachtig gekleurde Ross's Turaco en de moerassoort Locust Finch.

 

Klimaat Zambia

Het klimaat in zuidelijk Afrika is over het algemeen aangenaam gedurende het hele jaar, en Zambia is geen uitzondering: warme tot hete dagen en koele tot warme nachten. Omdat Zambia op aanzienlijke hoogte gelegen is (veelal tussen 1000m en 1500m boven zeeniveau)worden de extreme hitte en luchtvochtigheid die in andere delen van Afrika gevonden wat getemperd. Echter, in de lager gelegen delen, zoals de Luangwa Vallei en Lower Zambezi, kunnen temperatuur en luchtvochtigheid zeer hoog zijn.

In Zambia zijn er ruwweg drie seizoenen te onderscheiden:

 • mei t/m augustus: Temperaturen overdag liggen op het plateau rond de 23 a 26 C, en in de valleien tussen 24 en 28 C. 's Nachts kunnen temperaturen zakken tot 7 graden, zeker in juli, de koudste maand.
 • september tot oktober / november: heet en droog. Temperaturen overdag liggen op het plateau gemiddeld tussen 26 en 30 gr en in de lager gelegen gebieden tussen 38 en 42 C.
 • november/ december t/m april: warm en nat. Vanaf eind oktober kan de eerste regen verwacht worden, en temperaturen zakken geleidelijk tot ca 27 C op het plateau en rond 32 C in de valleien. Gedurende het regenseizoen is de luchtvochtigheid vrij hoog - rond 70% a 80%. De regenval is meestal niet constant, maar beperkt zich tot veelal tot een paar uur per dag (of nacht). Over het algemeen valt er in het noorden van Zambia meer regen dan in het zuiden.
 • Mumbo Island Kayak ©Wilderness Safaris
 • Mvuu Lodge olifante ©Dana Allen
 • Chinteche Inn strand©Dana Allen
 • Chelinda Camp zebra ©Dana Allen

 

 

Meer informatie? Neem contact op voor dè meest inspirerende reis van uw leven!

 

­